Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Glömt både namn o lösenord


Marina Berg
 Share

Rekommendera Poster

Marina Berg

Hej,

har en gammal (!) MacBook Pro som inte varit startad på väldigt länge. Ska nu gå igenom dess innhehåll och kan inte komma ihåg varken namn eller lösenord för inloggning.

Hur kan jag lösa detta?

 

Hoppas på någon fortfarande kan hantera en gammal MacBook Pro ?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du inte har krypterat användaren så kan du ansluta den till en annan mac i så kallat hårddiskläge:
 

https://support.apple.com/sv-se/HT201462

 

Då dyker den upp som en hårddisk på den andra macen och du kan bläddra igenom innehållet. Du behöver rätt sorts kabel och eventuellt adapter.
Om det inte fungerar för dig kan du skruva ut hårddisken, sätta i den i ett hårddiskkabinett och ansluta den till en annan mac.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Man kan lägga till ett nytt admininstratörskonto. Kortfattat så startar man datorn med kommando+s nedtryckt, då hamnar man i ett textläge. 

/sbin/mount –uw /

 

Notera mellanslagen efter mount och mellan -uw och /

 

Ovanstående gör det möjligt att göra ändringar på hårddisken. 

Prova kommandot ls /Users för att se vilka konton som finns på datorn - kanske räcker det för att komma på vilket namn och lösen man kanske använt tidigare och då behöver man inte göra något nytt konto enligt nedan. 

 

Sedan kör man 

 

rm /var/db/.applesetupdone

 

Notera att här är mellanslag direkt efter rm, men sedan INGA mellanslag.

 

Ovanstående gör att datorn _tror_ att den startas för "första gången", och man får möjligheten att skapa ett nytt administratörskonto. Använd ett kontonamn som INTE finns sedan tidigare. Alla andra konton ligger kvar orörda.

 

Sedan skriver man 

 

reboot

 

varpå datorn startar om.

 

Därefter, om datorn fungerar som den ska, startar den Apples setup-program och man kan som sagt skapa en ny användare (med namn som inte finns tidigare) och logga in på datorn. 

 

Är datorn krypterad har man säkert större problem att komma åt data, men får trösta sig med att personerna som använt datorn tidigare nog ville hålla sina filer hemliga. 



Tillägg : hittade info på exempelvis https://www.isunshare.com/mac/create-new-admin-account-on-mac-when-cannot-sign-in.html så jag skyller på denna om jag skrivit fel. Man kan även tänka på att om datorn tidigare varit en företags- eller skoldator så vettetusan om det alltid går att göra som ovan, den möjligheten borde kunna spärras.

Redigerad av poi ran
  • Gilla 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share



×
×
  • Skapa nytt...