Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
macman8000

imac 2011 startar ej

Rekommendera Poster

Hej,

Har en 2011 imac som bara visar äpplet vid boot. 

Provat shift, pram, smc, ut med strömsladd, och samtliga steg här med alla andra devices urkopplade förutom den externa ssd-disken där operativsystemet ligger på.

Om jag också kopplar ur den så dyker frågetecknet upp.

Med shift ser jag direkt en 90% progress bar men sen händer inget. 

 

Är det bara att kasta?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan du boota från en annan disk?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har ingen just där, men ev. kanske det går att boota i recovery mode och försöka få till nått den vägen om man åker och köper en extern tom disk?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
1 timme sedan, macman8000 säger:

Har ingen just där, men ev. kanske det går att boota i recovery mode och försöka få till nått den vägen om man åker och köper en extern tom disk?

Borde räcka med ett TOMT 16 GB USB-minne, som du kanske redan har liggande?

Redigerad av Telly82

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Efter många om och men så fick vi igång så den bootade, dock så var det i safe mode och allt stod på engelska. När vi sen körde en normal omstart så funkade det inte igen. 😕

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, macman8000 säger:

Efter många om och men så fick vi igång så den bootade, dock så var det i safe mode och allt stod på engelska. När vi sen körde en normal omstart så funkade det inte igen. 😕

Det låter mera som ett korrupt system, snarare än trasig hårdvara.

Jag skulle testa med en ny extern disk och installera ett nytt system på den (från recovery mode).

  • Rösta upp 1
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu körde vi en ominstallation av befintligt OSX igår via recovery mode. Då fick alltså startdisken en ny os men vi behöll hem-mappen på denna disk. Efter detta så gick datorn igång och allt verkade funka. Nu idag så kom problemet tillbaks och datorn startar men stannar vid äpplet och ingen progress bar. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
47 minuter sedan, macman8000 säger:

Nu körde vi en ominstallation av befintligt OSX igår via recovery mode. Då fick alltså startdisken en ny os men vi behöll hem-mappen på denna disk. Efter detta så gick datorn igång och allt verkade funka. Nu idag så kom problemet tillbaks och datorn startar men stannar vid äpplet och ingen progress bar. 

Kan möjligen vara fel på den externa disken eller kabeln.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

nu har vi varit å köpt en tom usb disk, formaterat å körde internet recovery. Nu kommer nästa problem, att vi loggar in med apple id under recovery mode, på app store för att hämta hem sierra (eller high sierra, kommer inte ihåg just nu, datorn avstängd igen), men då säger installationen att objektet (antagligen sierra/high sierra) inte finns på app store. 

Vi har också en extern time machine men när vi har den inkopplad + den nya tomma disken så startar datorn inte ens i recovery mode. Hyfsat segt problem....

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, macman8000 säger:

nu har vi varit å köpt en tom usb disk, formaterat å körde internet recovery. Nu kommer nästa problem, att vi loggar in med apple id under recovery mode, på app store för att hämta hem sierra (eller high sierra, kommer inte ihåg just nu, datorn avstängd igen), men då säger installationen att objektet (antagligen sierra/high sierra) inte finns på app store. 

Vi har också en extern time machine men när vi har den inkopplad + den nya tomma disken så startar datorn inte ens i recovery mode. Hyfsat segt problem....

 

Vad händer om du har datorn avstängd och håller inne ALT och startar datorn med ALT fortfarande intryckt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den problematiska datorn har kört en extern thunderbolt 1 disk sedan ett par år som startdisk med sierra på. Jag testade den disken med alt-knapp-start på en annan macbook och disken funkar hur bra som helst, men samma disk startar inte på imacen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Känns ju som antingen fel på thunderboltporten eller moderkortet..?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...