Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Prisjustering för Macbook?


Juventino

Recommended Posts

Alla stationära Macar har blivit dramatiskt dyrare, när kommer detta att ske för bärbara modellerna om kronan fortsätter vara svag?

Snart eller nästa uppdatering av Macbooks?

 

Min syster vill nämligen köpa en, då kanske man borde slå till nu på direkten?

Link to comment
Share on other sites

Thomas Ytterberg

Söndag kl. 12.

 

Naturligtvis är det omöjligt att svara på. Prissättning på elektronik är långt mer komplicerat än att jämföra valutor som det diskuteras i den del andra trådar. Prisnivån sätts egentligen främst i samband med att man gör prognoser på efterfrågan för att kunna beställa rätt mängd från fabriken, vilket sätter igång en kedja av beställningar från underleverantörer av komponenter och så vidare. Hur många kommer vi att sälja? Ifall vi sänker priset, hur många fler säljer vi? Prissättning är egentligen mer en fråga om att göra kvalificerade gissningar snarare än att titta på vad komponenterna kostar i dollar.

 

Skulle de befintliga MacBook-modellerna sälja slut snabbare än väntat finns det en risk att det sker en prishöjning på vägen eftersom efterfrågan är större än tillgången och detta under period när kronan är svag. Kanske tar de slut så pass sent att det blir tomt i butikerna några veckor i väntan på den nya. Kanske finns det kvar gamla modeller när de nya lanseras eftersom försäljningen varit sämre än prognosen.

 

Däremot kan vi räkna med att priserna på nästa MacBook-modeller kommer att öka rejält. Det är troligen just nu som det filas på prognoser och det beställs antalet komponenter som ska köpas in.

 

Så enkelt svar på frågan: Idag vet du vad en MacBook kostar. Vad den kostar imorgon vet ingen ännu.

Link to comment
Share on other sites

Om hon köper en dator som finns i lager nu så är den redan inhandlad av butiken till lägre kronkurs.

Man höjer inte priserna på det existerande lagret, bara på nybeställda exemplar.

Link to comment
Share on other sites

Thomas Ytterberg

Några lager i egentlig mening finns inte längre. Finns inget företag som vill ta den kostnaden och den enorma risk som ett lager innebär. Numer är det produktionscykel som pågar i några månader och priserna håller sig nere därför att man redan förhandlat sig fram till vilka komponentpriser som ska gälla.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...