Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Feltyp -43 och radera mappar i Terminal


PixelHermit

Rekommendera Poster

Sedan uppdatering till macOS 10.13 High Sierra får jag ibland felmeddelandet "Åtgärden kunde inte slutföras eftersom ett eller flera objekt inte kunde hittas. (Felkod −43)" när jag försöker radera filer och/eller mappar i Finder på min iMac. Främst gäller det objekt i mappen "Hämtade filer" och på Skrivbordet. Om jag förstått det rätt kan detta ha med objektens skiv- och ägarrättigheter att göra, men sådant ska väl fixas automatiskt av operativsystemet ända sedan OS X 10.11 El Capitan? Dessutom hittar jag inget Apple-kommando eller tredjepartsprogram som både kan reparera skivbehörigheter och är uttalat kompatibelt med High Sierra.

 

Som nödlösning har jag istället använt Terminal-kommandot rmdir, men sedan uppdatering till High Sierra fungerar inte växeln -R (och förstås inte eller -r) när man kör kommandot rmdir för att radera mappar via Terminal. I varje fall inte på mina macar… Som exempel ger kommandot rmdir -R /sökväg felmeddelandet rmdir: illegal option -- R och ingen radering utförs. Att lägga till "sudo" hjälper (föga förvånande) inte heller. Det går fortfarande utmärkt att köra kommandot utan växeln (rmdir /sökväg) men då fungerar ju kommandot bara på tomma mappar, inte på mappar som innehåller undermappar och/eller filer.

 

Det går fortfarande bra att istället köra rm med lämpliga växlar (exempelvis rm -vrf /sökväg) men jag undrar ändå vad som plötsligt hänt med växeln "-R" i kommandot rmdir. Någon som vet? Datorerna har aldrig kört någon ßeta-version av High Sierra, utan jag väntade med att uppdatera tills 10.13 släpptes i skarp version. Jag har även installerat den senaste tilläggsuppdateringen som släpptes härom dagen, men det har inte medfört någon skillnad i just det här fallet. Jag har dessutom testat med en "ren" nyinstallation där jag startade från en USB-sticka med macOS High Sierras installationsprogram (skapad med ) och först formaterade om hårddisken. Därefter installerades High Sierra på den tomma disken. Det hjälpte inte heller. Mina burkar är en 27-tums iMac och en MacBook. Den förstnämnda har en Fusion Drive, och är alltså fortfarande formaterad med HFS+ som filsystem snarare än det nya och än så länge Fusion-inkompatibla APFS. I min MacBook sitter det däremot en SSD istället för Fusion Drive eller mekanisk hårddisk, och den är automatiskt formaterad med APSF i samband med installationen av High Sierra.

 

Båda datorerna har samma issue vad gäller växeln -R i Terminal men feltyp -43 dyker bara upp på min iMac. Test med Skivverktyg (både från "vanliga" OS och från återställningspartitionen) låter på båda datorerna meddela att "Volymen verkar vara felfri". På båda datorerna validerar alla media som de ska om jag gör S.M.A.R.T-tester: det gäller såväl SSD på MacBooken som SSD+HDD (var för sig) på min iMac.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...