Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Se vilka filer som blir/blev installerade.


thevil

Recommended Posts

Ibland vill man veta exakt vilka filer som kommer att bli eller blev installerade på datorn (av nyfikenhet eller för felsökning).

 

pkg.jpg

Vill du titta på vad som kommer att installeras av Programuppdatering så väljer du "Läs ner markerade objekt till skrivbordet" inne i Programuppdatering (under menyn "Uppdatera") istället för att installera dem direkt. Du kan sedan använda programmet Pacifist från CharlesSoft för att titta inne i "paketet" som .pkg-filer brukar kallas. Om du direkt efter att du har installerat något kommer på att du vill ha en kopia av installationsfilen så kan du titta i /private/tmp/501 där du troligen hittar installationspaketet. (Siffrorna på 501-mappen kan vara annorlunda beroende på hur många adminkonton du har på din Mac.) Dessa filer rensas bort när du loggar in/ut eller startar om datorn.

 

dmg.jpg

Vissa .dmg-filer (disk images) är av en sådan typ att de verkar försvinna efter att de har blivit monterade (Internet Enabled Disk Images). Dessa filer kan vara osynliga, men de ligger i papperskorgen. För att göra osynliga filer synliga kan man exempelvis använda programmet File Buddy.

 

softwareupd.jpg

För att se vilka uppdateringar du har installerat så öppnar du Systeminställningar och sedan Programuppdatering och klickar på fliken "Installerade uppdateringar". Det du ser där är en logg över de kvitton som varje installation lämnar efter sig. Du hittar kvittona i mappen /Library/Receipts och om du av någon anledning vill installera om en uppdatering så kan du ta bort kvittot och köra programuppdatering igen. Logg-filen finns i /Library/Logs/ och heter Software Update.log.

 

För att se vilka filer som blev installerade så kan du läsa av uppdateringens .bom-fil (bill of materials)som ligger inne i kvitto-filerna (Receipts). Då använder du terminalen och kommandot lsbom. Se man lsbom för mer information.

 

Exempelvis för att se vilka filer som Mac OS X 10.2.8 installerade så skriver du:

lsbom /Library/Receipts/MacOSXUpdate10.2.8.pkg/Contents/Archive.bom

 

Eftersom det är ganska många filer så kan det vara praktiskt att skicka ut informationen till en textfil istället för att se den i terminalen. Då skriver du:

lsbom /Library/Receipts/MacOSXUpdate10.2.8.pkg/Contents/Archive.bom > ~/Desktop/MacOSX10.2.8_uppdateringen.txt

 

Då får du en textfil på ditt skrivbord som heter MacOSX10.2.8_uppdateringen.txt som du kan öppna i exempelvis TextEdit.

 

lsbom kan du också använda på .pkg-filer. Du letar då bara reda på en fil som heter "Archive.bom" som ligger i mappen "Contents" på den översta nivån i .pkg-filen och använder lsbom på den filen.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...