Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Knep för krånglande mac


pjutsi

Rekommendera Poster

En sammanställning över olika knep att ta till när macen trots allt krånglar skulle vara fint. Till exempel

 

1. Olika sätt att starta upp. Hur startar man på CD och finns det en motsvarighet i OS X till OS 9's "Starta utan tillägg" (eller vad det nu hette)?

 

2. Reparera rättigheter. Vad är det, hur gör man och varför?

 

3. Zappa PRAM.

 

4. Verktygen på OS X installations-CD. Hur ska man använda dem?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Dessa frågor kommer nog att läggas in i FAQ som jag förmodar jobbas med.

 

är det inte så, Nils eller thevil?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

I väntan på en FAQ och eftersom det här forumet *ska* svara på såna frågor så försöker jag svara på några av dem. Andra får fylla på med kunskaper de innehar.

 

1. Olika sätt att starta upp. Hur startar man på CD och finns det en motsvarighet i OS X till OS 9's "Starta utan tillägg" (eller vad det nu hette)?

 

Med de nyare datorerna kan man starta med alt-tangenten för att välja vilken hårddisk/partition/CD man vill starta upp från. Att hålla ner C-tangenten gör att du kan starta från en CD som har ett system (till exempel din installationsskiva). Sen kan man starta upp i "Single User Mode" för att komma åt Unixkärnan för att till exempel använda sig av "fsck -y"-kommandot genom att hålla ner kommando-P. Man kan även starta i "Open Firmware" och andra saker också men det är lite överkurs och ska liksom "Single User Mode" bara göras om man verkligen vet vad man gör.

 

I Mac OS 9 kan man starta med shift-tangenten nedtryckt för att starta utan tillägg. Att starta från CD är samma sak som ovan. Att starta upp för att stänga av/sätta på ett tillägg och sen fortsätta uppstarten kan man hålla ner mellanslagstangenten och får då upp Tilläggskontrollen.

 

 

 

2. Reparera rättigheter. Vad är det, hur gör man och varför?

 

Reparera skivrättigheter är något som man bör göra då och då av orsaker som egentligen är lite skumma, men det har med rättigheterna på olika filer att göra. Unix har ju olika ägare av olika filer i systemet och de kan ibland vända någon etta och nolla fel så att rättigheterna blir fel.

 

Du kan reparera skivrättigheterna dels när du kör OS X direkt med "Skivverktyg" (klicka på andra "fliken" från vänster som heter "Skivkontroll") och dels kan du göra det när du startat från en OS X systemskiva och istället för att välja en ny installation så väljer du Skivverktyg eller "Disk Utilities" om det står på engelska (det hittar du under Programmenyn uppe till vänster).

 

 

 

3. Zappa PRAM.

 

Zappa PRAM gör du genom att hålla ner tangentkombinationen kommando-alt-P-R när datorn startar upp, håll ner tangenterna så du hör "startljudet" tre gånger (brukar rekommenderas tre gånger), sedan släpper du tangenterna och låter datorn starta upp igen. Glöm inte att ställa om datum och tid då dessa nollställs till fabriksinställningar efter att du zappat PRAM.

 

 

 

4. Verktygen på OS X installations-CD. Hur ska man använda dem?

 

Som jag nämde under punkt 2 så när man startar från installations-CD:n så kan man välja att istället för att göra en ny installation välja Skivverktyget. Där kan du som jag nämde ovan också reparera skivrättigheter men du kan också kolla hur hårddisken mår genom de knappar som finns till höger i samma flik, "Skivkontroll" och också reparera eventuella fel.

 

Vid fel som Skivverktyg inte kan fixa så kan man behöva andra verktyg, då brukar de flesta rekommendera ett program som heter DiskWarrior. Det kostar pengar, men det är värt alla pengar du kan spendera på ett program!

 

De andra flikarna i Skivverktyg är rätt självförklarande, du kan alltså radera hårddisken och även partitionera den under de olika flikarna som finns.

 

 

 

Hoppas detta är svar på dina frågor.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

finns det en motsvarighet i OS X till OS 9's "Starta utan tillägg" (eller vad det nu hette)?

Man kan väl hålla inne skift under starten även i Mac OS X för att göra en sk "Safe boot" eller "Säker start". Det funkar ungefär som att starta utan tillägg i Mac OS 9.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Precis som Rajje säger så startar man om sin maskin (med lägst 10.2/Jaguar) och håller ned Shift-tangenten för att starta maskinen i ett läge som kallas för "Säker Start". Då startar din maskin utan (eventuella) onödiga tillägg till kärnan och försöker reparera (eventuella) felaktigheter på disken.

 

När man ser texten "Säker Start" eller "Safe Mode" i den vita rutan som visar vilka tjänster som startar så släpper man tangenten. Vill man se till att inga Inloggningsobjekt körs så håller man ned Shift-tangenten igen antingen direkt efter inloggningsrutan eller när den skulle ha dykt upp.

 

Vad gäller FAQn så är den på G. Men det tar ett litet tag till innan det finns något som vi kan ha synpunkter på. Men, snart så.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...