Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Billigt kaffe är farligare.


friend

Recommended Posts

Bra tips! Eftersom jag behöver piggas upp får det bli billigt kaffe i fortsättningen! :P Nickel hit och dit, äsch.

 

Sakligt sett så är robusta inte en art, utan en varietet av Coffea canephora, men det skiter väl DN i (och alla andra för den delen, utom (amatör-)botaniker som jag själv). Sedan är det löjligt att skriva att nickel är en tungmetall, det är de flesta metaller, kemiskt sett, inklusive exempelvis järn, som också är giftigt i för höga doser. Nickel är, till skillnad från de enbart giftiga tungmetallerna, främst bly, kadmium och kvicksilver, en livsnödvändig tungmetall. DN är inte seriös när de jämställer nickel med bly i folkmedvetandet. Men journalistiken har tappat sitt folkbildande element. Inte ens i "seriösa" tidningar kan man vänta sig korrekta fakta, eller korrekta tolkningar av fakta. Numera skäms jag över att vara journalist.

Link to comment
Share on other sites

Tack för klargörandet Alix. :geros:

 

Jag skämms också över att du är journalist. :lol:

 

:hihihi:

 

Nä då, du é snäller du. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Tack för klargörandet Alix. :geros:

Tack själv för att du står ut med mitt gnäll. :D

Link to comment
Share on other sites

Det där med nickel väcker ju en del frågor, hur gör en nickelallergiker med nickelen i maten?

Kan man bli nickelallergiker om man äter mycket nickel?

Är det för att det är nickel i nycklar det heter nyckel?

Var kommer inte ett nickel in i detta?

O s v...

Link to comment
Share on other sites

Det där med nickel väcker ju en del frågor, hur gör en nickelallergiker med nickelen i maten?

Kan man bli nickelallergiker om man äter mycket nickel?

Är det för att det är nickel i nycklar det heter nyckel?

Var kommer inte ett nickel in i detta?

O s v...

q61a.jpg

 

När jag var snorvalp köpte man Nickel när man gick på biomatiné. De var fyrkantiga karameller insvepta i cellofan, en i olika fruktsmaker, en annan påminde om Kungen av Danmark. Tror den hette Gammaldags. Den ville man helst inte ha.

Link to comment
Share on other sites

Där sa du nåt viktigt! Var har Nickel tagit vägen?!? Jag köpte dom jämt förr. Dock såg inte paketet ut så där. Fanns inte mycket som var gott så länge för så lite pengar.

Tror jag gillade den smaken mest, smaka smörkola typ?

Link to comment
Share on other sites

Där sa du nåt viktigt! Var har Nickel tagit vägen?!? Jag köpte dom jämt förr. Dock såg inte paketet ut så där. Fanns inte mycket som var gott så länge för så lite pengar.

Tror jag gillade den smaken mest, smaka smörkola typ?

Nej, det är nog en gammal affisch, jag tog den för att visa formen på karamellerna. På 70-talet (i alla fall) så var karamellerna paketerade i "rulle" så att säga. Smak av smörkola minns jag inte, för min del var det fruktsmaker, eller "bröstkarameller". Det var lite lotteri vilken som skulle skruvas fram i varuautomaten. :D

Link to comment
Share on other sites

Orange, röd, grön, gul, svart och lila kommer jag i håg.

Fanns det mer färger?

Link to comment
Share on other sites

Ett järn i kaffet har väl aldrig varit till skada?

Link to comment
Share on other sites

Nickelallergiker är (vad jag vet) egentligen inte allergiska mot nickel, utan mot vissa orenheter som finns i nickelråvara, men som är närmast omöjliga att rensa bort industriellt.

 

När en växt tar upp nickel sker det på ett helt annat sätt. Det blir en form av renframställning av nickelkatjoner, kan man säga. Allergiker kan förmodligen fortfarande reagera, om kroppen producerat antikroppar mot nickel specifikt. Däremot finns det knappast nån risk för att utveckla nickelallergi genom att få i sig det från växter på det viset, eftersom orenheterna i nickelmalm inte finns i växtupptaget nickel.

Link to comment
Share on other sites

Orange, röd, grön, gul, svart och lila kommer jag i håg.

Fanns det mer färger?

 

Det fanns två olika sorters Nickel när jag växte upp. En "gammaldags" och en nyare. Den nyare hade fruktigare smaker. En av dem, men jag minns inte från vilket variant, var ofärgad och genomskinlig och liknade halvtransparent, lätt mjölkig kvarts.

Link to comment
Share on other sites

En av dem, men jag minns inte från vilket variant, var ofärgad och genomskinlig och liknade halvtransparent, lätt mjölkig kvarts.

Den minns jag nu! Visst smakade den ananas eller passiosnfrukt? Eller någon exotisk frukt?

Link to comment
Share on other sites

Oj, du jag minns inte alls hur den smakade. Tror det var tio år sen jag käkade såna senast. Som sagt, finns de ens kvar? Jag äter inte godis längre, så jag har inte tittat i några godishyllor på länge.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...