wall7 Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 + 1 Heja Axelman! Yes! +1 till. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
johnalder Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Det enklaste man kan göra är att köpa enligt de vedertagna märkningarna, exempelvis KRAV-odlat. Svårare än så behöver det inte vara. Och det är ju inte direkt svårt att se märkningen. Sen finns det säkert fel och brister med den märkningen, men de frågorna kan andra få driva, om inte jag känner att jag orkar. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
wall7 Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 (redigerade) Ja, visst är det så. Det är anledningen till att jag vägrar att köpa alla hönsrelaterade produkter, om det inte är ägg som kommer från en bekant som har ett hobbyhönseri där hönsen garanterat har det bra. Bosarp har KRAV-kyckling. Ekologiska och/eller KRAVmärkta ägg är ju också helt okej. Där litar jag på uppfödarna, annars inte alls. Redigerad 5 september, 2013 av wall7 Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Axelman Postad 5 september, 2013 Författare Share Postad 5 september, 2013 (redigerade) Eftersom jag jobbat mest med potatis kan jag berätta att även svensk vanlig potatis är rejält besprutad flera gånger med otrevliga saker som sitter kvar i skalet och också spåras i potatisen. Men det ger hög avkastning per hektar och är mindre jobb. En kravodlad potatis är helt ren från allt skit, spänstigt skal och smakar faktiskt bättre och mer potatis. Att kravodlat är mer arbetskrävande borde tas emot i ett land där arbetslösheten är hög. Tänk vad mycket bekämpningsmedel vi inte skulle släppa ut om man övergick till KRAV-odling över hela linjen. Det är ju faktiskt så att allt skit som landar i jorden och inte på det odlade kommer ändå till mig så småningom. Vi lurar oss och tror att allt är bra i affären när det är svensktodlat. Då är det bättre att köpa utländskt så gifterna inte hamnar i jorden i mitt närområde! Redigerad 5 september, 2013 av Axelman Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Axelman Postad 5 september, 2013 Författare Share Postad 5 september, 2013 (redigerade) Det enklaste man kan göra är att köpa enligt de vedertagna märkningarna, exempelvis KRAV-odlat. Svårare än så behöver det inte vara. Och det är ju inte direkt svårt att se märkningen. Sen finns det säkert fel och brister med den märkningen, men de frågorna kan andra få driva, om inte jag känner att jag orkar. KRAV tar inte hänsyn till transporter. I kommuners anbudsförfarande kan det stå KRAV som krav men maten kan lika gärna transporteras 200 mil inom EU bara den odlas enligt norm. Redigerad 5 september, 2013 av Axelman Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Kabo Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 (redigerade) En sak som många brukar kunna känna skillnad på är bananer. Helt annan arom i de ekologiska. Aporna på zoo äter kravbananer med skal men skalar vanliga utan att ha läst några informationsskrifter. Redigerad 5 september, 2013 av Kabo Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Axelman Postad 5 september, 2013 Författare Share Postad 5 september, 2013 (redigerade) Man kan göra det enkelt för sig. När du köper mjölkvaror välj EKOLOGISK. De står ju ändå bredvid varandra... Jag kan inte känna skillnaden mellan vanlig och ekologisk mjölk, MEN det är skillnad på produktionsplatsen. Man köper ett renare sverige. ... Välj ekologisk/KRAV-odlad potatis. Här är det smakskillnad. ... Välj ekologiska morötter, gurka, tomat som är det vanligaste rot och grönsakerna. De är spänstigare och smakrikare. ... Välj i alla fall svenska äpplen. Utrikiska från södra eruopa är grääääsligt besprutade mot allt möjligt hemskt. ... Kravodlade bananer är ett måste med tanke på hur vidriga förhållandena är för bananodlare. Och de är GODARE. Kan man ta bara dessa få produkter så gör det all skillnad i världen för många människor. Det är ju så enkelt. Det ekologiska är ju precis på samma ställe som det andra. Ta det som en utmaning att gå över till ekologiskt för din egen skull och för många andras skull. Redigerad 5 september, 2013 av Axelman 2 Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Alix Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 (redigerade) + 1 Men jag vill tillägga att det i alla fall är kvalitetsskillnad på ekologiska mjölkprodukter. Har jag möjlighet köper jag exempelvis alltid ekologisk mild yoghurt, den är smakrikare och inte lika vattnig som vanlig. Den är en aning fetare också, men så blir det med bättre kost för korna. Detsamma gäller ekologisk Bregott. Just mjölk är det kanske inte så stor skillnad på. Redigerad 5 september, 2013 av Alix Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
mikaellq Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Nu dax för en tur på eu-moppen tror jag... Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Kabo Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 (redigerade) Man kan göra det enkelt för sig. När du köper mjölkvaror välj EKOLOGISK. De står ju ändå bredvid varandra... Jag kan inte känna skillnaden mellan vanlig och ekologisk mjölk, MEN det är skillnad på produktionsplatsen. Man köper ett renare sverige. Finns det ohomogeniserad ekologisk mjölk? Såg nu att Arlas homogeniserade var ekologisk; synd att den inte är god. All mjölk som säljs i vanliga förpackningar har en mysko bismak som smakar som våta kartonger luktar. Redigerad 5 september, 2013 av Kabo Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Alix Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Finns det ohomogeniserad ekologisk mjölk? Såg nu att Arlas homogeniserade var ekologisk; synd att den inte är god. All mjölk som säljs i vanliga förpackningar har en mysko bismak som smakar som våta kartonger luktar. Jodå, här är ett exempel. Trivia: "Gammaldags" mjölk är ett nytt påfund. Förr drack man skummjölk, det vill säga det som blev över efter att man hade separerat bort grädden. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Kabo Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Jodå, här är ett exempel. Trivia: "Gammaldags" mjölk är ett nytt påfund. Förr drack man skummjölk, det vill säga det som blev över efter att man hade separerat bort grädden. Hehe, jag är uppfödd på bondgård. Man flöt av grädden med slev så visst blev den lite skummad. Det viktiga är inte att den är fet utan att den inte är behandlad; för mig alltså. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Alix Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 (redigerade) Hehe, jag är uppfödd på bondgård. Man flöt av grädden med slev så visst blev den lite skummad. Det viktiga är inte att den är fet utan att den inte är behandlad; för mig alltså. Hade ni inte ens separator? Det var värst. Den mjölk jag länkade till är inte "behandlad" utöver pastörisering, vad jag kan förstå. Dock levereras den i kartong. Fast ärligt talat skulle mjölken rinna ut om det bara var kartong, insidan är klädd med plast. Rent tekniskt är alltså mjölken i en "plastflaska"... Redigerad 5 september, 2013 av Alix Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Kabo Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Jag skriver o homogeniserad och rättstavningen ändrar hela tiden. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Kabo Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Hade ni inte ens separator? Det var värst. Den mjölk jag länkade till är inte "behandlad" utöver pastörisering, vad jag kan förstå. Dock levereras den i kartong. Fast ärligt talat skulle mjölken rinna ut om det bara var kartong, insidan är klädd med plast. Rent tekniskt är alltså mjölken i en "plastflaska"... Jag vet inte vad det är men det blir någon mystisk smak. Har känt den ända sedan mamma o pappa slutade med kor och jag blev utlämnad till köpmjölk. Trodde dessutom att jag blivit laktoskänslig men det visade sig vara homogeniseringen som ställde till det med magen. Jag tål Arlas gammaldags men den smakar lika illa som alla andra. Åsens lantmjölk säljs i plastdunkar och smakar som mjölk gjorde hemma. Känns dock lite avigt att köpa mjölk från Skåne när man bor i Hälsingland. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Axelman Postad 5 september, 2013 Författare Share Postad 5 september, 2013 Finns det ohomogeniserad ekologisk mjölk? Såg nu att Arlas homogeniserade var ekologisk; synd att den inte är god. All mjölk som säljs i vanliga förpackningar har en mysko bismak som smakar som våta kartonger luktar. Skåne Mejerier har en ohomogeniserad mjölk i 2 liters plastdunk men den är inte ekologisk vad jag vet. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Kabo Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Skåne Mejerier har en ohomogeniserad mjölk i 2 liters plastdunk men den är inte ekologisk vad jag vet. Nej tyvärr är den inte ekologisk- däremot är den god. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Axelman Postad 5 september, 2013 Författare Share Postad 5 september, 2013 Jag vet inte vad det är men det blir någon mystisk smak. Har känt den ända sedan mamma o pappa slutade med kor och jag blev utlämnad till köpmjölk. Trodde dessutom att jag blivit laktoskänslig men det visade sig vara homogeniseringen som ställde till det med magen. Jag tål Arlas gammaldags men den smakar lika illa som alla andra. Åsens lantmjölk säljs i plastdunkar och smakar som mjölk gjorde hemma. Känns dock lite avigt att köpa mjölk från Skåne när man bor i Hälsingland. Nu är det ju EHEC som ställer till det. Förr köpte man ju direkt ur tanken men den ska ju pastöriseras innan idag så det blir att köpa på affärn. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Kabo Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Nu är det ju EHEC som ställer till det. Förr köpte man ju direkt ur tanken men den ska ju pastöriseras innan idag så det blir att köpa på affärn. Pastöriseringen verkar inte vara problemet: Åsens är ju också pastöriserad men har inte den obehagliga smaken. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
xeric Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Sitter och letar lite verktyg på nätet. Skall plocka isär min MP (helt) för rengöring. En fläkt sitter inbyggd i CPUkylarpaketet. Hittat en bra pdf med en "verktygslista" för min dator.Köpte ett pkt med aprikoskräm. Är ju så gott. Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
ronny Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 + 1 Heja Axelman! Ja han har kommit igång på Allvar nu Världen behöver Ingen Obama Det räcker med Axelman Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
kiplon Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 En väldigt trevlig dag i det politiska arbetet går mot sitt slut, dagen fylld med intressanta, spännande och väldigt trevliga studiebesök. Träffat massor av folk hela dagen med alla möjliga politiska kulörer, dock enbart traditionella sådana. Dvs ingen politiker som representerar de mörkare krafterna i vårt samhälle... gudskelov! Apropå mörka krafter, hörde så kloka ord om detta idag; de mörka krafterna kommer från oss själva. Så självklart sant! Och tänker man efter så är ju historien full av bevis på detta! Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
xeric Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Suttit och meckat med en grejj till terminalen. Fick det inte att funka först, men sen så... function delHist () { sed "/$1/d" $HISTFILE > $HISTFILE.tmp && mv $HISTFILE{.tmp,}; } # Användning delHist <string> - - - Dags att mecka lite med käk... Hamburgare o pommes kanske? Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
kiplon Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 Dags att mecka lite med käk... Hamburgare o pommes kanske? mmm, det självklara valet Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
mikaellq Postad 5 september, 2013 Share Postad 5 september, 2013 6 kokta ägg igen. Smaskens! Länk till kommentar Dela på andra webbplatser More sharing options...
Rekommendera Poster