Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Gaffel i höger eller vänster hand?


Alix

Gaffelfråga om matvanor  

22 medlemmar har röstat

  1. 1. Håller du gaffeln i höger eller vänster hand?

    • Höger
      7
    • Vänster
      15
    • Annat/äter med pinnar
      0


Rekommendera Poster

4 minuter sedan, Alix säger:

 

Så gör jag också, tror jag. En kompromiss mellan etikett och praktisk hantering. Ingenting ska stickas eftersom det är en aggressiv signal. Etiketten utvecklades sannolikt i högreståndskretsar där maktkamp och intriger var vanliga.

Jag har aldrig sett nån som drar av köttbiten från gaffeln när mumsbiten är färdigskuren, den får sitta kvar där å så fyller man på med resten. Men så har jag väldigt sällan varit på högreståndstillställningar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • Svars 107
  • Created
  • Senaste svar

Ni märker väl nu att vi vänsterhandskärare är mer logiska, vi för in maten till mun med höger hand om det så sker med sked, gaffel eller glas, eller fingrarna. :)

 

 

(å andra sidan skär jag köttet med vänster men brödet med höger hand...)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

5 minuter sedan, Semmelman säger:

Jag har aldrig sett nån som drar av köttbiten från gaffeln när mumsbiten är färdigskuren, den får sitta kvar där å så fyller man på med resten. Men så har jag väldigt sällan varit på högreståndstillställningar.

Jag tror dig, jag har bara inte reflekterat över det.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har bara de senaste åren lärt mig äta pizza på det korrekta amerikanska - kanske italienska sättet - d v s skär en stor trekant, skär av innersta spetsen ca fem-sex-sju cm och äter upp den med gaffeln, sen tar jag om kanten på pizzan (ibland viker jag ihop från kanterna) och för den trubbiga spetsen som nu är till munnen och äter upp pizzaslicen därifrån, mycket gott. Om man inte skär bort spetsen först lär den dippa ner för den är så tunn och fylld med saker och kan liksom göra att man kan tappa hela slicen. Hur gör ni? Eller ska det kräva en ytterligare frågetråd? Onödigt imho.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

1 timme sedan, Semmelman säger:

Jag är osäker på vad ni exakt diskuterar men spetsarna på gaffeln spetsar jag köttet eller fisken med, sen staplar jag de övriga matsakerna jag vill ska följa med på den konvexa ytan med visst stöd från kött/fisk-biten, så då blir det inte fullt så konvext.

Så gör även jag. Tallrikens normala placering i förhållande till munnen gör sedan att konvex gaffel är bekvämare att föra in i munnen än konkav gaffel.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

1 minut sedan, Mattiasgbg säger:

Så gör även jag. Tallrikens normala placering i förhållande till munnen gör sedan att konvex gaffel är bekvämare att föra in i munnen än konkav gaffel.

Ja gafflars konstruktion innebär ju oxå att man får höja armen lite extra om man ska köra konkav gaffel, mindre energiåtgång att köra konvex gaffel. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

6 minuter sedan, Semmelman säger:

Ja gafflars konstruktion innebär ju oxå att man får höja armen lite extra om man ska köra konkav gaffel, mindre energiåtgång att köra konvex gaffel. :)

Vad säger etiketten om konvexa skedar?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Just nu, Mattiasgbg säger:

Vad säger etiketten om konvexa skedar?

Den är inte nådig mot detta otyg. Inte ens om det gäller två spolformade människor som ligger tätt ihop i en säng…

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

18 minuter sedan, Mattiasgbg säger:

Vad säger etiketten om konvexa skedar?

Inverterad sked, menar du?

vis006.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bordsskick är både kul och bra att kunna,

men det är väl som med det mesta nuförtiden,

– somliga blir kränkta och provocerade av så’nt.

"Ingen ska komma här och tala om för mig hur jag

ska äta" typ...

 

Klädkoder har samma problem,

"ingen ska komma här och tala om för mig hur jag

ska vara klädd" typ...

 

Tackar man ja till en smokingmiddag, hyr en svid

och infinner sig tillsammans med frun i lämplig

klänning kan man ge sig den på att något individu-

alistiskt popsnöre dyker upp i läderkeps (inomhus)

och sönderskurna jeans.

 

Det går säkert bra att, i de flesta sammahang, ta fram

sin schweiziska armékniv och äta med den, men kanhända

får man svårt med nästa års inbjudan till nobelmiddagen.

Men även där går det bra att byta hand med besticken

(alldeles riktigt, KMN, även jag – via min mor som växte

upp i Amerikat – har lärt mig att amerikaner byter hand,

dessutom för varje tugga. Där anses det ociviliserat att

skära upp hela biffen eller fisken, så det blir ett himla

bytande! – Klädkoden är dessutom fortfarande mycket

strängare där, är det "dinner jacket" så är det!)

 

Hur äter ni förresten soppa?

 

Etiketten bjuder att man intar soppan från långsidan på

skeden som då vickas lätt parallellt med munnen.

Det anses "bondsk" och "tölpaktigt" att stoppa in sked-

bladet i munnen – utom när det gäller kladdiga efterrätter,

där en mindre, dessertsked, används. (det är därför sopp-

skedar är så stora, djupa och spetsiga – de ska inte föras

in i munnen!)

 

Jag har emellertid alltid stoppat ske’n i mun...

 

Apropå desserter – Kan någon med ett skick i överens-

stämmelse med gängse "fine dining"-etikett äta med den

lilla gaffel och sked som alltid läggs fram?

 

I vilken hand håller man dessertgaffeln och i vilken håller

man dito sked?

 

Uppåt eller neråt? Konvex eller konkav fattning?

 

Nå’n som vet?

 

:-)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

2 timmar sedan, iKnattarna säger:

Bordsskick är både kul och bra att kunna,

men det är väl som med det mesta nuförtiden,

– somliga blir kränkta och provocerade av så’nt.

"Ingen ska komma här och tala om för mig hur jag

ska äta" typ...

 

Klädkoder har samma problem,

"ingen ska komma här och tala om för mig hur jag

ska vara klädd" typ...

 

Tackar man ja till en smokingmiddag, hyr en svid

och infinner sig tillsammans med frun i lämplig

klänning kan man ge sig den på att något individu-

alistiskt popsnöre dyker upp i läderkeps (inomhus)

och sönderskurna jeans.

 

Det går säkert bra att, i de flesta sammahang, ta fram

sin schweiziska armékniv och äta med den, men kanhända

får man svårt med nästa års inbjudan till nobelmiddagen.

Men även där går det bra att byta hand med besticken

(alldeles riktigt, KMN, även jag – via min mor som växte

upp i Amerikat – har lärt mig att amerikaner byter hand,

dessutom för varje tugga. Där anses det ociviliserat att

skära upp hela biffen eller fisken, så det blir ett himla

bytande! – Klädkoden är dessutom fortfarande mycket

strängare där, är det "dinner jacket" så är det!)

 

Hur äter ni förresten soppa?

 

Etiketten bjuder att man intar soppan från långsidan på

skeden som då vickas lätt parallellt med munnen.

Det anses "bondsk" och "tölpaktigt" att stoppa in sked-

bladet i munnen – utom när det gäller kladdiga efterrätter,

där en mindre, dessertsked, används. (det är därför sopp-

skedar är så stora, djupa och spetsiga – de ska inte föras

in i munnen!)

 

Jag har emellertid alltid stoppat ske’n i mun...

 

Apropå desserter – Kan någon med ett skick i överens-

stämmelse med gängse "fine dining"-etikett äta med den

lilla gaffel och sked som alltid läggs fram?

 

I vilken hand håller man dessertgaffeln och i vilken håller

man dito sked?

 

Uppåt eller neråt? Konvex eller konkav fattning?

 

Nå’n som vet?

 

?

Höger hand, uppåt och konvex och helst en förstorad dessertsked. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

3 timmar sedan, iMarc säger:

Höger hand, uppåt och konvex och helst en förstorad dessertsked. 

 

”Sked fröken? – Nej det var bara magen som kurra’...”

 

sked eller gaffel (eller bäggedera)?

Frågan får anses obesvarad, eller ofullständigt besvarad...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

6 timmar sedan, iKnattarna säger:

 

”Sked fröken? – Nej det var bara magen som kurra’...”

 

sked eller gaffel (eller bäggedera)?

Frågan får anses obesvarad, eller ofullständigt besvarad...

:fundersam:Vilket som och gärna i större format. :fane:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

6 timmar sedan, iKnattarna säger:

 

”Sked fröken? – Nej det var bara magen som kurra’...”

 

sked eller gaffel (eller bäggedera)?

Frågan får anses obesvarad, eller ofullständigt besvarad...

Välkommen tillbaka till forumet igen :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bästa är att väl att skippa besticken helt o hållet och äta med fingrarna. Sparar disk.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag tycker som Poca att det är fånigt men skulle ändå tycka att det vore kul att bli undervisad i etikett. Har väl en fostran som inkluderat detta men bara lite grand. :) 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

1 timme sedan, Semmelman säger:

Lite grann... ;) Se där ett etikettsbrott?

= lite vacker. :P 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

2019-03-27 på 10:18, iMarc säger:

Välkommen tillbaka till forumet igen :)

 

:-)

 

Kul att vara igenkänd!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

22 minuter sedan, iMarc säger:

Jag är man sjukpensionär och använder medicin.......

Men aldrig någonsin kommer jag sympatisera med SD. 

Samma här. :) 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.




×
×
  • Skapa nytt...