Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Poca och hans bigård


Pocahontas
 Share

Rekommendera Poster

Pocahontas

Ympat honungen, dvs tillsatt lite fjolårshonung (nåt hekto) för att få igång kristalliseringsprocessen, då jag tänker leverera även fast honung till mina kunder.

Sker på naturlig väg också, men jag tänkte inte invänta den..

 

Nu tappad på burk och sätts i svalt utrymme..om jag nu kan hitta det :) 14-15° nästan utetemperatur

 

post-113-0-44683700-1372748784_thumb.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Den ser riktigt gul ut. Kommer den att behålla den färgen eller avtar det?

 

Vet du vad för nektar som är insamlad just nu?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Maskrosor, denna ack så vackra växt, ger vackert gul honung som denna.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pocahontas

Stämmer, mycket maskros.

Färgen bleknar en aning, om den står i dagsljus.

 

Tyvärr så blir smaken en smula sträv, ja, lite bitter med tiden.

Det är ju "levande" molekyler, och det sker en kemisk process i honungen.

 

Gissar att smakämnena helt enkelt oxiderar och smaken förändras..

Är ju så med allt vi äter och dricker. Ta vin och öl och dess lagringsprocesser.

Ost är ju helt fantastisk process som sker i den.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pocahontas

Just nu är det ett enormt rapsdrag, fälten häromkring är knallgula, och bina började välla ut från kuporna igår när värmen kom

 

Klockan är 21,30, och jag hör surret på 20 meters håll..
Surret från många vingar som fungerar som fläktar.
De drar ut fukten från rapshonungen de hämtat..
Nektarn kan innehålla uppåt 65% vatten, och bina vill ha ner vattenhalten till 17-18% för att det ska bli HONUNG..

De får jobba hela natten.
Deras vingar tar givetvis stryk..de går helt enkelt i sönder för en del, så de kan inte flyga längre..

Snacka om att jobba ihjäl sig.

 

post-113-0-14900800-1373053445_thumb.jpg

 

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pocahontas

Kan väl tillägga att min näsa känner inte av mycket lukt av rapshonungen..(har ett bra luktsinne)

Hade det varit ljunghonung hade hela trakten känt av en underbar doft

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pocahontas

Var inne och byggde ut "rejält" i bikuporna i fredags..hade tänkt vänta med att titta till dem igen till helgen..

Men då de flyger som stollar från tidig morgon till sent på kvällen, så fick jag ett ryck och kolla igenom kuporna

Vartenda ram hade de fyllt med honung, Drottningen får ingen plats att lägga sina ägg.. helt otroligt vad de drar nu.

Kan inte minnas när det varit så här under alla år jag hållt på.. Nu börjar jag få brist på materiel, ramar framförallt.

 

Utrymme också, kan bara bygga upp till taket i bipaviljongen..slutar inte draget snart får jag plötsligt lite bekymmer.

Honungen som finns i kuporna är inte mogen att tas än, tog in några ramar, men de var gränsfall..(20% vattenhalt) så nu går avfuktaren för fullt därinne.

Hoppas att den går att skörda slutet av nästa vecka..känns som om det blir rekordår igen...

Jag som var rätt pessimist om året skörd..har nu plötsligt fått bekymret att det blir i mesta laget :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är väl trevliga bekymmer grattis till bra skörd. Vi har stora buskar av Rönnsumak där är mycket bin, låter som en hel bikupa är intressant att studera bina när dom arbetar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pocahontas

De drar på Rönnsumaken, (Rhus Typhina) bra att veta.

Hade en sådan i slutet på 70-talet, men det gillade inte klimatet här, dog en vinter.

Borde klarat en vinter, zon 2.. Blev ingen mer sedan..

 

Här har odlats raps tidigare i omgivningarna, men det finns nånga sorter, och denna tycks vara "rätt sort" samt att vädret är gynnsamt..

Gillar egentligen inte rapshonung, smaklös i mitt tycke

Mer vanlig i Skåne och Danmark, men man har inget val, bara tacka o ta emot :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

...

Jag som var rätt pessimist om året skörd..har nu plötsligt fått bekymret att det blir i mesta laget :D

Rätt åt dig! :ThumbsUp:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har du ngn honung till försäljning nu eller ska man vänta?

Kommer att passera dina trakter framåt Tor-Fre.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pocahontas

Jo jag har, både flytande och halvfast (håller på att stelna, ympad)

Har även en del fjolårshonung (ljung)

Fredag är jag hemma hela dagen

Torsdag kan bli svår då jag lovat en nybörjare inom biodllingen lite stöd, men vi har inte avtalad nån tid.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag ser om jag får ihop det. Hör av mig om jag kommer.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

De drar på Rönnsumaken, (Rhus Typhina) bra att veta.

Hade en sådan i slutet på 70-talet, men det gillade inte klimatet här, dog en vinter.

Borde klarat en vinter, zon 2.. Blev ingen mer sedan..

 

Här har odlats raps tidigare i omgivningarna, men det finns nånga sorter, och denna tycks vara "rätt sort" samt att vädret är gynnsamt..

Gillar egentligen inte rapshonung, smaklös i mitt tycke

Mer vanlig i Skåne och Danmark, men man har inget val, bara tacka o ta emot :)

Lustigt att trädet i fråga även har annan nytta för biodlare, man använder torkade fruktställningar som bränsle i rökpusten. Mer här.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pocahontas

Lustigt att trädet i fråga även har annan nytta för biodlare, man använder torkade fruktställningar som bränsle i rökpusten. Mer här.

Det var nytt för mig.

Själv använder jag torkad Björkticka.

 

post-113-0-74126400-1373400366_thumb.jpg

Brinner länge, och röken är intensiv

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

"Det går bra i år"

Fast det är jobb, massor av jobb, och det blir lite stresskänsla över det.

Rapshonungen väller in, vädret är kanonfint, och rapsblommorna har blommat länge. och det är jättefält som blommar.

 

Nu har jag fyllt de tunnor jag vanligen använder, och jag ska ta in massor nästa vecka "igen"

Då jag haft betydligt mer samhällen tidigare, så har jag material, så kärl som inte använts på länge har plockats fram och diskats idag.

Problemet är mer var jag ska placera allt..mitt arbetsutrymme är inte så stort..

 

I vanliga fall hinner jag kränga av honung, eller tappa upp den på burkar, men det blir inte så i år..då det kommer i sådana mängder.

Nackdelen med rapshonungen är att jag kan inte låta bina behålla den ett tag, utan måste skörda så fort draget börjar ta slut.

Rapshonungen stelnar fort, och blir som cement i vaxkakorna, och går inte att få loss, alltså måste jag veta "exakt" när den är mogen och tas.

Går och mäter vattenhalten dagligen med hjälp av en refraktometer. Vill helst ha den runt 18%, får inte överstiga 20 %

 

När den sen är slungad och silad får jag vara vaksam och hålla koll på så att den inte stelnar i tunnorna, blir lika illa med 50 kg cementhonung i en tunna.

Så jag får röra i den flera ggr dagligen, och när jag känner att nu är det dags att tappa på burk, så får jag pyssla med det..och där är jag inte än..men snart hoppas jag.

 

Det är roligt att vara biodlare :D

  • Rösta upp 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

"Det går bra i år"

Fast det är jobb, massor av jobb, och det blir lite stresskänsla över det.

Rapshonungen väller in, vädret är kanonfint, och rapsblommorna har blommat länge. och det är jättefält som blommar.

 

Nu har jag fyllt de tunnor jag vanligen använder, och jag ska ta in massor nästa vecka "igen"

Då jag haft betydligt mer samhällen tidigare, så har jag material, så kärl som inte använts på länge har plockats fram och diskats idag.

Problemet är mer var jag ska placera allt..mitt arbetsutrymme är inte så stort..

 

I vanliga fall hinner jag kränga av honung, eller tappa upp den på burkar, men det blir inte så i år..då det kommer i sådana mängder.

Nackdelen med rapshonungen är att jag kan inte låta bina behålla den ett tag, utan måste skörda så fort draget börjar ta slut.

Rapshonungen stelnar fort, och blir som cement i vaxkakorna, och går inte att få loss, alltså måste jag veta "exakt" när den är mogen och tas.

Går och mäter vattenhalten dagligen med hjälp av en refraktometer. Vill helst ha den runt 18%, får inte överstiga 20 %

 

När den sen är slungad och silad får jag vara vaksam och hålla koll på så att den inte stelnar i tunnorna, blir lika illa med 50 kg cementhonung i en tunna.

Så jag får röra i den flera ggr dagligen, och när jag känner att nu är det dags att tappa på burk, så får jag pyssla med det..och där är jag inte än..men snart hoppas jag.

 

Det är roligt att vara biodlare :D

Underbart! Härlig läsning! Tack för att du är med och bidrar till pollineringen! :respekt:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Står du på torget i år något?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Står du på torget i år något?

Nej, jag gör nog inte det.

 

Blir bara i Äskhults by i augusti en lördag.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var inne en sväng och kolla torghandeln på torget i Kungsbacka.

Då var det en som ropade på mig..

-säljer du ingen honung längre?

 

Jo, visst, svarade jag, han som ropat var torghandlare och har även gårdsbutik i Fjärås.

Han vill att jag levererar till honom..så nu fick jag möjlighet att "lätta på trycket"

2 lådor på tisdag. :galetglad:

  • Rösta upp 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

På Öland, i Capellagårdens trädgårdsbutik köpte dottern "Smultronhonung". Den var helt rosa och jag undrar om du, Poca, vet hur man fått till den färgen. Butiken går ut med att allt som säljs är ekologiskt. Har inte hört än hur honungen smakar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

På Öland, i Capellagårdens trädgårdsbutik köpte dottern "Smultronhonung". Den var helt rosa och jag undrar om du, Poca, vet hur man fått till den färgen. Butiken går ut med att allt som säljs är ekologiskt. Har inte hört än hur honungen smakar.

Det är jag lite tveksam till, bina går inte på vare sig smultron eller jordgubbar i nån större utsträckning..ser aldrig några bin i mina smultron (som växer som ogräs hos mig).

Bina är kräsna, de flyger på det som ger mest nektar, och vad jag vet tillhör inte smultronblomman dessa..men jag ska kolla upp....

 

 

Hittade en sida om dragväxter, och tydligen ger smultron måttligt med nektar och pollen från smultron, så det kan vara så att det växer ofantligt med smultron på det stället, samt att det är knapert med andra blommer just den tiden.

 

http://kupan.se/?page_id=295

 

Köpte några päronträd och satte rätt nära mina kupor, de blommamde grant, och jag hade förväntat mig att bina skulle besöka dem, men icke, maskrosorna gav mer nektar så päronblommorna nobbades.

 

Har ett 20-tal syrenbuskar av olika sorter, ett år blev deras blommor populära då det saknades annat i naturen, och jag fick en aromatisk honung med touch av syren.. Tog dock ej till sig den lila färgen.

 

Skulle det vara så på Öland att de nu bara hade snultronen att dra på, så är det inte omöjligt att nektarn har en rosa nyans.

Blommorna är ju vita, men nektarn kan ju ändock vara annan kulör

När jag får ren maskroshonung är den knallgul.

 

Den honung jag giillar mest, kommer inte alls från blommor, utan från "skogen"' det vi kallar skogshonung, men det är i själva verket lushonung, en kaffemörk kolasmakande honung, som håller sig flytande väldigt länge.

Bina "mjölkar"lössen i träden, det är deras avföring..ren sockerlösning kommer ut den vägen. Myrorna tar också hand om denna produkt.

Redigerad av Pocahontas
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Även om de skulle gilla smultronblommor så vore det väl konstigt om honungen blir rosa?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share




×
×
  • Skapa nytt...