Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Ljud och bild från iMac:en till hdmi


reverend

Recommended Posts

Kollar nu på på film från min iMac. Har väggmonterat min samsung och har därför bara smidig tillgång till hdmi. Allt annat sitter där bak...

 

HDMI är ju både bild och ljud... men dvi från datorn är bara bild... finns det något sätt att få ihop ljud och bild från datorn för att sen få in det i tv-skrället?

Typ en dosa (dvi + ljud) in - HDMI ut?

 

Tompa

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr verkar det vara svårt att slå samman en DVI-signal med en ljudsignal till HDMI. Det enda alternativet jag hittade var

http://www.gefen.com/kvm/product.jsp?prod_id=3570

och det kostar 2900 kr på Webhallen, http://www.webhallen.com/prod.php?id=80440. Dessutom behöver man mata in ljudet i TOSlink-format, vilket gör att du behöver använda en adapter från den optiska ljudutgången till RCA (exempelvis M-Audios CO2 som kostar ca 800 kr).

Hur jag än vänder på det blir det ingen smidig lösning. (Först trodde jag att det skulle funka med http://www.kabelgiganten.se/artiklar.asp?id=2056 ) men det visade sig att den inte slår samman ljud och DVI utan bara skickar vidare i originalformat.

Min gissning om varför det är så krångligt att få till sådana här lösningar är att HDMI-formatet är gjort för att ge tillverkarna och filmbolagen så stora möjligheter som möjligt till DRM och säkerhet mot kopiering. Det bör alltså vara svårare för tillverkare att göra sådana här apparater och tvärtom eftersom de antagligen måste brottas med licensiering av tekniken.

Då ljudsignalerna skall vara digitala i HDMI-standarden går det inte enkelt att utan omvandling bara slå samman DVI-signalen med ex. RCA eller hörlursutgångens ljud. Den enda digitala ljudutgången som finns som standard på Macar är den optiska, och den måste i så fall först omvandlas till elektrisk signal (med ex. M-Audio CO2-burken).

 

Är det mycket trångt för de analoga kontakterna bakom TVn eller kan du lyckas trycka in en förlängningssladd till ljudet som blir mer lättåtkomlig?

 

mvh

Oskar

Link to comment
Share on other sites

Ja... men inte så det inte går att lösa... Min tanke var att slippa ha sladdar bortsett då jag kollar på film...

 

Suck...

 

Men tack för ett utförligt svar.

 

Tompa

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...