Jump to content
Just nu i M3-nätverket

php fotoalbum


hub

Recommended Posts

Försöker få php script publicerat i Macworld nr 06-2003 från artickel skriven av Magnus Nilsson att fungera utan resultat.

 

står som mest såhär!

--------

Warning: Unexpected character in input: '\' (ASCII=92) state=1 in/Users/hub/Sites/webbalbum/index.php on line 8

 

Parse error: parse error in /Users/hub/Sites/webbalbum/index.php on line 8

-------

Kan någon som fått sitt att fungera lägga upp kodsnuttarna här, eller rent av författaren själv kanske kan göra det. För det är svårt att se i artickeln vilken typ av olika små tecken det skall vara här o där!

 

mvh

Link to comment
Share on other sites

Kul att du börjat med php. Mindre kul när man inte får det att funka, men det är så man lär sig :)

 

Förmodligen har du använt fel typ av tecken, ` istället för '. Kolla in en tidigare diskussion så tror jag det löser sig. Där har publicerat min egen kod.

Link to comment
Share on other sites

tack för hjälpen nu kommer det säkert att fungera, föresten (include) är ju ett underbart kommando, använder det på alla mina menyer. Gör först en hemsida i Golive som jag vill ha den layout stil mm, sen klipper jag ut menyn(tabell och allt) och lägger den i separat textfil (meny) där menyn låg i sidan lägger jag in <?php @include "meny"; ?> nu behver jag endast ändra i textfilen. Helt underbart när man har många sidor!

 

mera php i macworld!

Link to comment
Share on other sites

Jädra dumt att jag en gång började med asp istället, nu är jag för gammal för att lära om och sitter klart fast i Microsoft-träsket.

Link to comment
Share on other sites

>> untermensch

 

Man blir aldig för gammal. Om du har koll på asp så kommer du säkert snabbt igång även med php. Sitter själv på andra sidan nu och pillar lite asp.

Link to comment
Share on other sites

Nils Holmlöv

Jag gillar php, det är jag som programmerat själva tävlingsdelen av adventskalendern och jag funderar på att göra en "så gjorde vi" om det låter sig göras. Mer php kommer, när är dock lite svårare att säga.

Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde också ett försök med PHP grejen. Jag gav upp direkt. Fattar inte ens vad apache är för något. Förressten vet jag inte ens om det ni pratar om är samma som jag tänker på. Nått terminaljocks var det iallafall.

 

:D:D

Link to comment
Share on other sites

Nils Holmlöv

Apache är den webbserver som används i OS X. När du slår på "Personlig webbdelning" under Fildelning i Systeminställningar, är det Apache du slår på. Den kräver alltså ingenting för att gå igång.

 

PHP är ett skriptspråk som man använder för att bygga webbsidor. När det står "Välkommen förnamn efternamn" på adventskalendern efter att du loggat in, beror det på att jag skrivit följande rad i php: echo "Välkommen $Firstname $Lastname. Raden fortsätter för övrigt, och orden med dollartecken framför sig är variabler som jag tilldelat värde tidigare.

 

PHP och Apache rockar verkligen ihop, men i grundinställningarna i OS X har Apple slagit av stödet för php. För att slå på det krävs det lite hackande i terminalen, men det är verkligen inte mycket. Tre-fyra minuter, max.

 

MySQL är en databas, ungefär som Filemaker, men mer avancerad och framför allt väldigt mycket knöligare att komma igång med. Den saknar grafiskt användargränssnitt, och installerar man bara MySQL och inget annat så skriver man kommandon i terminalen. Det är så jag gjort eftersom det kändes mer "på riktigt", men det finns många verktyg för att sköta det via ett grafisk användargränssnitt. PHPMyAdmin är gratis och det kanske vanligaste. Jag har som sagt inte använt det själv särskilt mycket, men det lär vara väldigt bra.

 

MySQL är den kanske mest spridda databasen av alla på nätet, och används vad jag vet bl a av Yahoo. Den är gratis och kommer förinstallerad på OS X Server, men har man OS X Client får man ladda hem den själv. Även det är en baggis, allt står att läsa på http://www.entropy.ch .

 

PHP och MySQL är också väldigt samspelta, det finns väldigt många kommandon för att kommunicera med MySQL i PHP.

 

Jag har skriptat i perioder sedan slutet av 80-talet, HyperCard, Wingz, Filemaker och nu alltså PHP. Jag hade alltså en del med mig, men PHP är lätt att komma igång med inte minst för att det skrivits gigabyte med tutorials på nätet och för att det finns tusentals andra skript som bevisligen funkar som man kan titta på. Och så har jag läst böcker förståss - men det är bara så jag funkar.

 

Ge det ett försök till, det är kul (om man nu tycker att prorammering är kul alltså).

Link to comment
Share on other sites

Följde artikeln om hur man slår på PHP i några MW-nr sedan. Kom till att jag hade öppnat konfigrationsfilen, den var helt tom.

 

Finns det något tips på någon bra bok om PHP?

Link to comment
Share on other sites

Nils Holmlöv
Följde artikeln om hur man slår på PHP i några MW-nr sedan. Kom till att jag hade öppnat konfigrationsfilen, den var helt tom.

 

Finns det något tips på någon bra bok om PHP?

Märkligt. Testa att skriva sudo pico /private/etc/httpd/httpd.conf. Se bara till att göra en kopia först: sudo cp /private/etc/httpd/httpd.conf ~/Desktop/httpd.conf.bak.

 

Bra och bra - jag har läst "Webbprogrammering med PHP" av Victor Jonsson, ISBN 91-44-01941-6. Förklarar grunderna i varje fall, och utgår inte från att du kan särskilt mycket.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...