Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Jul för klimatvänner.


friend

Rekommendera Poster

Ur dagens DN:

 

En klimatvänlig jul behöver inte vara foträt. Om man lär sig undvika de värst växthusfällorna kan man unna sig både det ena och det andra. Till exempel att få en bit regnskog i julklapp. Det bästa man kan göra för klimatet är att inte fira jul över huvud taget. Men det vill man ju inte.

DÅ ÅTERSTÅR FRÅGAN: hur kan man få ut mesta möjliga jul med minsta möjliga klimatpåverkan?

 

För att få lite experthjälp har vi konsulterat Konsumentverket, Krav, Naturskyddsföreningen och den miljömedvetna kokboken "Manna".

 

Vi börjar med maten, som under ett år står för uppemot en fjärdedel av hushållens totala utsläpp av växthusgaser. Men eftersom det svenska julbordet mestadels bygger på svenska råvaror är det ofta betydligt mer klimatvänligt än en vardagsmatsedel på brasilianska biffar, spanska bifftomater och ris.

 

Men det finns några julrätter som sticker ut.

 

EN AV DEM ÄR JULGRÖTEN, inte lika oförarglig som man kan tro. Ris som odlas på vattentäckta åkrar kan nämligen göra jordarna vattensjuka. Om jordarna inte kan andas bildas växthusgasen metan, tjugo gånger farligare för atmosfären än koldioxid. Vill man försäkra sig om att ens julgröt inte har en sådan klimatpåverkan kan det vara en bra idé att köpa Kravmärkt ris.

 

Julskinka är för många ett måste på julbordet. Men eftersom grisuppfödning, även en Kravmärkt sådan, bidrar till växthuseffekten kan det vara bra att inte låta skinkan vara den enda kötträtten. Ett klimatvänligare alternativ kan vara en fårfiol eller ännu hellre svenskt vilt.

 

ODLAD LAX OCH inlagd sill gör sig bra på julbordet för den som kan tänka sig att lägga mindre vikt vid köttet. Allra bäst är det förstås om fiskarna dessutom är kravmärkta. Lax som odlats på detta sätt har inte tillförts några syntetiska färgämnen och måste matas med minst 50 procent fiskrens - något som är värt att beakta eftersom en traditionellt odlad lax sätter i sig tre gånger sin egen vikt av fiskmjöl, vilket i sin tur bidrar till utfiskningen av världshaven.

 

Den allra klimatvänligaste julmaten är också den mest traditionella. Då tänker vi på alla lådor och sallader som sedan urminnes tider gjorts på inhemska kålsorter, rotfruker och baljväxter. Även för en köttätare kan det ibland vara bra att hämta proteinet från något annat än animaliska produkter - till exempel från baljväxter som bönor, ärter och linser som bara orsakar runt en tiondel så mycket växthusgaser att producera.

 

NÄR SÅ MATEN är avklarad kan det vara på sin plats med några klimatvänliga tips om julpyntet. Som att levande ljus av stearin alltid är bättre än paraffinljus, att en timer på ljusgirlangerna kan minska elförbrukningen och att en närodlad julgran orsakar betydligt mindre koldioxidutsläpp än en dansk gran som drivits fram med hjälp av konstgödsel och körts hit med lastbil.

 

När det så kommer till klapparna under granen finns många utsläpp att spara. Inte bara genom att välja bort alltför många grälla paket innehållande alltför många halvtaskiga plastleksaker med små batterier i. Men också genom att hellre ge bort en upplevelse - en biocheck, en konsertbiljett, ett restaurangbesök - än ännu fler prylar.

 

EN SÅDAN UPPLEVELSE kan till exempel vara att ge bort en bit hotad regnskog.

 

En av de första organisationer som satsade på sådana klimatvänliga gåvor var Barnens regnskog (www.barnens-regnskog.net) som startades 1987 av några elever på Fagerviks skola i Nynäshamns kommun. Deras första projekt var att friköpa mark i en hotad regnskog i Costa Rica. Numera har man projekt även i Guatemala, Belize, Ecuador och Thailand. För en julklappsgåva på 400 kronor friköps regnskog stor som en fotbollsplan. Och man får ett certifikat att sätta upp på väggen.

 

Liknande gröna projekt finns hos Rädda regnskog och Miljöförbundet Jordens vänner. Den förstnämnda friköper en artrik regnskog i Ecuador, den andra försvarar brasilianska indianreservat mot skogsskövling. Ett av de indianfolk som då får glädje av din klapp heter Uru-eu-wau-wau

eller "Folket-som-spelar-flöjt".

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Oj, nu inser jag att vi blir klimatvänliga i år!

 

Vi skippar julgran helt och ersätter glöggen med champagne som får sin kyla genom att stå utomhus. Just det, transport att skumpan - men vinet i glöggen har åkt minst lika långt och kryddorna än längre.

 

Eftersom det inte är några ungar hemma i jul så hoppar vi även över julklapparna.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...