Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Färginställningar i Photoshop


PriMo1

Recommended Posts

Hej, har problem med att när jag tar en bild från safari och lägger in i Photoshop CS3 så blir bilden mycket starkare i färgerna, och ja, ser ut som den borde, medans i Safari så ser bilden utvattnad. Vilken är rätt? Är det safari eller photoshop som visar färgerna fel?

 

post-14259-1190063391.png

M v h

//

Rasmus

Link to comment
Share on other sites

men jag sparar inte för webben, den här bilden var tagen direkt från webben, och såg då helt plötsligt bättre ut i photoshop, alla bilder gör det.

Link to comment
Share on other sites

båda visar rätt.

Bilden på nätet är sRgb, o antagligen har du ps inställt på o visa adobe rgb. kolla under image/color settings.

Om du vill se bilderna i ps från safari mer likt safari, får du ändra till srgb där. O ska du lägga ut en adobe rgb bild på nätet får du ta o göra det omvända först, nämligen konvertera den till srgb under convert to profile, annars kommer den o se urvattnad ut.

 

srgb är en mindre färgrymd som används med fördel på nätet bla, då den är gjord för o spegla den genomsnittliga pc skärmen, medans adobe rgb e vad du ska ha vid tex utskrifter o pre press, då den e större.

Link to comment
Share on other sites

du behöver lite koll på färginställningar i ps för att det ska bli rätt.

 

 

ett tips är oxå att du använder dig av proof colors. bilden simuleras då i olika färglägen där den kan tänkas användas.

 

alltså ska du använda en bild som skärmgrafik är det "monitor rgb" du ska ha som inställning. ska du använda bilden för tryck är det cmyk inställningar som gäller.

 

du kan även simulera hur färgerna kommer se ut i windows respektive mac...

 

 

alltså - om du ställer in "monitor rgb" i proof colors så kommer din bild upplevas lika mörk/ljus i photoshop som den gör i din browser.

Link to comment
Share on other sites

Thomas Ytterberg

När du väljer att i Photoshop spara för webb kan du välja att baka in en icc-profil. Om webbläsaren hanterar profiler ska det bli rätt. Om du inte har en profil inbakad skiljer det sig från webbläsare hur de återger bilden. En del förutsätter sRGB, andra låter datorns inställningar styra.

 

Du få möjligheten att verifiera vad som händer i Photoshop och "Spara för webb"-alternativet.

Link to comment
Share on other sites

Ok, Tack alla! Visste att det var något med färginställningarna i PS, hade bara dock inte så bra koll på vad man bör ha där för att det ska bli rätt för webben sedan. Men nu vet jag! Tack!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...