Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Rekommendera Poster

Axelman
Postad (redigerade)

 

Med anledning av Spam-Botarnas ständiga uppdykande och förvirrande trådar och inlägg så har jag och Alix samlat ihop några tankar som kan underlätta identifierandet av dem. Då de hela tiden verkar bli mer nyanserade och smarta, blir det svårare och svårare. Men det ska inte hindra oss på forumet. Det kommer faktiskt an på er medlemmar att detektera och rapportera misstänkta inlägg och trådar, inte på IDG, redaktionen eller oss moderatorer. Vi tillsammans blir ett heltäckande verktyg som kan avslöja, stoppa och rensa. Några tankar kring det hela:

 

-"Fabrikstillverkade" och eller internationella nick

Här är en enkel ledtråd. Efter en tid på forum märker man direkt när ett nick avviker. Utländska spambotar har aldrig vad jag sett svenska nick.

 

-Uppdykande i gamla trådar ( förutom Ronny! )

När en avsomnad tråd väcks till liv är det till 90% misstänkt. Förutom Ronny ( som har på egen hand myntat begreppet ”Ronnad tråd” default_laugh.png.e1aacb04386914eeb3442bf5dfc5d7d8.png ) och en och annan verklig människa är det ett bra tecken.

 

-Nystartade trådar av nykomlingar med ett enda inlägg. Kanske två

SpamBotar etablerar sig än så länge inte på forum innan de slår till. En och annan förvirrad typ som spammar kan vara det men inte Botar.

 

-Svar på ovanstående av nykomling med en korrekt eller obskyr länk

Det har blivit vanligare att Botarna ställer en oskyldig fråga utan länkar och svarar på frågan med länk eller reklam eller på annat sätt utför vad de ville åstadkomma. Både frågaren och svararen bär tecken från ovanstående lista och båda gör i regel bara ett inlägg var.

 

-"Googlesvenska" dvs knackigt språk där originalet inte är författat på svenska utan märkbart översatt

Än vet jag inte om vi drabbats av svenska Botar. Men de utländska har ofta problem med språket. Stor bokstav på alla Substantiv är ett tydligt tecken på Bot. Svengelska ordföljder likaså, samt försvenskade uttryck som bara inte är naturliga för oss.

 

-Botarna replikerar aldrig på genuina inlägg (på ett meningsfullt sätt i alla fall).

Om de nu lyckas ta sig ända hit avslöjar de sig på att ämnet man frågar om eller svarat på avviker lite, mer eller mycket från den ursprungliga frågan och meningsutbytet i tråden.

 

-De länkar nästan undantagslöst alltid till något, som oftast verkar helt gripet ur luften i sitt sammanhang..

Att länka till något är ju till 99% vad de är ute efter. Är man osäker på om det är en Bot är länken det definitiva avslöjande tecknet.

 

-Postar ofta på tider när färre ögon ser dem, som helger till exempel

Av naturliga själ vill de ju åstadkomma mest effekt och lämpligast är ju som rubriken antyder att posta när färre ögon vakar. Semestertider och helger är ju självklara tillfällen.

Redigerad av Axelman
  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • Axelman pinned this ämne
Stereotypen

Lite humor för sakens skull:

 

 

  • Gilla 1
  • Haha 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×
×
  • Skapa nytt...