Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Alix

Gaffel i höger eller vänster hand?

Gaffelfråga om matvanor  

22 medlemmar har röstat

  1. 1. Håller du gaffeln i höger eller vänster hand?

    • Höger
      7
    • Vänster
      15
    • Annat/äter med pinnar
      0


Rekommendera Poster

1 minut sedan, Semmelman säger:

Det skulle ju innebära att mina föräldrar då när jag började äta med kniv å gaffel å tog upp dem i "fel" ordning att de skulle rätta mig å byta besticken å jag skulle snabbt ha bytt tillbaka förstås eftersom erat sätt är bakvänt för mig och då hade de fått att göra under ett halvårs tid tills jag började lyda, så de struntade nog i det och tänkte att det blir nog bäst om han får äta på det sätt han tycker är naturligast. Att lära sig byta bestick under hemkunskapen om man ätit i en viss ordning i tio år göres nog inte så lätt, du kan ju pröva äta med "fel" bestick, lika svårt som du skulle ha att byta bestick har sannolikt vi också.

Lite som Imarc beskrev det. Hans mamma dukade ”rätt”. Men han vände på det. Hur gör du när du dukar? Hur gör @iMarc? Jag dukar så som snubben i videon jag postade och så som man får lära sig i hemkunskapen (antar jag, jag minns inte).

 

Just nu, Semmelman säger:

Jag är osäker på vad ni exakt diskuterar men spetsarna på gaffeln spetsar jag köttet eller fisken med, sen staplar jag de övriga matsakerna jag vill ska följa med på den konvexa ytan med visst stöd från kött/fisk-biten, så då blir det inte fullt så konvext.

Så gör jag också, tror jag. En kompromiss mellan etikett och praktisk hantering. Ingenting ska stickas eftersom det är en aggressiv signal. Etiketten utvecklades sannolikt i högreståndskretsar där maktkamp och intriger var vanliga.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Just nu, Alix säger:

Lite som Imarc beskrev det. Hans mamma dukade ”rätt”. Men han vände på det. Hur gör du när du dukar? Hur gör @iMarc? Jag dukar så som snubben i videon jag postade och så som man får lära sig i hemkunskapen (antar jag, jag minns inte).

Om jag dukar dukar jag enligt etiketten för alla, det blir ju upp till mig å andra vänsterhänta typer att byta besticken till hur vi är vana.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finns det nån förresten som tar glaset i vänster hand?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 minuter sedan, Alix säger:

Lite som Imarc beskrev det. Hans mamma dukade ”rätt”. Men han vände på det. Hur gör du när du dukar? Hur gör @iMarc? Jag dukar så som snubben i videon jag postade och så som man får lära sig i hemkunskapen (antar jag, jag minns inte).

 

Så gör jag också, tror jag. En kompromiss mellan etikett och praktisk hantering. Ingenting ska stickas eftersom det är en aggressiv signal. Etiketten utvecklades sannolikt i högreståndskretsar där maktkamp och intriger var vanliga.

När jag dukar till tex en familjemiddag så dukar jag ”rätt” åt alla andra utom mig själv. Detsamma gäller om jag blir bjuden. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan, Semmelman säger:

Finns det nån förresten som tar glaset i vänster hand?

Ja om jag redan har ett i höger hand. 

  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 minuter sedan, Alix säger:

 

Så gör jag också, tror jag. En kompromiss mellan etikett och praktisk hantering. Ingenting ska stickas eftersom det är en aggressiv signal. Etiketten utvecklades sannolikt i högreståndskretsar där maktkamp och intriger var vanliga.

Jag har aldrig sett nån som drar av köttbiten från gaffeln när mumsbiten är färdigskuren, den får sitta kvar där å så fyller man på med resten. Men så har jag väldigt sällan varit på högreståndstillställningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Ni märker väl nu att vi vänsterhandskärare är mer logiska, vi för in maten till mun med höger hand om det så sker med sked, gaffel eller glas, eller fingrarna. :)

 

 

(å andra sidan skär jag köttet med vänster men brödet med höger hand...)

Redigerad av Semmelman

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 minuter sedan, Semmelman säger:

Jag har aldrig sett nån som drar av köttbiten från gaffeln när mumsbiten är färdigskuren, den får sitta kvar där å så fyller man på med resten. Men så har jag väldigt sällan varit på högreståndstillställningar.

Jag tror dig, jag har bara inte reflekterat över det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Har bara de senaste åren lärt mig äta pizza på det korrekta amerikanska - kanske italienska sättet - d v s skär en stor trekant, skär av innersta spetsen ca fem-sex-sju cm och äter upp den med gaffeln, sen tar jag om kanten på pizzan (ibland viker jag ihop från kanterna) och för den trubbiga spetsen som nu är till munnen och äter upp pizzaslicen därifrån, mycket gott. Om man inte skär bort spetsen först lär den dippa ner för den är så tunn och fylld med saker och kan liksom göra att man kan tappa hela slicen. Hur gör ni? Eller ska det kräva en ytterligare frågetråd? Onödigt imho.

Redigerad av Semmelman

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Semmelman säger:

Jag är osäker på vad ni exakt diskuterar men spetsarna på gaffeln spetsar jag köttet eller fisken med, sen staplar jag de övriga matsakerna jag vill ska följa med på den konvexa ytan med visst stöd från kött/fisk-biten, så då blir det inte fullt så konvext.

Så gör även jag. Tallrikens normala placering i förhållande till munnen gör sedan att konvex gaffel är bekvämare att föra in i munnen än konkav gaffel.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan, Mattiasgbg säger:

Så gör även jag. Tallrikens normala placering i förhållande till munnen gör sedan att konvex gaffel är bekvämare att föra in i munnen än konkav gaffel.

Ja gafflars konstruktion innebär ju oxå att man får höja armen lite extra om man ska köra konkav gaffel, mindre energiåtgång att köra konvex gaffel. :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, Semmelman säger:

Ja gafflars konstruktion innebär ju oxå att man får höja armen lite extra om man ska köra konkav gaffel, mindre energiåtgång att köra konvex gaffel. :)

Vad säger etiketten om konvexa skedar?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Just nu, Mattiasgbg säger:

Vad säger etiketten om konvexa skedar?

Den är inte nådig mot detta otyg. Inte ens om det gäller två spolformade människor som ligger tätt ihop i en säng…

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
18 minuter sedan, Mattiasgbg säger:

Vad säger etiketten om konvexa skedar?

Inverterad sked, menar du?

vis006.jpg

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Semmelman säger:

Det skulle ju innebära att mina föräldrar då när jag började äta med kniv å gaffel å tog upp dem i "fel" ordning att de skulle rätta mig å byta besticken å jag skulle snabbt ha bytt tillbaka förstås eftersom erat sätt är bakvänt för mig och då hade de fått att göra under ett halvårs tid tills jag började lyda, så de struntade nog i det och tänkte att det blir nog bäst om han får äta på det sätt han tycker är naturligast. Att lära sig byta bestick under hemkunskapen om man ätit i en viss ordning i tio år göres nog inte så lätt, du kan ju pröva äta med "fel" bestick, lika svårt som du skulle ha att byta bestick har sannolikt vi också.

Nej det förstås. Påminner mig om att mina föräldrar förgäves försökte att få mig använda höger hand när jag skrev, utan att lyckas. Mamma berättade att man förr i tiden brukade binda vänstra handen bakom ryggen för att ungarna skulle lära sig skriva med "rätt" hand. Tur att sånt inte accepteras numera.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bordsskick är både kul och bra att kunna,

men det är väl som med det mesta nuförtiden,

– somliga blir kränkta och provocerade av så’nt.

"Ingen ska komma här och tala om för mig hur jag

ska äta" typ...

 

Klädkoder har samma problem,

"ingen ska komma här och tala om för mig hur jag

ska vara klädd" typ...

 

Tackar man ja till en smokingmiddag, hyr en svid

och infinner sig tillsammans med frun i lämplig

klänning kan man ge sig den på att något individu-

alistiskt popsnöre dyker upp i läderkeps (inomhus)

och sönderskurna jeans.

 

Det går säkert bra att, i de flesta sammahang, ta fram

sin schweiziska armékniv och äta med den, men kanhända

får man svårt med nästa års inbjudan till nobelmiddagen.

Men även där går det bra att byta hand med besticken

(alldeles riktigt, KMN, även jag – via min mor som växte

upp i Amerikat – har lärt mig att amerikaner byter hand,

dessutom för varje tugga. Där anses det ociviliserat att

skära upp hela biffen eller fisken, så det blir ett himla

bytande! – Klädkoden är dessutom fortfarande mycket

strängare där, är det "dinner jacket" så är det!)

 

Hur äter ni förresten soppa?

 

Etiketten bjuder att man intar soppan från långsidan på

skeden som då vickas lätt parallellt med munnen.

Det anses "bondsk" och "tölpaktigt" att stoppa in sked-

bladet i munnen – utom när det gäller kladdiga efterrätter,

där en mindre, dessertsked, används. (det är därför sopp-

skedar är så stora, djupa och spetsiga – de ska inte föras

in i munnen!)

 

Jag har emellertid alltid stoppat ske’n i mun...

 

Apropå desserter – Kan någon med ett skick i överens-

stämmelse med gängse "fine dining"-etikett äta med den

lilla gaffel och sked som alltid läggs fram?

 

I vilken hand håller man dessertgaffeln och i vilken håller

man dito sked?

 

Uppåt eller neråt? Konvex eller konkav fattning?

 

Nå’n som vet?

 

:-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, iKnattarna säger:

Bordsskick är både kul och bra att kunna,

men det är väl som med det mesta nuförtiden,

– somliga blir kränkta och provocerade av så’nt.

"Ingen ska komma här och tala om för mig hur jag

ska äta" typ...

 

Klädkoder har samma problem,

"ingen ska komma här och tala om för mig hur jag

ska vara klädd" typ...

 

Tackar man ja till en smokingmiddag, hyr en svid

och infinner sig tillsammans med frun i lämplig

klänning kan man ge sig den på att något individu-

alistiskt popsnöre dyker upp i läderkeps (inomhus)

och sönderskurna jeans.

 

Det går säkert bra att, i de flesta sammahang, ta fram

sin schweiziska armékniv och äta med den, men kanhända

får man svårt med nästa års inbjudan till nobelmiddagen.

Men även där går det bra att byta hand med besticken

(alldeles riktigt, KMN, även jag – via min mor som växte

upp i Amerikat – har lärt mig att amerikaner byter hand,

dessutom för varje tugga. Där anses det ociviliserat att

skära upp hela biffen eller fisken, så det blir ett himla

bytande! – Klädkoden är dessutom fortfarande mycket

strängare där, är det "dinner jacket" så är det!)

 

Hur äter ni förresten soppa?

 

Etiketten bjuder att man intar soppan från långsidan på

skeden som då vickas lätt parallellt med munnen.

Det anses "bondsk" och "tölpaktigt" att stoppa in sked-

bladet i munnen – utom när det gäller kladdiga efterrätter,

där en mindre, dessertsked, används. (det är därför sopp-

skedar är så stora, djupa och spetsiga – de ska inte föras

in i munnen!)

 

Jag har emellertid alltid stoppat ske’n i mun...

 

Apropå desserter – Kan någon med ett skick i överens-

stämmelse med gängse "fine dining"-etikett äta med den

lilla gaffel och sked som alltid läggs fram?

 

I vilken hand håller man dessertgaffeln och i vilken håller

man dito sked?

 

Uppåt eller neråt? Konvex eller konkav fattning?

 

Nå’n som vet?

 

🙂

Höger hand, uppåt och konvex och helst en förstorad dessertsked. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
3 timmar sedan, iMarc säger:

Höger hand, uppåt och konvex och helst en förstorad dessertsked. 

 

”Sked fröken? – Nej det var bara magen som kurra’...”

 

sked eller gaffel (eller bäggedera)?

Frågan får anses obesvarad, eller ofullständigt besvarad...

Redigerad av iKnattarna

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, iKnattarna säger:

 

”Sked fröken? – Nej det var bara magen som kurra’...”

 

sked eller gaffel (eller bäggedera)?

Frågan får anses obesvarad, eller ofullständigt besvarad...

:fundersam:Vilket som och gärna i större format. :fane:

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, iKnattarna säger:

 

”Sked fröken? – Nej det var bara magen som kurra’...”

 

sked eller gaffel (eller bäggedera)?

Frågan får anses obesvarad, eller ofullständigt besvarad...

Välkommen tillbaka till forumet igen :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bästa är att väl att skippa besticken helt o hållet och äta med fingrarna. Sparar disk.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker som Poca att det är fånigt men skulle ändå tycka att det vore kul att bli undervisad i etikett. Har väl en fostran som inkluderat detta men bara lite grand. :) 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Semmelman säger:

Lite grann... ;) Se där ett etikettsbrott?

= lite vacker. :P 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...