Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Säkerhetskopia. Synkronisering eller backup? förklara 2019?


sefr

Rekommendera Poster

 

Återkommande läser jag här i forum hur deltagare inte får fram sparade bilder, dokument och annat man trodde sig ha i datorn. Mycket tid läggs på försök till återställning och någon känner ångest över det som försvann.

Vem behöver säker förvaring av bild, dokument eller musik? Ja, det vet du själv, vill du ha åtkomst till materialet i framtiden? Då behöver du en säker kopia.

Varför behövs kopia? Det finns bara två typer av hårddiskar: trasiga och de som ännu inte är trasiga. Dessutom datorn kan gå sönder, du spiller på/i den, tappar bort den, den blir stulen, drabbad av eldsvåda eller åska eller el-skada t ex. Men det finns också handhavandefel, du kastar bort det du skulle spara, för in data som korrumperar din fil osv.

Har du flera datorer och kanske iOS-prylar så kan det vara smidigt med samma version av dokument på alla enheter.

Senast skrev signaturen: Pretorian att det är svårt med skillnaden mellan synkronisering och backup.

Tidningsartiklar och supportdokument beskriver på olika sätt. Kanske vi kan hjälpas åt att beskriva så fler förstår?

 

Säkerhetskopia, en kopia som bevaras, en version som du inte ändrar på, en backup.

Kan läggas på en extern hårddisk, men om den förvaras nära din dator så är den utsatt för nästan samma risker, så en kopia till, lite längre bort är bra. I en annan byggnad eller kanske i molnet.

macOS inbyggda program Time Machine är bra för detta, den sparar versioner allteftersom. Den har ingen molntjänst. Den sparar inte program och det kan ta lite tid att starta igen. Ett klon-program som Super Duper eller Carbon Copy Cloner kopierar hela din disk och är bra att ha som komplement, du kan starta datorn direkt från klonen. Ibland beskrivs upplägget med flera kopior som Power of 3.

Eller tänk: originalet, kopian, klonen.

 

En synkroniseringstjänst ser till att din aktuella, senaste version är densamma på alla dina enheter. Tappar du bort en enhet så kan du återskapa samma version på en ny enhet. Men kastar du bort ett dokument, ett foto från en enhet så försvinner det i samma ögonblick från alla dina enheter. Gör du något med ditt dokument så det blir korrumperat och/eller oläsligt så är det korrumperat i samma ögonblick på alla dina enheter. Vissa program, såsom Bilder,  har en liten livboj, dess papperskorgen töms först på dag 30 om du inte tömmer den själv dessförinnan (”handhavandefel…”)

iCloud bildbibliotek och iCloud Drive är synkroniseringstjänster. En version ligger i molnet. Fungerar utmärkt om du bara har Apple-enheter. Google m fl har också lösningar. Bra om du vill vara flexibel vad gäller plattform eller om du känner dig för inlåst med en enda äpple-korg.

 

Därför ska man hålla isär begreppen synk  (enkelt ha samma, aktuella version på flera enheter) och backup (säkerhetskopia som jag inte ändrar)

Och glöm inte att verifiera din backup,  det ska finnas något sparat där och det ska gå att återskapa. Att återskapa tomma foton från viktig händelse är inte roligt.

 

Synkronisera för att underlätta din vardag och ha backup för att säkra ditt material!

 

Sven

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...