Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Sonos planterar kod som sätter gamla enheter ur funktion


torsig1967

Rekommendera Poster

Vet inte om detta är allmänt känt men sättet Sonos sätter en av sina äldre enheter ur funktion är rätt speciellt. Det verkar tycker jag som att de har såpass många användare som inte vill lämna deras ursprungliga koncept och hoppa på smarta-hemtrenden så de försöker tvinga fram en ändring genom att i princip placera skadlig kod i en äldre enhet. Kommer det att göra det med fler enheter?

 

Eftersom Sonos var tidigt med på banan med trådlöst ljud börjar en del av deras grejer bli gamla och kommer t.ex. inte att vara Airplay 2-kompatibla. Att de inte kan supporta dessa är ju självklart men istället för att låta detta vara och satsa på nya produkter har de planterat kod som sätter en av deras tidiga enheter ur funktion i april i år. Såhär säger de bland annat:
 

Quote

”In early April, the controller will no longer connect to your Sonos system.  — The controller will continually prompt you to update and will not be able to interact with your system even if you choose not to update in early April 2018. ”

Det handlar om fjärrkontrollen CR100 som uppenbarligen fortfarande tuffar på i många system. Vid en tidigare uppdatering lades tydligen koden in i CR100 som gör att den slutar fungera i april. Eftersom även många av deras andra äldre komponenter inte kommer att klara övergången till Airplay 2 och gissningsvis annat som kommer i hela smarta hem-vågen är ju frågan om de kommer att göra såhär med fler enheter framöver. Nära till hands ligger den lite nyare fjärrkontrollen CR200 och den lite speciella Boost som används för dem som använder Sonos ursprungliga trådlösa protokoll Sonos Net, ett protokoll som man också kan misstänka att de kommer att ”döda” framöver. Rätt udda strategi av Sonos tycker jag. Bättre hade väl varit att sluta uppdatera alla äldre enheter samtidigt så de med äldre systemkonfigurationer kan köra vidare på dem.

 

Intressant utveckling i frågan är att Sonos bland annat hänvisar till att CR100 har gamla batterier och att dessa är ”farliga” vilket gjort att en del användare menar att det öppnar upp för att stämma Sonos, i vart fall i UK. Gamla batterier är ju dessutom inget som är unikt för denna produkt. Det sitter ju gamla batterier i varenda äldre smartphone och går ju alltid att byta. Låter mer som att de inte lyckats hitta ett bra sätt att motivera sitt tilltag.

 

Här är en upprörd forumtråd i frågan i Sonosforumen:
https://en.community.sonos.com/controllers-software-228995/save-the-cr100-6800510/

 

Här är en petition från användare som vill få Sonos att ändra sig:
https://www.change.org/p/patrick-spence-ceo-sonos-stop-sonos-from-disabling-the-cr100-controller-from-their-system?recruiter=526448876&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=psf_combo_share_initial.undefined&utm_term=share_petition

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nyhetsroboten

Hej och tack för tipset!

Jag har skickat vidare ditt tips till redaktionen och hoppas det kan vara av intresse. 

Bzzzt. ??

 

/ Nyhetsroboten

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...