Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Det är skillnad på kanel och kanel


Pocahontas

Rekommendera Poster

Vi äter mycket kanel i Sverige, tyvärr är nästan all kanel som saluförs inte den "äkta kanelen" utan en billigare, och giftigare sort.

Inte utan att man sätter frukostgröten i halsen, för jag använder, vad jag nu förstår den giftigare varianten.

 

 

Läste detta idag:

 

När man ska baka kanelbullar och går till affären för att köpa kanel, så tror nog de flesta att burken med den bruna kryddan, på hyllan, är kanel. Tyvärr är det ganska svårt att få tag i äkta mald kanel och den kanel som säljs, i de flesta butiker i dag, är inte äkta, utan en falsk giftig variant som på sikt kan skada levern och som absolut inte bör ätas av barn. Den heter egentligen kassiakanel, men tyvärr så går vårt Livsmedelverk med på att man får sälja denna giftiga form under namnet kanel och inte skriva ut att den är falsk.

Den falska kanelen är lättare att odla och är dessutom mycket billigare att ta fram, så här finns det pengar att tjäna för företagen. Så åter igen luras vi att äta en produkt som vi inte mår bra utav, bara för att någon ska bli rikare på bekostnad av vår hälsa.

Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan även malas till pulver. Bladen och de torkade kanelfrukterna kan också användas, kan man läsa om man slår upp ordet kanel i uppslagsbok.
Men det finns bara en sorts äkta kanel, de andra arterna är kanelsmakande närbesläktade arter, som i de flesta fall innehåller för mycket av det giftiga ämnet kumarin för att vara lämplig att använda.

Äkta kanel heter alltid (Cinnamomum verum) eller (Cinnamomum zeylanicum) även kallad ceylonkanel och odlas i främst i Asien, men även i mindre skala i Afrika och Amerika.
Äkta kanel är ljusare i färgen än den falska kassiakanelen, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Äkta kanel skiljer sig från kassiakanel genom barkens tjocklek. Barken hos den äkta är mycket tunn och papperslik endast 0,3 mm tjock, medan kassiakanelens bark är 1-3 mm tjock och mera barklik. Yttersidan av den äkta kanelbarken är ljusbrun till rödbrun med glänsande vita strimmor och insidan något mörkare. En äkta kanelstång är alltid rullad i flera varv, medan den falska kassian bara har inrullade kanter. Den äkta kanelen ska inte heller ha en bitter smak. När kanelen är mald är det ju svårt att se hur tjock den varit, utan då får man kolla det latinska namnet.

I den falska kassiakanelen är det leverskadande (levertoxiskt) ämnet Kumarin väldigt högt. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA fastställde år 2004 att det dagliga intaget av kumarin bör understiga 0,1 mg per kg kroppsvikt och dygn (för en person på 50 kg således 5 mg kumarin). Men senare forskning har visat att detta är alldeles för högt. Dessutom har inte EFSA egna forskare, utan ofta är det industrin som forskar åt EFSA och de flesta råd som EFSA kommer med är framtagna för att gynna industrin.
Trots att det finns risker med den falska kanel som säljs idag, så finns ingen varningstext på burkarna.
Även ekologisk kanel kan vara kassiakanel.

Kumarin är en aromatisk förening som förekommer i många växter och som på sikt skadar levern. Det finns personer även i Sverige som har konstaterade leverskador efter att de fått i sig för mycket kassiakanel under för lång tid. t.ex. på gröt varje morgon.

Kumarinanalyserna
Evira som är det finska livsmedelverket lät analysera kumarinhalterna i 14 kanelprover. Proverna valdes representativt bland kanelprodukterna på marknaden och omfattade såväl malen kanel som kanelstänger.
Kumarinhalterna i kanelen på marknaden varierade mellan 10,4 och 3 730 mg/kg. Kumarinhalterna i ceylonkanelen (Cinnamomum zeylanicum) eller (Cinnamomum verum) var betydligt mindre (10,4 26,1 mg/kg) än i kassiakanelen (Cinnamomum cassia, Cinnamomum burmannii eller Cinnamomum aromaticum) (2 700 3 540 mg/kg). En mald kanel var enligt företagaren en blandning av C. cassia och C. zeylanicum och kumarinhalten i den var 1 330 mg/kg.
Kanelen som saluförs i Sverige och på annat håll i Europa är huvudsakligen kassiakanel (Cinnamomum cassia, Cinnamomum burmannii eller Cinnamomum aromaticum) som innehåller kumarin i halter på 2 000 - 3 500 mg/kg vilket är extremt höga halter och bör inta ätas av barn under 5 år eller personer med leverskador alls och äldre barn och vuxna bör begränsa sin konsumtion kraftigt.

Köp bara äkta kanel
Om man letar efter de latinska namnen (Cinnamomum zeylanicum) eller (Cinnamomum verum) så vet man att man får äkta kanel men mycket låg kumarinhalt och en kanel som är helt ofarlig.
Säg till i din butik att de tar hem äkta kanel både som stång och som pulver. Det danska företaget Urtekram har både mald äkta kanel och mald kassiakanel. Problemet är att burkarna är ganska lika, så det gäller att vara noga och läsa ordentligt så man inte tar fel.
Besökte både ICA-maxi, COOP, Willys och City Gross för att leta efter äkta kanel. Ingen av butikerna hade det i mald form, även om COOP hade ett bra sortiment av Urtekrams produkter. Men hela äkta kanelstänger hittade jag i två av butikerna.

I Dagens Nyheter kunde man för ett tag sedan läsa att en halv tesked kanel om dagen sänker halten av socker i blodet hos diabetiker. Kryddan är ungefär lika effektiv som flera vanliga mediciner, enligt nya resultat från forskare i USA och Pakistan. Upptäckten gjorde vi mer eller mindre av en slump, säger Richard Anderson, biokemist på det amerikanska jordbruksdepartementets forskningsinstitut Agricultural research service i delstaten Maryland.
I sitt laboratorium undersökte han hur ett femtiotal olika kryddor och andra matvaror påverkade fettceller i provrör.
De flesta ämnena gjorde varken till eller från. Men kanel hade en kraftig effekt på cellernas omsättning av sockerarten glukos.
Tyvärr stod det inget om riskerna med kassiakanelen i de artiklar som publicerades i svenska tidningar för att tag sedan.
Även i Postkodsmiljonären sade Rickard Olsson för att tag sedan att man skulle äta kanel för att må bra. Utan att nämna något om den giftiga kassiakanelen som faktiskt är den enda man kan få tag i mald i de flesta mataffärer.
Om man vill äta kanel för sin hälsa, bör man nog se till att man bara använder äkta kanel men låg kumarinhalt. Annars är det nog stor risk att man på sikt får andra problem än diabetes.

Ge aldrig barn under 5 år bullar, kakor, efterrätter eller annat där falsk kanel använts. Små barns lever är inte utvecklad att klara detta giftiga ämne. Barn över 5 bör vara mycket sparsamma och inte äta t.ex. kanelbuller ofta.
Allt industri- och butiksbakat bröd, innehållit oftast falsk kanel.

 

Kollar man på

http://sv.wikipedia.org/wiki/Äkta_kanel

Så ingår den giftigare arten i "äkta kanel"-familjen..

Mer att läsa om kanel

http://restaurang.se/kuriosum.php?id=23

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det var många som inte trodde på det för så där 8 år sen.

 

https://forum.macworld.se/topic/40532-giftigt-aemne-i-kanel-kan-ge-leverskada/?hl=kanel

Jäklar i det, det hade jag helt glömt bort..måste bero på all kanel :whistling:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det står att gränsen är mindre om man äter sån kanel som säljs mest i Sverige, men inte hur mycket mindre... :superirriterad: Så kanske en halv tesked max är att rekommendera eller nåt sånt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det förekommer många varningar för allt möjligt i sociala medier. Tror vi kan fortsätta med kanel som vanligt. Normalt får vi i oss små mängder i förhållande till kroppsvikt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det förekommer många varningar för allt möjligt i sociala medier. Tror vi kan fortsätta med kanel som vanligt. Normalt får vi i oss små mängder i förhållande till kroppsvikt.

Det beror på hur mycket man väger ;)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det beror på hur mycket man väger ;)

 

Ja, vikten är ju en faktor hur lätt man blir på kanelen :whistling::hihihi:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

JonasHellman

Det vill till mycket kanel och under lång tid för att utveckla leverskador. Tror gränsen är satt på 0,5 tsk/dag men det brukar vara säkerhetsmarginal i de gränserna. Vad det gäller kanel uppkommer skadorna på mer känsliga individer med särskilda gener som gör dem känsliga, vilket är en ytterst liten del av vår befolkning. Dessutom är levern bra på att reparera sig, så om någon nu skulle börja må dåligt så sluta käka det så blir det bra snart igen om det nu är kanelen som är boven.

 

Sedan skulle jag tänka mig att det är många som ätit det bruna pulvret dag efter dag år in och år ut ganska länge utan att kapsejsat ...

 

PS. Kanelkaka är fruktansvärt gott!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kanelbullar, risgrynsgröt och äppelpaj kommer jag att fortsätta äta när jag har lust. Struntar fullständigt i varningarna om kanel.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag vet de som tar en tesked kanel, kardemumma, ingefära å typ slikt skit i ett glas och häller på hett vatten och dricker det som te, kan tänka mig att de kanske kan ligga nära gränsen för sunt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tänker dock efterfråga den andra sorten, som jag förmodligen aldrig smakat.

Har kanel på havregrynsgröten varje morgon

+ en tesked hela linfrö

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

en kul grej är att ordet "kanel" kommer av ett ord som betyder "litet rör", alltså samma ursprung som i pastaformen "cannelloni" :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

davidredjoy

- När det gäller kanel föredrar jag dock Big Red eller TicTac med Cinnamon smak... Vänta, så betyder det att jag måste sluta spendera dyra pengar för att köpa dessa importerade produkter i Sverige...?!

 

- Vaddå?! Klart det är äkta kanel i dom med, dom kommer ju från USA!!

 

:totaltgalen:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Finns ingen "falsk" kanel. Det är bara olika sorters kanel... Inte seriöst att utmåla en kanel som "äkta" och en annan sort som "falsk". Det är som att säga att King Edwards är "äkta" äpplen och andra äpplen är "falska".

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Finns ingen "falsk" kanel. Det är bara olika sorters kanel... Inte seriöst att utmåla en kanel som "äkta" och en annan sort som "falsk". Det är som att säga att King Edwards är "äkta" äpplen och andra äpplen är "falska".

http://foodpharmacy.se/2015/03/sanningenomkanel/

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En bekant på Facebook skrev till Kockens igår, och fick svar idag

 

Hej Maya,

Tack för ditt mail.
All Kockens kanel är cassiakanel.

Vi tar självklart till oss kritiken gällande att skriva ut vilken sort av kanel det är på förpackning. Det kommer ses över.
Alla sorters kanel innehåller naturligt ämnet kumarin. Läs gärna mer här nedan.
Med tanke på all information som just nu cirkulerar gällande kanel har vår kvalitetsavdelning satt ihop följande:
Kockens om kanel
Den sorts kanel som används mest i Europa och så gott som uteslutande i Sverige kallas Cassiakanel. Cassia växer främst i Indonesien, Vietnam och Kina. Den bästa kvaliteten anses vara den indonesiska. Kockens använder kanel från Indonesien.
Ceylonkanel är en närbesläktad variant som användes i Sverige fram till 1960-talet, då den ersattes med cassian på grund av att denna smakade mycket mer och inte förstördes i ugnsvärmen när man använde den i bakning. Ceylonkanel smulades också sönder i till exempel julgröten och gav denna en oaptitlig smutsbrun färg.
Kanel innehåller naturligt en smakkomponent som kallas kumarin. Olika sorters kanel innehåller olika andel kumarin.
Kumarin i stora mängder kan vara skadligt för människokroppen, särskilt när det gäller små barn. European Food Safety Authority (EFSA), den myndighet som gör riskbedömning av livsmedel för EU-kommissionen har dock kommit fram till att det i normalkonsumtion av kanel i Europa inte föreligger någon risk. I denna bedömning har man även tagit med så kallade storkonsumenter av sådana produkter som innehåller mycket kanel som exempelvis kanelbullar, pepparkakor och Apfelstrudel.
EFSA:s rekommenderade dagliga intag av kanel är ungefär en tesked om dagen. Enligt det svenska Livsmedelsverket är det en gräns med mycket hög säkerhetsmarginal, så om man överskrider intaget behöver man inte vara orolig. Gränsen är beräknad på ett värsta möjliga scenario, att man dels är överkänslig för kumarin och att man äter kanel med hög kumarinandel.
//Christer Karlsson, Kvalitetschef
christer.karlsson@culinar.se
044-286107
Jag hoppas att denna information var till hjälp.
Vänliga Hälsningar
Emma Åkesson
Marknadskoordinator
Kockens AB
PO Box 45, SE-290 34 Fjälkinge
Phone + 46 (0) 44 28 65 55
Mobile + 46 (0)733 28 65 55
Fax +46 (0)44 28 65 59
kockens.se

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Som sagt, jag tycker inte att det är seriöst att kalla en kanel för "äkta" och en annan kanel för "falsk". Både Ceylonkanel och Cassiskanel är äkta kanel, det är två olika kanelsorter. Finns ingen "falsk" kanel. Den ena kanelen är inte mer riktig kanel än den andra, lika liten som olika äpplen skulle vara mindre eller mer "äppliga". Prata om olika sorters kanel istället för "äkta" och "falsk" kanel. Uttrycket "falsk" kan tolkas som "konstgjord" eller "syntetisk" eller att något är en "bluff". Men Cassiskanel är äkta kanel, det är bara en annan kanelsort än Ceylonkanel. Cassis är varken falsk, konstjord, syntetisk eller en bluff. Det är kanel!

 

All kanel innehåller kumarin, även Ceylonkanel.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag menade Cassia...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Santa Maria svarar så här idag

 

Tack för att du kontaktar oss med din fråga.

Den kanelen som Santa Marias har är: Cinnamon burmannii och kommer från Indonesien och den ekologiska heter cinnamon aromaticum.
Cinnamomum verum även kallad Ceylonkanel eller äkta kanel har normalt lägre halter kumarin än de övriga sorterna.
Varför har Santa Maria inte Ceylonkanelen? Denna kanel har dock en annan smakprofil och dessutom går mycket av smaken förlorad vid uppvärmning som till exempel vid bakning. Ceylonkanel odlas i en mycket liten kvantitet i Sri Lanka och täcker inte behovet eller efterfrågan av kanel som krydda. Dessutom så blir det 7 – 10 gånger dyrare för konsumenten.
Det som i dagligt tal kallas för kanel kommer alla från familjen Lauraceae varav det finns ca 250 olika arter inom samma släkte. Men det är bara fyra av dessa som används som krydda.
Cinnamomum verum, (synonym Zeylanicum) även kallad Ceylonkanel, har sitt ursprung i Sri Lanka Cinnamomum aromaticum (cassia), kommer från södra Kina Cinnamomum loureirii, kommer från norra Vietnam Cinnamomum burmanii, kommer från Indonesien
EFSA har fastställt det dagliga tolerabla intaget (TDI) av kumarin till 0.1 mg/kg kroppsvikt och dag.
För att klara gränsen på 0,1 mg kumarin/kg kroppsvikt och dag om kanelen har en kumarinhalt på 4000 mg/kg kan ett barn på 20 kg äta 0,5 g kanel per dag, ett barn på 30 kg 0,8 g kanel per dag och en vuxen person på 70 kg kan äta 1,8 g kanel per dag.
1 tesked väger 2,0 gram.
Använder man kanel som krydda dvs i kryddmängder överskrider man inte TDI däremot bör man undvika att äta stora mängder kanel regelbundet, då risken för att man överskridet TDI är stor. Läs gärna mer på livsmedelsverket.se http://www.livsmedelsverket.se/.../vaxt.../kanel-och-kumarin
Angående märkningen av det latinska namnet på burken så ska vi framför till behöriga som information att det finns önskemål om detta från våra konsumenter:
Det finns vissa naturliga, smakbärande ämnen som det finns gränsvärden för i olika typer av livsmedel. Kumarin, som ingår i kanel, är ett av dessa ämnen.
Det innebär att det finns lagstadgade maxhalter som man inte får överskrida i olika sammansatta livsmedel.
Det finns däremot inga regler kring att man ska deklarera dessa ämnen, och inte heller gränsvärden i själva kryddan i vilka de ingår naturligt. Kumarin, som ingår i kanel, är en del av själva smaken i kanelen.
Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har i sina bedömningar utgått från folkhälsan, beräknat intag och bedömt riskerna. Det är de undersökningarna som sedan ligger till grund för regelverket.
Hoppas du fick svar på dina funderingar kring kanelen!
Vänlig hälsning/ Best Regards
Agneta Säfström
Konsumentkontakt / Customer Liaison Officer Tel 020 67 42 00
Santa Maria AB
Neongatan 5
Box 63
431 21 Mölndal, Sweden
Tel +46 31 67 42 00
www.santamariaworld.com

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...