Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

DV-filmer till imac


roccan

Rekommendera Poster

Jag har tänkt föra över mina gamla DV-filmer till datorn och redigera dem och spara på annat "framtida" sätt typ USB, extern HD,DVD. Vilket/a program ska jag använda för sådant?

Har tänkt att köpa en ny imac, lite med tanke på detta, och undrar vad som skulle funka bäst i djungeln av minnen. SSD,FD,"vanlig"HD och hur stort arbetsminne krävs 8 eller 16? Kan nämna att jag även tänkt använda musikprogram som Logic Pro och Sibelius.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Imac kommer med iMovie förinstallerat. Imovie kan du använda för att importera video från din anslutna DV-kamera, om den är en sådan som stöds av iMovie. Bara att stoppa i DV-bandet, koppla med kabel - FireWire brukar vara det som gäller för DV-kameror och då behöver du en FireWire -> Thunderbolt-kabel / adapter, och välj importera från kamera.

Om iMovie inte skulle passa dig så finns det andra alternativ också, men de kostar så jag rekommenderar att prova med iMovie först och se om det passar för dina behov eller inte.

Filmer tar upp mycket plats, så då skulle jag satsa på maximal storlek och en SSD kostar ju väldigt mycket per Gb i jämförelse - jag skulle satsa på FusionDrive som kombinerar snabbheten hos SSD (iaf till viss del) med den högre lagringskapaciteten hos en vanlig hårddisk, det är en bra kompromiss.

8Gb räcker väldigt långt, men kör 16Gb ändå för det är lika bra slå på stort från början.

Video kräver mycket av grafiken, så jag skulle välja en iMac med riktigt bra grafikkort, alltså undvik instegsmodellen... kör en mellanmodell istället.





Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vad gäller iMovie så måste det vara version 6, del av iLife '06.

Senare versioner av iMovie kastar bort halva upplösningen. De använder "single field editing of interlaced video".

 

Du kan nog använda BTV eller BTV Pro om du vill.

http://www.bensoftware.com/btv/

 

Kom ihåg att DV är 12GB per speltimme, så stor hårddisk rekommenderas.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Imovie importerar 1080p HD om man väljer Import Full original, det ställs in i preferences. Jag är medveten om att iMovie delar användarna i två läger, det finns de som älskar det och så finns det de som avskyr det. En anledning till detta är att iMovie använder en icke-traditionell metod för videoredigering vilket är en skillnad mot tidigare iMovie, Apple gjorde helt enkelt en omstart av programmet - de behöll namnet men gjorde en annan produkt än tidigare och det upprörde många användare. Senaste iMovie är anpassad efter nybörjare inom videoredigering, vilket gör att den inte riktigt passar den som har tidigare erfarenhet av detta.

För professionella användare eller användare med tidigare erfarenhet av videoredigering och därmed mer klassiskt "redigerings-tänkande" så erbjuder Apple produkten Final Cut Pro och den ligger på en ca 2 300 kr.

Eftersom iMovie redan finns i datorn så anser jag att då kan man lika gärna prova det för att se om det passar för ens behov. Jag delar inte Tellys åsikter om att man "måste ha" iMovie '06, jag anser att ingen måste ha någonting. Olika människor har olika behov och bara för att senaste versionen inte passar Telly så innebär inte det automatiskt att det inte passar någon annan. Mitt råd är därför - prova själv och fatta ditt eget beslut efter vad som fungerar efter dina egna behov.

Här är några alternativ till Apples egna produkter som kan vara värda att söka igenom om man så önskar:

Movie Editor Pro. 149 kr.
https://itunes.apple.com/se/app/movie-editor-pro-merge-split/id897864675?mt=12

VideoPad. Gratis
https://itunes.apple.com/se/app/videopad-free-video-editing/id846931335?mt=12

Video-Editor. 38 kr.
https://itunes.apple.com/se/app/video-editor/id563467252?mt=12

Cute CUT Pro. 229 kr.
https://itunes.apple.com/se/app/cute-cut-pro-full-featured/id722242838?mt=12

MediaEdit 3. 75 kr.
https://itunes.apple.com/se/app/mediaedit-3/id423233893?mt=12

För att nämna några... Det finns många fler. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag delar inte Tellys åsikter om att man "måste ha" iMovie '06, jag anser att ingen måste ha någonting. Olika människor har olika behov och bara för att senaste versionen inte passar Telly så innebär inte det automatiskt att det inte passar någon annan. Mitt råd är därför - prova själv och fatta ditt eget beslut efter vad som fungerar efter dina egna behov.

 

Jag har absolut inte sagt att man "måste ha" iMovie. Om man vill ha iMovie bör/ska man välja version 6 för DV.

 

Problemet är att DV är interlaced och iMovie 7 ("iMovie '08") och senare kastar bort halva upplösningen för interlaced video. Du tappar alltså en massa i kvalitet.

 

"For interlaced video such as DV and 1080i HDV, iMovie now uses single-field processing. This means every other horizontal line of the video is thrown out, which reduces the sharpness of the footage."

http://www.macworld.com/article/1059668/imovie08.html

 

"The way iMovie ’09 handles video internally is mostly unchanged from the previous version: interlaced DV and HDV footage use single-field processing to improve performance, which means iMovie is throwing out every other horizontal line of information."

http://www.macworld.com/article/1138676/imovie09.html

 

"Interlaced video still hampered by single-field processing"

http://www.macworld.com/article/1155203/imovie11.html

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för svar :) Kom på att jag även behöver göra samma sak med ännu äldre VHS-band. Funkar det på samma sätt?

Var också inne på en FD.

Har dock läst på forumet att nån hade svårt med att spela upp samplade ljud (tror jag det var) i ett studioprogram. Problemet låg troligen i att datorn skickade filerna fram och tillbaka mellan SSD enheten och HDD så ljudet inte blev stabilt. Men det kanske var i FD'ns begynnelse.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för svar :) Kom på att jag även behöver göra samma sak med ännu äldre VHS-band. Funkar det på samma sätt?

 

Ja, de är också "interlaced". Vissa DV-kameror har videoingång där du kan koppla in din VHS-spelare. Somliga har även "pass-through" så du slipper spela in på DV-kassetter och sedan läsa in den kassetten i datorn.

 

Det finns också olika hårdvaror för att få in analog video i datorn. Dessa är av varierande kvalitet och med varierande upplösning. En del levererar filer som man bara ska titta på och som är olämpliga för redigering.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ok, så DV-kameran omvandlar analog signal till digital när den "passerar"? Låter smidigt! Blir det dåligt resultat om man kör analogt direkt video-imac så är ju det andra sättet att föredra. Ska bara försöka att hitta en kamera som tar gamla dv-band och har rätta funktioner. Inte det lättaste...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ok, så DV-kameran omvandlar analog signal till digital när den "passerar"?

Vissa modeller gör det, ja.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

När jag gjorde detta för något år sedan var jag tvungen att leta fram en gammal version av iMovie. De av nyare snitt kunde importera. Importen startade men jag fick inte in någon bild. Jag tror jag fick det att fungera med iMove från iLife '06. Då importerade jag från en Digital 8 kamera. Nu hade jag några filmer som var inspelade med en ännu äldre Hi8 kamera så det kan vara de filmerna som var problemet. Minns inte riktigt. Hur som helst så gjorde jag all import med den äldre versionen av iMovie.

Det kan vara värt att hålla i minnet om det skulle strula.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ok, det verkar inte vara helt problemfritt att jobba i iMovie. Jag kanske ska titta närmare på något annat program, av de ovanstående t ex.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...