Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Nvidia lanserar Geforce GTX 980M och 970M för bärbara datorer


DIF

Rekommendera Poster

Nvidia lanserar Geforce GTX 980M och 970M "Maxwell" för bärbara datorer

 

Sedan mitten av 2012 har Nvidia nyttjat arkitekturen Kepler för grafikkort i den yppersta prestandaklassen till bärbara datorer. Grafikkretsen GK104 har under tre generationer fått agera flaggskepp, där förhöjda klockfrekvenser och ytterligare upplåsta CUDA-kärnor stått för nyheterna.

När Nvidia lanserade Geforce GTX 980 och GTX 970 på stationär front innebar det inte några enorma lyft prestandamässigt, däremot slog arkitekturen Maxwell nya rekord inom energieffektivitet. Det här receptet överför nu Nvidia till det bärbara segmentet med den nya Geforce GTX 900M-serien.

I toppen återfinns Geforce GTX 980M, som baseras på en version av grafikkretsen GM204 med en fjärdedel av CUDA-kärnorna avstängda. Detta toppas istället av i klassen höga klockfrekvenser, som startar på 1 038 MHz och kan lyftas en bit över 1 100 MHz med finessen GPU Boost. Till det hör en 256-bitars minnesbuss, vilken ackompanjeras av 4 alternativt 8 GB GDDR5-minne på 5 000 MHz.

Under flaggskeppet huserar Geforce GTX 970M, som ska vara tillräckligt strömsnål för användning i ultratunna modeller. Här skalas ytterligare ett gäng CUDA-kärnor bort och klockfrekvensen startar på 924 MHz. Även bredden på minnesbuss går ned till 192 bitar samt 3 alternativt 6 GB GDDR5-minne i 5 000 MHz.

På pappret handlar det inte om några större skillnader mot den nuvarande serien Geforce GTX 800M, men detta kompenseras av Maxwell-arkitekturen. Nvidia talar om bibehållen strömförbrukning mot föregångarna samtidigt som prestandan kliver upp med 30–40 procent, vilket ska ge grafikkorten möjligheten att driva runt spel i inställningar motsvarande "Ultra" med 1 920 x 1 080 pixlar och uppåt

Utöver pappersspecifikationerna har de nya grafikkorten stöd för samma finesser som de stationära kusinerna Geforce GTX 980 och 970. Det innebär framförallt stöd för skalningstekniken Dynamic Super Resolution (DSR), kantutjämning med MFAA och det framtida gränssnittet DirectX 12.

Förbättrat Battery Boost

Vid lanseringen av Geforce GTX 800M introducerade Nvidia finessen Battery Boost. Tanken är att höja prestandan när datorn inte är inkopplad och att samtidigt ge så lång batteritid som möjligt vid spelande. Det här sköts via algoritmer som avgör hur den tillgängliga strömbudgeten ska fördelas mellan CPU och GPU.

Battery Boost är en del av mjukvarusviten Geforce Experience och när datorn körs på batteri låses bildfrekvensen till 30 FPS – någonting som givetvis kan justeras av slutanvändare. Det är även möjligt att konfigurera specifika inställningar som ska användas vid batteridrift, för att på så vis ge antingen längre drifttid eller så höga bildfrekvenser som möjligt med en begränsad strömbudget.

Nvidia trycker även på att bolaget samarbetat närmare partnertillverkare för att optimera strömtillförseln till allehanda komponenter, vilket ska ge både högre prestanda och längre batteritid mot tidigare datorer med stöd för Battery Boost.

Tillgänglighet och pris
De första datorerna med Geforce GTX 980M och 970M väntas bli tillgängliga inom de närmsta dagarna. Enligt prislistor kommer den billigaste datorn med Geforce GTX 970M kosta 14 990 kronor medan flaggskeppet GTX 980M kommer finnas i datorer för 18 990 kronor och uppåt.
Undrar om iMac s Ryktena med högre upplösning kan få dessa ( tidsmässigt prismässigt & prestandan talar i alla fall för det ??? )
DIF
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bärbar Pc med sjukt bra hårdvara 4st SSD i Raid 0 / 32Gb Och Dessa Grafikkort med 8Gb !!!

 

GT72 2QE-200NE , Core i7-4860HQ , 32 GB , GTX 980M 8 GB , 4x128 GB SSD &

1 TB HDD

Laptop !!!!!!

 

Grafik kortet Nvidia som sitter i min Retina 15" "senaste" börjar kännas STENÅLDER !!!!

 

Mer om Grafikkorten

 

http://www.nordichardware.se/Grafikkort-Recensioner/foerhandstitt-pa-mobila-maxwell-nvidia-minskar-gapet-mellan-stationaer-och-baerbar-gaming.html

 

http://www.sweclockers.com/nyhet/19438-asus-och-msi-slapper-barbara-speldatorer-med-geforce-gtx-980m-och-970m

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ang iMac Ryktet !!!

 

 

5K-upplösning på ingång?

I årets nya operativsystem till plattformen, OS X 10.10 Yosemite, har det nu hittats referenser till skärmar med upp till 6 400 x 3 600 pixlar. En av upplösningarna som nämns är 5 120 x 2 880, vilket är fyra gånger upplösningen hos nuvarande Imac och Thunderbolt Display.

Frågan är dock när en sådan lansering skulle kunna ske. Det är inte omöjligt att Nvidia släpper en ny högupplöst Imac redan i höst, men då är frågan vilken grafikkrets som skulle användas för att driva den rejäla upplösningen. Det vore inte omöjligt att Apple rullar ut produkter med den högre upplösningen i samband med att Displayport 1.3 hittar ut på marknaden, vilket troligtvis även kommer medföra en ny Thunderbolt-standard med stöd för samma upplösningar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Fyller på

 

 

Mac-datorer i behov av högre upplösning

På Mac-sidan kan vi bland annat förvänta oss uppfräschade processorer och eventuellt en övergång till Maxwell-baserade grafikkretsar i de modeller som använder diskret grafik. Vi kan antagligen även räkna med att alla nya Mac-modeller får stöd för Thunderbolt 2 och förhoppnignsvis även HDMI 2.0. Det är antagligen ännu lite tidigt för en övergång till Intels Broadwell-processorer, såvida det inte rör sig om en papperslansering med leverans senare i år eller i början av nästa år.

Det är inte heller omöjligt att vi får se mer högupplösta Imac-modeller och Thunderbolt-skärmar med 4K- eller 5K-upplösning, då dessa legat kvar på en maximal upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar under flera år. Även för Macbook Air är det hög tid för nya modeller med högre upplösning för att kunna konkurrera med Ultrabooks i samma storleksklass.

Presskonferensen går i vanlig ordning av stapeln klockan 19.00 svensk tid och kommer troligtvis gå att strömma från Apple. Vi på Nordichardware kommer även följa konferensen och sammanfatta vad Apple har i kikaren för fjärde kvartalet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...