Pocahontas Postad 26 juli, 2012 Författare Share Postad 26 juli, 2012 Skall man röra ihop den, alternativt tappa upp den på en annan burk? Du kan säkert röra ihop den i samma burk...jag gör det inte med min, då den ingår i "samlingen av olika årgångar Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 26 juli, 2012 Författare Share Postad 26 juli, 2012 Apropå skiktningen hittade jag följande på den här sidan: "... En lagring där temperaturen varierar mellan 0 och +25°C kan medföra att kri- stallerna sjunker och honungen skiktar sig i ett ljust lager underst och ett mindre mörkare lager överst. Detta innebär smakförsämring och risk för jäsning i det övre lagret där vattenhalten är högre än i resten av burken. Nu är inte honungen god längre men går bra att använda till bakning i st f socker. ..." och "... Honung kan förvaras under många år, men den blir inte bättre av lagringen och den är godast under sitt första år. För att bevara honungens goda smak och minska risken för jäsning bör man iakttaga följande: Förvara honungen svalt (under+11°C helst) och i en jämn temperatur med påsatt lock. ..." Jag vet inte om det stämmer, återberättar bara. Bäst är honung nyslungad, då finns alla aromämnen och mjölksyrabakterier, sedan minskar dessa.. Jag har 30 år gammal honung...sparar några varje år, som jag inte öppnat...ser fin ut, bortsett från denna som skiktat sig. Under +11° kräver särskilt kylrum och det har jag inte, bara min matkällare och där skiftar temperaturen.. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Alix Postad 26 juli, 2012 Share Postad 26 juli, 2012 (redigerade) Bäst är honung nyslungad, då finns alla aromämnen och mjölksyrabakterier, sedan minskar dessa.. Jag har 30 år gammal honung...sparar några varje år, som jag inte öppnat...ser fin ut, bortsett från denna som skiktat sig. Under +11° kräver särskilt kylrum och det har jag inte, bara min matkällare och där skiftar temperaturen.. Ja, det var just att temperaturen varierar som var boven (?) i dramat, enligt hemsidan. Men en matkällare av typen nedgrävd i backen (jordkällare) borde funka rätt bra tycker man. De kan ju dock vara lite gistna och otäta, man får fixa till dem, så håller de jämnare temperatur. Redigerad 26 juli, 2012 av Alix Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
mattem Postad 26 augusti, 2012 Share Postad 26 augusti, 2012 Sambon har köpt hem lite honung från en lokal odlare, jag var inte med så jag har ingen aning om vad det kan vara för nektar som ligger till grund för denna väldigt vita honung? Något du kan ha bedömning av Poca? Odlaren är från mellanskåne och här finns ju gott om rapsfält, läste en artikel i lokalbladet om odlare där det just stod att den "eftertraktade" rapshonungen är vit/ljus. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
mikaellq Postad 26 augusti, 2012 Share Postad 26 augusti, 2012 Sambon har köpt hem lite honung från en lokal odlare, jag var inte med så jag har ingen aning om vad det kan vara för nektar som ligger till grund för denna väldigt vita honung? Något du kan ha bedömning av Poca? Odlaren är från mellanskåne och här finns ju gott om rapsfält, läste en artikel i lokalbladet om odlare där det just stod att den "eftertraktade" rapshonungen är vit/ljus. Den godaste varianten tycker jag hursomhelst. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 26 augusti, 2012 Författare Share Postad 26 augusti, 2012 Sambon har köpt hem lite honung från en lokal odlare, jag var inte med så jag har ingen aning om vad det kan vara för nektar som ligger till grund för denna väldigt vita honung? Något du kan ha bedömning av Poca? Odlaren är från mellanskåne och här finns ju gott om rapsfält, läste en artikel i lokalbladet om odlare där det just stod att den "eftertraktade" rapshonungen är vit/ljus. Det är tveklöst raps. Den gillas och ogillas, beroende på var man bor. Ogillar den, av två skäl, dels håller den sig sällan flytande länge, kan stelna redan i kakorna om man väntar med att skörda. Det är dominansen av druvsocker som gör detta. Kräver omsorgsfull rörning för att inte bli hård som betong. Rörd blir den mjuk och slät.. Den andra skälet är att jag tycker den är smaklös.. Här en biodlare som beskriver sin rapshonung http://home.swipnet.se/bengt-jonsson/Honung.htm Ljunghonung, som har mestadels fruktsocker, och håller sig flytande i månader, ogillas i regel av skåningar och sydhallännigar, den har stark aromatisk smak. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 2 september, 2012 Författare Share Postad 2 september, 2012 Inslag i dagens GP http://www.gp.se/gptv?path=gptv.abcdn.net/TV-ARKIV/Goteborg&playfile=12270_GP_TV_traffar_biodlare_pa_Hisingen_138003.pls Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
wall7 Postad 2 september, 2012 Share Postad 2 september, 2012 Inslag i dagens GP http://www.gp.se/gpt...ngen_138003.pls Mycket fint reportage. Man blir glad av att se sådana människor. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Alix Postad 2 september, 2012 Share Postad 2 september, 2012 Bina får ju sockerlösning när vi stjäl deras honung. Det kvittar väl dem lika? Eller innehåller honung något som de går miste om? Näringsmässigt, alltså? Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 2 september, 2012 Författare Share Postad 2 september, 2012 Bina får ju sockerlösning när vi stjäl deras honung. Det kvittar väl dem lika? Eller innehåller honung något som de går miste om? Näringsmässigt, alltså? Möjligen går de miste om en del mineraler och vitaminer, men de har samtidigt kvar minst en ram med pollen (i allafall mna bin) De har också byggt upp en "fettkropp" där all näring de behöver under vintern finns http://kupan.se/?page_id=214 Men sockret är enbart det bränsle de behöver för att upprätthålla värmen inne i kupan under vintern..alltid runt +35° inne i det klot som bina bildar när det blir frost ute. I mitten Drottningen, de andra rör sig runt henne inåt och utåt (långsamt) i klotet Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Alix Postad 2 september, 2012 Share Postad 2 september, 2012 Tackar! Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 2 september, 2012 Författare Share Postad 2 september, 2012 (redigerade) En sak jag glömde nämna, att får de rent socker behöver de inte fylla tarmarna med massa exkrementer som det annars blir om de äter honung. Framför allt ljunghonung som innehåller mycket ämnen som gör att tarmarna nästan sprängs.. De kan ju inte gå och tömma tarmarna förrän den första solen kommer i februari-mars och det är lite dagsmeja.. Det händer att de inte kan hålla sig, och gör de ifrån sig inne, finns risk för sjukdomar. En kallas för "utsot. http://carnicagruppen.blogspot.se/2012/03/hypotes-utsot.html och en ruskigt bra beskrivning för "nya biodlare" http://kupan.se/?page_id=151 Ett klipp ur artikeln Redigerad 2 september, 2012 av Pocahontas Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
ekorrbär Postad 2 september, 2012 Share Postad 2 september, 2012 Tack för denna redogörelse och information. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
wall7 Postad 2 september, 2012 Share Postad 2 september, 2012 Mycket inspirerande. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
niffen Postad 10 september, 2012 Share Postad 10 september, 2012 Blir det någon ljunghonung i år tror du? Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 10 september, 2012 Författare Share Postad 10 september, 2012 Blir det någon ljunghonung i år tror du? Jo det blev lite grann..har skattat klart i alla kuporna. Hade med mig ljunghonung till Äskhults marknad i lördags. Den är omtyckt här på västkusten. Längre ner i Halland, nedanför Halmstad, vill folk inte ha ljung, ska vara raps.. Nu håller jag på och invintrar bina med socker. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
niffen Postad 10 september, 2012 Share Postad 10 september, 2012 Har du någon kvar som man kan få tinga? Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 10 september, 2012 Författare Share Postad 10 september, 2012 Har du någon kvar som man kan få tinga? Jo då, har kvar. Priset är högre än för vanlig honung.. Ligger på 500 grams burkar. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
niffen Postad 10 september, 2012 Share Postad 10 september, 2012 Kan du vara lite mer specifik? Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 10 september, 2012 Författare Share Postad 10 september, 2012 Har runt 25 kg kvar skulle jag tro.. Ska ringa en av mina fasta kunder idag, han ska alltid ha en låda med 12 burkar.. (6 kg) 60 kr burken tog jag på marknaden. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
niffen Postad 10 september, 2012 Share Postad 10 september, 2012 Står du på Kungsbacka marknad i år? Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 10 september, 2012 Författare Share Postad 10 september, 2012 Står du på Kungsbacka marknad i år? Nej, har inte nog med honung för det i år. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
MacHedda Postad 18 september, 2012 Share Postad 18 september, 2012 Nej, har inte nog med honung för det i år. Har det varit en dålig sommar i år? Hur mycket honung har du slungat? Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pocahontas Postad 18 september, 2012 Författare Share Postad 18 september, 2012 Har det varit en dålig sommar i år? Hur mycket honung har du slungat? Jo sommaren var ju inte mycket att hurra för..Trots det fick jag nog över normalskörd.. Man kan ju inte gå och förvänta sig att toppa de två föregående rekordåren..dumt nog trappa jag ner på antalet kupor förra året av den anledningen.. Hinner ju knappt med nåt annat än att hålla på med bina, anser frugan..själv tänker jag inte på det..gillar man en hobby så... I år blev skörden 283 kg på 4 samhällen, allstå drygt 70 kg per samhälle, och det är jättebra,, har hört andra som bara skördat hälften av det. Nu har jag ökat med ett samhälle och precis invintrat 5 samhälle. Får hoppas att detta femte samhälle klarar vintern, för det kom sent igång, och var inte så starkt, trots att jag förstärkt det med bin från andra samhällen (och därmed försvagat dem lite) Ljungskörden får anses hyfsad också. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
rickard1234 Postad 8 oktober, 2012 Share Postad 8 oktober, 2012 Vad säger du om det här Poca? http://www.metro.se/udda/sockersugna-bin-gav-fargad-honung/EVHljg!fkMIuS9wCODhU/ Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Rekommendera Poster