Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Har min Mac förstört mitt liv?


DQF

Recommended Posts

Kopplade in min externa hårdisk och till min förskräckelse upptäcker jag att den mapp jag har på den disken har bytt utseende. Från en vanlig mapp till vad som kan liknas en ikon man får vid ett .exe program. När man klickar på den öppnas ett tomt dokument från Textredigeraren. Jag använde min externa hårdisk bara en stund innan. Precis som vanligt och jag har inte laggt till program eller något sådant o rotat. Det är bara en helt vanlig mapp. Och nu går den inte att öppna. Snälla kan någon hjälpa mig? jag har mitt livs viktigaste saker på denna hårdisk i den mappen... !_!

Link to comment
Share on other sites

Stäng av och koppla bort den externa disken, och sen letar du upp ett program som kan läsa från skadade filsystem och (oftast) återskapa filer som försvunnit.

 

Jag blev själv tvungen att göra detta med ~300 GB data på en extern hårddisk för några veckor sen. Jag blev av med några filer, men 95 % fick jag tillbaks utan problem.

 

Minns tyvärr inte vad programmet heter.

 

Mitt råd till dig är att bara låta hårddisken vara, avstängd och frånkopplad, tills du har full koll på läget och vet hur du (eller nån Mac-kunnig bekant) ska göra för att rädda filerna. Så länge hårddisken är avstängd och frånkopplad förblir läget oförändrat för den - då spelar det ingen roll om du väntar en dag eller ett halvår. Stressa dig inte igenom det, vill jag ha sagt! :)

 

Det kommer säkert fler och mer detaljerade råd under dagen, men tills vidare så...

Link to comment
Share on other sites

När jag tittade närmare på information om filen ser jag att mappen har blivit "unix körbar fil". Jag har ingen aning om vad det är. Eller hur i hela friden den kunde bli till det? Det står att den innhåller filer i informationen men att dom ingeting väger. Ändå saknas det en massa Kb/Gb från hårdisken.

Link to comment
Share on other sites

Är det ingen som kan hjälpa mig?

Det säkraste är att skicka in disken till en firma som specialiserat sig på att rädda data. Och det ska ske INNAN du eller någon annan försöker rädda data.

 

Om nu data är så viktiga, varför har du ingen backup?

Du bör givetvis se till att alltid ha mer än en kopia av dina filer, helst lagrade på annan plats. Tänk på stöld, brand, översvämning, åska, hårdvarufel, mjukvarufel, handhavandefel...

Link to comment
Share on other sites

jo jag vet at det är dumt av mig som inte säkerhetskopierat. Men har man left utan dator i 8 år och fått låna grannens / polarens dator etc har man int alltd den möjligheten.

Link to comment
Share on other sites

Säger som Telly82, gör absolut IN-GEN-TING med disken!!!!!! Läs den meningen högt för dig själv tre gånger. Allt som du gör med den (ja, t o m att bara slå på den) kan förstöra ytterligare data!

 

Lämna in den, och hoppas på det bästa.

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte.. hade nog försökt klona över disken till en annan, sen testat att chmod <mappnamn> -X i terminalen. Om möjligt kollat vad disken "sagt" kopplad till en Windowsburk också.

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte.. hade nog försökt klona över disken till en annan, sen testat att chmod <mappnamn> -X i terminalen. Om möjligt kollat vad disken "sagt" kopplad till en Windowsburk också.

 

Smart början! Håller fullständigt med :sorry:

Link to comment
Share on other sites

Bältesclip

Data Rescue II har hjälp mig att rädda folk flera gånger.

 

Om du markerar disken och trycker äpple+i så kommer det upp en informationsruta.

Ta en screendump på den (äpple+shift+4+space) och posta den bilden i tråden så vi kan se vad den säger.

Link to comment
Share on other sites

Jag har inte vågat röra disken mera. Kommer nu att lämna in min hårdisk till ett företag här i sthlm där jag bor. Finns även på webben http://www.soondata.se/. När jag pratade med dem i telefonen trodde dom inte det skulle vara några problem med att rädda den. Dom har en jättebra hemsida med info. Man kan skicka in den men jag litar inte på posten idag. Vill inte förstöra hårddisken ännu mer så jag lämnar in den personligen istället. Tyvärr har dom bara den cervisen öppen på fredagar tydligen. kollade runt lite på nätet dock och det verkar som om det är ett bra företag.

 

Jag kommer återkomma med vad dom säger och om det gick att rädda. För er nyfikna som frågat mig VAD det är på disken som är så viktigt kan jag svara följande: Kreativitet! Det är nästan 10 års kreativitet av klassisk 2D animation (Handritat/som disney), 3D animation, koder och program. Allt jag har gjort som är kreatift och kan överföras till ettor och nollor.

 

Som jag sade tidigare, i brist på en egen dator har jag fått låna andras. Vilket gjort att denna lilla godbit till portabla hårddisk varit min bästa vänn. Värsta är att nu när jag äntligen skaffat mig en dator (MacBook) av en vänn crashar den när jag håller på att gå igenom innehållet i den för att kunna göra en backupp. Ödet är bra ironiskt ibland... hata -_-

Link to comment
Share on other sites

får man fråga vilken typ a info som döljer sig på disken som är värt så mkt?

 

det var en dum fråga. det finns mycket som kan vara värt ovärderligt mycket. foton, arbeten, dockument, semesterfilmer. länksamlingar mm.

saker som man inte kan ersätta med pengar så eller vad brukar du ha på din dator.

och nu är det redan inträffat så backupp är ingen ide att vara efterkok på nu.

 

DQF förstår om du får panik. jag tycker du ska andas djupt och lämna in disken om det är livsviktigt som du säger.

är det nästan livsviktigt så kan du pröva med att köpa programmet data rescu 2. kolla att det finns en version för leopard om du kör det.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hur har det gått? Vilken erfarenhet har du fått av Soondata? Är själv på väg att lämna in en hårddisk där som pajat ihop.

Link to comment
Share on other sites

Regelbunden backup, varför slarvar man med det?

 

Struntar ni i hemförsäkring och andra försäkringar med?

Link to comment
Share on other sites

För att det är EXTREMT jobbigt!!!!

Inte om man har tidsmaskinen på förstås men då måste man ha en extärn HD

Link to comment
Share on other sites

Carlisle_united

Det är väl inte jobbigt... vill man inte manuellt backupa så finns det många bra program som löser det åt en.

Link to comment
Share on other sites

För att det är EXTREMT jobbigt!!!!

Inte om man har tidsmaskinen på förstås men då måste man ha en extärn HD

 

Vadå jobbigt, att sätta i en Firewirekabel och anslute en trafo?

Visst...har man den externa hårddisken gömd ner i en gruva på 500 meters djup kan det vara jobbigt att hämta den... ^_^

 

 

Bränna skivor är det väl ingen som gör numera..det är jobbigt....och opraktiskt... :crossfingers:

Link to comment
Share on other sites

För att det är EXTREMT jobbigt!!!!

Det är ÄNNU jobbigare att tänka på saker som stöld, brand, översvämning, åska, hårdvarufel, mjukvarufel, handhavandefel...

Link to comment
Share on other sites

Thomas Ytterberg

Kör med Superduper och varje gång jag kopplar in min 500 GB externa disk tar den automatiskt, förutom de jag specificerat att den inte ska kopiera, och kopierar över. Bara att slå igång strömbrytaren när man lunchar eller så.

 

Koncentrerar man backupen på enbart ens egna dokument och användarmapp, det enda som egentligen inte kan återställas, går det väldigt snabbt och smidigt.

 

Nu har jag aldrig behövt backa tillbaka ännu. Under mina 18 år med Macar jag själv ägt har kanske två eller tre diskar pajjat. Samtliga har visat upp symptom på nära förestående haveri så att jag bytt ut dem i tid.

 

Slängde några gamla 4- och 6-giggare för något år sedan. Fungerade fortfarande men vem orkar när det finns usb-pinnar för några hundralappar som dessutom är snabbare. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag har nu äntligen fått tillbaka min trasiga hård disk!

 

Jag hämtade den i måndags och lovade att jag skulle skriva hur det hela gick. Det här hände:

 

Företaget (Soondata) i sthlm räddade förvisso min hård disk. Men som den arkiv bög jag är låg naturligt vis INGET på rätt platts och ALLT var omdöpt. Jag blev informerad om detta innan och jag ansåg inte det vara något problem, så länge filerna inte är skadade. Ren skräck blir det när jag kopplar in den i datorn för att se...

 

250GB information ligger utspridda i nästan två tusen mappar och varje fil var omdöpt till ett nummer. Bara ett fåtal filer vart 100% räddat och där av behöll sitt namn. Jag har nu suttit i 2 dagar och klickat på varje fil för hand för att se om den fungerar. Uppskattningsvis var det ungefär 1 tredjedel som inte gick att rädda. Och som allt annat i mitt liv hade jag turen att just det viktigaste var skadat! IRONI! (Vår käre "Gudrun" måste verkligen INTE gilla mig).

 

Så betyg för företaget är följande: 2-3 av 5 möjliga

Varför företaget får så lågt är för att dom inte tänkte på kunden för 5 öre. Var lite grann som att flyga med "Ryan Air". biljetten är grattis, men tillägget kostar shortan och halva armen. När jag lämnade in disken sade jag klart och tydligt "min budget ligger på 1500-2000kr för reperationen". Några dagar efter ringde dom och sade att det gick på 3300kr. Visst okej. Det var dyrare men jag behövde informationen från disken. Men när jag väl skulle hämta ut den kostade det 1000kr extra. Eftersom dom behövde en ny hård disk att föra över informationen på. Kundbemötandet var inte heller särskilt trevligt. Få ord sades och man blev lämnad fler frågor i huvudet när man lade på luren. Och eftersom jag inte skickade in hård disken utan lämnade in den personligen kunde detta BARA göras om disken var bemannad vilket tydligen sker kl 8 på måndag morgon mitt ute i ingenstans. Inget för den som är morgon tött och vill bråka med andra resenärer på bussen.

 

Visst skulle använda mig av företaget igen om det skulle behövas men nu är det under andra villkor, nu vet man hur det fungerar.

Link to comment
Share on other sites

Carlisle_united

Att filerna blir huller och buller samt blir omdöpta er tyvärr en av bi effekterna, det blir så när man går in och räddar det som räddas kan.

Link to comment
Share on other sites

Thomas Ytterberg

Tråkigt. :(

 

Att det blev filer med lösa nummer beror på att filnamnen ligger i filkatalogen som troligen var helt kaputt. Då söker de igenom disken på binärnivå efter filerna och det enda sättet att identifiera filtypen är ifall de följer någon form av standard som jpeg, Word eller liknande.

 

Alltså kan du ha filer som är intakta men de saknar rätt filändelse. Det går ofta att identifiera filer genom att titta på den binära råkoden i en editor, leta efter spår i filen och sedan döpa om filen med rätt ändelse.

 

Men 100% återhämtande brukar det inte bli då filer på grund av kraschen kan ha blivit delvis överskrivna eller hamnat på diskytor som är fysiskt förstörda.

Link to comment
Share on other sites

Var även i kontakt med tillverkaren idag, LaCie ang. min crash. Här är konversationen:

 

----DQF:----

 

this may be a most stupid question you'll receive today. I got a LaCie Hard Drive design by F.A Porsche USB 2.0 250GB. I bought it for about a year ago. One month ago it totally crashed when I used it in my new MacBook. Previously I used it in Windows and Linux. I send it in to a company that now repaired it. But one thing came to my attention right before it started to crash. I'm most definitely certain that the little lamp upfront on the disc was green when it was turned on. But one day it turned red/orange and stayed that way. I thought it just was me but later the disk collapsed. My friend has an exactly the same hard drive and it's lamp is green. Do the laCie have 2 lamps? And if it has, what douses the red/orange colour mean? Is this an indication from the hard drive that something is not right. I have now empty it all on information and made a formatation FAT32 on it. I only want to make shore I can use it again and not in fear of it collapsing again later. Or do I need to purchase a new one? The company that repaired it said it was safe but what do you recommend me to do? And what's up whit that little lamp of mine? It's even green on your picture at the homepage.

 

----LaCie:-----

 

Hi Boffe , It indicates that there is something wrong with the drive , either internal issue inform a some fuse or it could be an external issue with the powersupply

 

I you need I can send you a new powersupply , is the model for it "Jentec" or "ACU034A)?

 

Best regards

 

/ Karsten

 

----DQF:----

 

**** Please don't send me any if I have to pay for it. 'Cause I'm totally broke after repairing the hard drive. Otherwise if it is fore free, then you're welcome to send me one. ****

 

Is it sill safe for me to use the hard drive? If it is an internal issue inform a fuse inside the drive, wouldn't that be obvious when I turned it in to the company for repairing the data and they opened it? I can still use it. It did till function as before even when it was crashed. All the information on the hard drive went to UNIX code when it was programmed in FAT32. So if there is a fuse that gone bad, can it still function as normal? And how do I repair it?

 

----LaCie:---

 

Hi Boffe,

 

I will send you a new powersupply '( for free) , I think it will function normally , the biggest indicator that you should be worried about are clicking noises , in other cases then that I don't think you will have to worrie , but it is always good to have extra backups on DVD-r or other HD

 

The powersupply will be sent to the following adress :

 

Boffe Shorg Solfagravägen 4 141 45 Huddinge

 

It will be with you in 1-2 days

 

Best regards

 

/ Karsten

 

----DQF:----

 

Thank you! you have bin to a tremendous help for me! Can safely say that the hard drive don't make any alienated noises. However, I would suggest it would be smart of your company to print about the little lamp and it's indication of colours and what to do as you told me in your folder that comes whit the drive when you buy it. Thank you so much once again for your help // Boffe Shorg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...