Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Mpeg 2 eller DV Pal ,


zazza

Recommended Posts

Är det någon kavlitetsskillnad i det färdigbrända dvd-matrialet mellan komprimering Mpeg 2 för DVD studio Pro eller QuickTime DV Pal för iDVD??

Link to comment
Share on other sites

DV-PAL er det formatet som brukes i DV-kameraer og har noe bedre bildekvalitet enn MPEG2, men MPEG2 er den eneste standarden for DVD-filmer og selv om det er filer i DV.PAL format som importeres i iDVD, så omkodes det til MPEG2 uansett.

 

Jeg vil anta at du får et bedre resultat kvalitetsmessig om du omkoder til MPEG2 for DVD Studio Pro enn om du Omkoder for iDVD. iDVD er jo et "gratis" program og har nødvendigvis ikke samme kvalitet som codecen for DVD Studio Pro.

Link to comment
Share on other sites

Man kan få mycket bättre kvalitet med MPEG2-kodaren som följer med DVD Studio Pro 2. Man kan till exempel låta programmet läsa igenom filmen flera pass och analysera rörelsen i bilden mycket noggrannt, och låta mest data spenderas där det behövs mest, dvs där det är mycket rörelse, och mindre data gå till stillastående scener. Detta kallas ibland för VBR (Variabel Bit Rate). Det tar lång tid för datorn att komprimera filmen på det här sättet. Att i förväg bedömma storleken på en fil som komprimeras med VBR är omöjligt.

 

När iDVD komprimerar filmerna till MPEG2 finns det inga inställningar. Det ska vara enkelt och ske automatiskt. (Eller finns det två kvalitetslägen att välja mellan?) I vilket fall så kör den igenom filmen i endast ett pass, och med en fast kompressionsgrad, vilket resulterar i sämre bild men snabbare kompressionstid och med en säker filstorleksbedömning.

 

Jag skulle tro att MPEG2 faktiskt kan prestera bättre bild än DV. Men det är bara som jag tror. Dessvärre är inte MPEG2 så lämpligt att redigera i då filmformatet bygger på förändring i bilden. För att visa en viss bildruta i en MPEG2-film så måste den alltid veta hur flera föregående bilder ser ut.

DV däremot komprimeras med en fast storlek per bildruta och lämpar sig därför bättre för videoredigering.

Link to comment
Share on other sites

DV er langt mindre komprimert enn MPEG2 på DVD plater (det er selvfølgelig mulig å kode til MPEG2 i bedre kvlitet enn DV, men da får man ikke plass til mye på en DVD.

 

Tar du utgangspunkt i en DVD skive trykket i dual layer single side (som de fleste DVD-filmer er), og en film som varer i to timer. Du har ca 9 GB tilgjengelig plass på DVD-en. Det gir deg en dataoverføring på 75 MB i minuttet eller 1,25 MB pr. sekund. Tar du utgangspunt i en DVD-R/RW så må du halvere disse tallene. Husk også at menyer og ekstramateriale kommer i tillegg og vil øke komprimeringen på filmen tilsvarende som det opptar plass.

 

DV-formatet har en fast dataoverføring på 3,6 MB pr. sekund. eller 216 MB pr. minut. På en to timers film blir det 25,92 GB (som igjen er enda mer enn kapasiteten til DVD dual layer, double sided).

 

Om du opplever at en kjøpt film har bedre bildekvalitet enn det du oppnår med ditt DV-kamera, så skyldes det kameraets optik og CCD-brikke® og ikke kvaliteten på selve mediet.

 

Den største bristen på MPEG2 kommer lett til syne i form av artefakter i mørke områder på filmen (i filmen Black Hawk Down er det t.ex. et godt synlig grønstikk i de mørke områdene, som er svært merkbart i begynnelsen når det er mye fading frem og tilbake mellom bilde og svart skjerm).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...