Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Kinakrasch vid start från Mavericks, partition 2


Luzer

Rekommendera Poster

Jag har en "papperskorg" med två partitioner på jobbet, en med Sierra och en med Mavericks. Detta för att kunna köra två olika versioner av Pro Tools som vi ljudredigerar i.

För några veckor sedan formaterade jag om rubbet och partitionerade upp den 1TB stora systemdisken i två bitar, en på 100 GB där jag installerade Mavericks och resten med Sierra. Installerade de nödvändigaste programmen på båda, kollade så allt funkade, och sen gjorde jag speglingar av båda diskarna som jag sparade på en extern disk. So far so good.

 

Har i princip bara kört Sierra, men idag började det strula en del, video som laggade och datorn frös flera ggr efter varandra. Jag tröttna och tänkte att jag kör Mavericks så jag får nåt gjort iaf. Och jag ser disken när jag håller nere alt och startar om, kan välja den men efter att den laddat lite får jag en kina krasch och datorn startar om. Jag testar återställningspartitionen men får exakt samma fel där. Kan bara starta i Sierra.

 

Ok tänker jag, tur att jag har en spegling, så jag återställer och lägger in denna, men fortfarande samma fel. Tänkte att det kanske kan vara något fel på speglingen också? Testar att formatera om en extern disk och återställa samma spegling på denna, startar från den men får exakt samma fel. Tar hem samma disk och startar ifrån och där funkar det fint.

 

Så, vad tusan kan felet vara? Det är uppenbarligen inte speglingen, det enda jag kan tänka mig är att det är själva partitionen det är fel på. Men isåfall borde jag ju kunnat starta från den externa disken även på jobbet? Har kollat att söka efter fel i disk utility på den interna disken men där ser allt frid och fröjd ut. Har för mig att man tidigare kunde söka mer grundligt men hittar inte detta under Sierra? Funderar på om jag ska köpa något program för att testa att söka, jag skulle gärna vilja veta säkert att det är något fel på disken innan jag köper en ny. 1TB SSD är ju fortfarande inte billiga. Jag skulle kunna formatera om igen och göra om partitionen och slänga in speglingarna, men är det något hårdvarufel känns det ju som att man vill ha reda på detta först.

 

Någon ide om vad som kan vara fel?

Finns det nåt gratisverktyg som iaf skannar disken grundligt och där man erbjuds köpa först för att reparera :)

Har kikat på Disk Warrior som ju verkar vara det mest populära. Men även på Tech Tool pro

https://www.micromat.com/products/techtool-pro där det verkar som att man kan göra mer saker, testa ram minnen å grejer. Är även lite billigare.

Sen har jag kika på Scannerz också (http://scsc-online.com/Scannerz.html), som ju verkar vara mer specialiserat för att skanna och ta reda på om något är fel, medans de andra är mer inne på att reparera och rädda data. Jag har inget jag behöver rädda egentligen, allt viktigt ligger på andra diskar + backuper. Vill bara ha reda på vad som är fel och om man kan lösa det via mjukvara eller om man behöver köpa nya diskar, minnen eller whatever.

Så, någon erfarenhet av något av dessa program?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har du inte möjlighet att installera om Mavericks och sedan starta (partitionskartan är väl guid och inte mbr?). Verkar spara mer tid än att grotta i varför den inte bootar. Du kan ju oxå testa att köra Mavericks under Sierra med (gratis) VirtualBox eller (kostar) Parallells. Men det kanske går för långsamt för dig.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har du inte möjlighet att installera om Mavericks och sedan starta (partitionskartan är väl guid och inte mbr?). Verkar spara mer tid än att grotta i varför den inte bootar. Du kan ju oxå testa att köra Mavericks under Sierra med (gratis) VirtualBox eller (kostar) Parallells. Men det kanske går för långsamt för dig.

Partitionskartan är guid, har inte testat att installera om, var lixom det jag ville slippa då jag gjorde speglingen. Och eftersom den startar upp hemma, från exakt samma disk, så borde det inte vara något fel på speglingen. Och anledningen till att jag grotta i varför den inte bootar är väl för att jag vill veta om det kan vara något hårdvarufel, isåfall känns det ju bäst att skaffa nya grejer innan jag börjar lägga tid på att installera om allt. Att köra virtual box eller liknande känns inte aktuellt då jag vill ha så mycket flyt jag kan få :/.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Hej :)

Har det löst sig?

 

Den externa hårddisken bootar alltså fint hemma men inte på jobbet. Allt är samma i övrigt? Samma kabel mellan dator och hårddisk? Ansluter du direkt i båda fallen eller via en hub? Har du provat olika urtag?

 

Med vänlig hälsning,

Hans

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 weeks later...

Hej

Ledsen för sent svar, nej det har inte löst sig. Har lagt problemet på is lite eftersom jag är mitt inne i ett projekt som är attans stressigt. Har deadline 1 december så tänkte ta upp detta problem då.

Tror inte jag testat med samma kabel, det får jag ta å göra, däremot så är det exakt samma problem på den interna disken som på den externa. Så inbillar mig att det inte är kabeln. Och är ju samma grej med olika uttag. Men nästa grej blir nog att installera om ändå och helst hade jag velat ta bort hela partitionen och göra en ny, men osäker på om det går att göra det utan att ta bort något på Sierra partitionen som ju ändå fungerar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...