Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Poca och hans bigård


Pocahontas
 Share

Rekommendera Poster

Skall man röra ihop den, alternativt tappa upp den på en annan burk?

 

 

Du kan säkert röra ihop den i samma burk...jag gör det inte med min, då den ingår i "samlingen av olika årgångar

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Apropå skiktningen hittade jag följande på den här sidan:

 

"... En lagring där temperaturen varierar mellan 0 och +25°C kan medföra att kri-

stallerna sjunker och honungen skiktar sig i ett ljust lager underst och ett mindre

mörkare lager överst. Detta innebär smakförsämring och risk för jäsning i det

övre lagret där vattenhalten är högre än i resten av burken. Nu är inte honungen god

längre men går bra att använda till bakning i st f socker. ..."

och

"... Honung kan förvaras under många år, men den blir inte

bättre av lagringen och den är godast under sitt första år. För att bevara honungens

goda smak och minska risken för jäsning bör man iakttaga följande:

Förvara honungen svalt (under+11°C helst) och i en jämn temperatur med påsatt

lock. ..."

Jag vet inte om det stämmer, återberättar bara. :)

 

 

Bäst är honung nyslungad, då finns alla aromämnen och mjölksyrabakterier, sedan minskar dessa..

Jag har 30 år gammal honung...sparar några varje år, som jag inte öppnat...ser fin ut, bortsett från denna som skiktat sig.

 

Under +11° kräver särskilt kylrum och det har jag inte, bara min matkällare och där skiftar temperaturen..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bäst är honung nyslungad, då finns alla aromämnen och mjölksyrabakterier, sedan minskar dessa..

Jag har 30 år gammal honung...sparar några varje år, som jag inte öppnat...ser fin ut, bortsett från denna som skiktat sig.

 

Under +11° kräver särskilt kylrum och det har jag inte, bara min matkällare och där skiftar temperaturen..

Ja, det var just att temperaturen varierar som var boven (?) i dramat, enligt hemsidan. Men en matkällare av typen nedgrävd i backen (jordkällare) borde funka rätt bra tycker man. De kan ju dock vara lite gistna och otäta, man får fixa till dem, så håller de jämnare temperatur.

Redigerad av Alix
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 5 weeks later...

Sambon har köpt hem lite honung från en lokal odlare, jag var inte med så jag har ingen aning om vad det kan vara för nektar som ligger till grund för denna väldigt vita honung?

 

Något du kan ha bedömning av Poca? Odlaren är från mellanskåne och här finns ju gott om rapsfält, läste en artikel i lokalbladet om odlare där det just stod att den "eftertraktade" rapshonungen är vit/ljus.

post-34005-010675500 1345965583_thumb.jpg

post-34005-027667500 1345965590_thumb.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Sambon har köpt hem lite honung från en lokal odlare, jag var inte med så jag har ingen aning om vad det kan vara för nektar som ligger till grund för denna väldigt vita honung?

 

Något du kan ha bedömning av Poca? Odlaren är från mellanskåne och här finns ju gott om rapsfält, läste en artikel i lokalbladet om odlare där det just stod att den "eftertraktade" rapshonungen är vit/ljus.

Den godaste varianten tycker jag hursomhelst. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Sambon har köpt hem lite honung från en lokal odlare, jag var inte med så jag har ingen aning om vad det kan vara för nektar som ligger till grund för denna väldigt vita honung?

 

Något du kan ha bedömning av Poca? Odlaren är från mellanskåne och här finns ju gott om rapsfält, läste en artikel i lokalbladet om odlare där det just stod att den "eftertraktade" rapshonungen är vit/ljus.

 

Det är tveklöst raps.

Den gillas och ogillas, beroende på var man bor.

 

Ogillar den, av två skäl, dels håller den sig sällan flytande länge, kan stelna redan i kakorna om man väntar med att skörda.

Det är dominansen av druvsocker som gör detta. Kräver omsorgsfull rörning för att inte bli hård som betong. Rörd blir den mjuk och slät..

Den andra skälet är att jag tycker den är smaklös..

 

Här en biodlare som beskriver sin rapshonung

http://home.swipnet.se/bengt-jonsson/Honung.htm

 

Ljunghonung, som har mestadels fruktsocker, och håller sig flytande i månader, ogillas i regel av skåningar och sydhallännigar, den har stark aromatisk smak.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bina får ju sockerlösning när vi stjäl deras honung. Det kvittar väl dem lika? Eller innehåller honung något som de går miste om? Näringsmässigt, alltså?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bina får ju sockerlösning när vi stjäl deras honung. Det kvittar väl dem lika? Eller innehåller honung något som de går miste om? Näringsmässigt, alltså?

 

Möjligen går de miste om en del mineraler och vitaminer, men de har samtidigt kvar minst en ram med pollen (i allafall mna bin)

De har också byggt upp en "fettkropp" där all näring de behöver under vintern finns

http://kupan.se/?page_id=214

 

Men sockret är enbart det bränsle de behöver för att upprätthålla värmen inne i kupan under vintern..alltid runt +35° inne i det klot som bina bildar när det blir frost ute.

I mitten Drottningen, de andra rör sig runt henne inåt och utåt (långsamt) i klotet

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En sak jag glömde nämna, att får de rent socker behöver de inte fylla tarmarna med massa exkrementer som det annars blir om de äter honung.

Framför allt ljunghonung som innehåller mycket ämnen som gör att tarmarna nästan sprängs..

De kan ju inte gå och tömma tarmarna förrän den första solen kommer i februari-mars och det är lite dagsmeja..

 

Det händer att de inte kan hålla sig, och gör de ifrån sig inne, finns risk för sjukdomar. En kallas för "utsot.

http://carnicagruppen.blogspot.se/2012/03/hypotes-utsot.html

 

och en ruskigt bra beskrivning för "nya biodlare"

http://kupan.se/?page_id=151

 

Ett klipp ur artikeln

 

post-113-055570500 1346583215_thumb.jpg

Redigerad av Pocahontas
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Blir det någon ljunghonung i år tror du?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Blir det någon ljunghonung i år tror du?

 

Jo det blev lite grann..har skattat klart i alla kuporna.

Hade med mig ljunghonung till Äskhults marknad i lördags.

Den är omtyckt här på västkusten.

Längre ner i Halland, nedanför Halmstad, vill folk inte ha ljung, ska vara raps.. :bla:

 

 

Nu håller jag på och invintrar bina med socker.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har du någon kvar som man kan få tinga?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har du någon kvar som man kan få tinga?

 

Jo då, har kvar.

Priset är högre än för vanlig honung..

Ligger på 500 grams burkar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har runt 25 kg kvar skulle jag tro..

 

Ska ringa en av mina fasta kunder idag, han ska alltid ha en låda med 12 burkar.. (6 kg)

60 kr burken tog jag på marknaden.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Står du på Kungsbacka marknad i år?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Står du på Kungsbacka marknad i år?

 

Nej, har inte nog med honung för det i år.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nej, har inte nog med honung för det i år.

 

Har det varit en dålig sommar i år? Hur mycket honung har du slungat?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har det varit en dålig sommar i år? Hur mycket honung har du slungat?

 

 

Jo sommaren var ju inte mycket att hurra för..Trots det fick jag nog över normalskörd..

Man kan ju inte gå och förvänta sig att toppa de två föregående rekordåren..dumt nog trappa jag ner på antalet kupor förra året av den anledningen..

Hinner ju knappt med nåt annat än att hålla på med bina, anser frugan..själv tänker jag inte på det..gillar man en hobby så...

 

I år blev skörden 283 kg på 4 samhällen, allstå drygt 70 kg per samhälle, och det är jättebra,, har hört andra som bara skördat hälften av det.

Nu har jag ökat med ett samhälle och precis invintrat 5 samhälle.

Får hoppas att detta femte samhälle klarar vintern, för det kom sent igång, och var inte så starkt, trots att jag förstärkt det med bin från andra samhällen (och därmed försvagat dem lite)

 

Ljungskörden får anses hyfsad också.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...
 Share




×
×
  • Skapa nytt...