Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Fixa boot i Windows efter borttagen Linux


Alix

Recommended Posts

Tänkte dela med mig av nyvunna erfarenheter.

Jag har en PC-burk som har haft både Windows 7 och Ubuntu (Linuxdistro). Dual boot, alltså. Ubuntu installerade jag efter Windows och då blir det så att ett Linuxprogram som heter GRUB tar över hur datorn ska bootas.

Om man därför tar bort allt som har med Linux att göra och sedan försöker starta datorn så fattar datorn ingenting utan hamnar i ”grub rescue”. Tablå!

Nå, hur råder man bot på detta då, när man väl har hamnat där?

Jo, i mitt fall har jag en USB med installation för Windows 10 på. Den innehåller också andra verktyg. Nere till vänster i rutan för installation (välja språk med mera) så står det Reparera.

Om man klickar där kan man leta sig vidare till Kommandotolken. Där skriver man in följande, följt av enter:

Bootrec /fixmbr

Det är fixat på nolltid.

Sedan väljer man att stänga av datorn i menyn. Starta sedan om.

Nu gör Windows (7 i alla fall) en skivkontroll eftersom man förhoppningsvis redan har tilldelat Windows den del av hårddisken som tidigare innehöll Linux. Så gjorde jag via Gparted när jag hade bootad Ubuntu live.

Sedan ska det vara klart. Detta skriver jag för alla stackare som trots allt måste ha med Windows att göra. I mitt fall beroende på försäljning.

 

PS. Kanske går ovanstående att göra på annat sätt via Ubuntu (Linux) live, men det vet jag ingenting om. Skriv gärna om det i så fall, för då slipper man ha ett installationsmedium med Windows tillhanda.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...