Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Ska köpa MacBook Pro


Phreedh

Recommended Posts

Jag är på gång att beställa en MacBook Pro som personalköp och är lite nyfiken på hur jag ska konfigurera den. Egentligen vill jag inte ha 2ghz-modellen, det räcker fint med 1,83 ghz. Däremot vill jag hemskt gärna ha fullt vram (det är bara 128 på 1,83an, men 256 på 2,0an). Anledningen till att jag vill ha 256 mb är väldigt ovetenskaplig, dock. Förmodligen en kvarleva från gamla PC-tiden när jag lirade mycket 3D-spel och det var givet att man skulle ha så mkt vram som möjligt.

 

Frågan är, påverkar mängden vram den generella prestandan i OS X egentligen? Utnyttjar OS X det för fönsterhanteringen etc? Skulle de extra 128 påverka så mycket i generellt bruk att det är värt över 3000 spänn? Vet att ju mer vram desto högre upplösning kan jag köra, men det är ju inte direkt någonting som är applicerbart på en laptop som kommer att användas fristående.

 

Jag ämnar uppgradera RAM till 2 gig ram oavsett. Köper jag 1,83an så låter jag HDn stanna på 80 gig. Det räcker mer än väl till mig. Enda anledningen för mig att köpa 2,0an är alltså de extra 128 mb i vram. Ja, snabbare CPU och större HD får jag förstås också - men det är inte så intressant för mig.

 

/Mattias

Link to comment
Share on other sites

Svår fråga. Mac OS X lägger en hel del av grafikuppritningen på grafikkortet, och mer VRAM hjälper nog prestandan rätt rejält om man nu använder saker som Core Image eller Core Video (iPhotos bildredigering, till exempel). Nästa systemversion, 10.5, kommer förmodligen lägga över ännu mer av grafikuppritningen till grafikkortet... Dessutom ökas nog andrahandsvärdet rätt rejält av att du gör den uppgraderingen.

 

Om prestandaskillnaden är värd så mycket pengar kan jag inte svara på. Om inte pengarna är ett så stort problem lönar det sig alltid att köpa en bättre dator. Men om du hellre lägger dom 3000 kronorna på en resa till Cypern eller något vore det nog bättre med den billigare modellen.

Link to comment
Share on other sites

Mjaha... Att det är bättre med mer vram har jag ju själv konstaterat redan, frågan är hur mycket bättre. Handlar inte om att jag inte har råd att köpa den dyrare modellen, jag vill helt enkelt inte betala för något som jag är ointresserad av. Vad ska jag med 100 gig till? Hade varit mer än tillräckligt med 80 gig. Hade räckt bra med 40 gig, om jag ska vara ärlig. 0.14 ghz? Känns som det kvittar också. Enda faktorn jag inte har en bestämd uppfattning om är just grafikkortets minne.

 

/Mattias

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...