Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

5K iMac? Nix, inte enligt operativsystemet...


kiwi

Rekommendera Poster

Detta är grymt irriterande. Jag hoppas att det är någon bugg i systemet, som orsakar detta.

 

Jag har precis fått min sprillans nya 5K iMac. Senaste 27-tummaren med extra allt, typ. Men när jag provade att titta på en 4K-film, en som jag själv har filmat med en Panasonic GH4, märkte jag att bildstorleken var fel.

 

Enligt Granskaren i Quicktime är filmfilen mycket riktigt i 4K-upplösning (3840 x 2160), men den visar den i full-hd (1920 x 1080). Fast ändå inte, för det verkar som om den ändå visar den i högre upplösning.

 

Och YouTube är också konstigt: Försöker jag titta på en 4K-film i Safari, kan jag max välja 1440p. Men om jag tittar på samma film i Chrome, kan jag välja 2160p – vilket är den korrekta upplösningen för 4K. Som om Chrome vet om att jag har en upplösning på 5120 x 2880 pixlar, medan Safari tror att jag har en sämre upplösning.

 

Detta är ju jättemärkligt! Hur får jag macOS att förstå att min 5K iMac är en 5K iMac?

 

 

/ Kiwi

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bugg. Rapportera in det. Rätt typiskt att Chrome fixar det eftersom den webbläsaren har stöd för maskinvaruacceleration. Safari löser det väl genom systemtillägg (kext eller liknande).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du menar att hela macOS har en bugg som inte kan visa filmer/bilder i rätt upplösning? Och att jag är den ende som hittills har upptäckt detta? Låter nästan för otroligt... :shifty:

 

Jag har nämligen konsulterat Dr. Google i ämnet, men hittills inte hittat någon annan som har samma problem.

 

 

/ Kiwi

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du har ju 90 dagars telefonsupport. Så du kan ju höra vad Apple har att säga, i varje fall om Safari och QuickTime. :)

 

Har du testat andra filmer än dina egna?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har beställt tid på min lokala Genius Bar i morgon. Ska bli mycket intressant att höra vad de svarar där.

 

Det handlar inte bara om mina filmer, utan om allt bild- och filmmaterial som jag hittills har slängt på.

 

Nu senast provade jag att skapa en ny bild i Photoshop. Skärmen har ju upplösningen 5120 x 2880 pixlar, så jag skapade en ny bild i upplösningen 2560 x 1440. Om jag öppnar den i 100 procents storlek eller »verklig storlek«, eller vad programmen väljer att kalla det, så ska bilden rimligen fylla upp 25 procent av skärmen, eller hur?

 

Nå, i Photoshop gör den just det. Men när jag sparar ut filen till en png-bild och öppnar den med Förhandsvisning och sedan väljer just »verklig storlek«, så blir bilden lika stor eller till och med större än skärmen..!

 

Det är precis som om det programmet tror att jag sitter på en dator med hälften så stor upplösning. Samma sak om jag öppnar bilden i Xee.

 

Det här är inte okej! Jag ska kunna öppna bilder och filmer i precis vilket program som helst och välja »100 procent« eller motsvarande, och se bilderna och filmerna i 100 procent! Precis som jag gjorde på min fyra år gamla iMac och på alla andra datorer jag har haft sedan dess.

 

Jag tycker inte det är en orimlig begäran.

 

Finns det någon annan här med en Retina-skärm som kan berätta om de upplevt något liknande?

 

 

/ Kiwi

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det hjälper nog inte, tyvärr. Jag hittade en tråd på Apples supportforum nu som tar upp samma sak. Redan när de första Retina-skärmarna började användas, så reagerade några på att skalningen inte blev korrekt.

 

Med andra ord: It's not a bug, it's a feature...

 

 

/ Kiwi

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är ingen feature bara för att Apple inte gör något åt det, anser jag. Jag kommer att fortsätta kalla det för en bugg. Man får väl trösta sig med att det finns tredjepartsutvecklare som gör programvara som fungerar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Under »Om den här datorn«/»Bildskärmar« står det att jag har en inbyggd Retina-skärm på 27 tum med upplösningen 5120 x 2880 pixlar.

 

Går inte att få fram fler alternativ genom att hålla nere Alt-tangenten i Systeminställningar/Bildskärmar. Det enda som händer är att det dyker upp ett alternativ med »Sök bildskärmar«. Ett klick på denna knapp ger ingen effekt, troligen eftersom jag redan har hittat alla bildskärmar kopplade till datorn...

 

Om jag väljer »Skalad«, så finns det inget alternativ som gör så att skärmen behandlar allting som om den vore en 5K-skärm. Det bästa jag kan få är att skala den så att det »ser ut som 3200 x 1800«.

 

Det är inte ens 4K...

 

Säg nu att jag skulle bevisa för någon att min skärm verkligen har 5120 x 2880 pixlar i upplösning. Hur skulle jag gå tillväga? På Apples hemsida står uppgiften. Väljer jag »Om den här datorn« och »Bildskärmar«, så står samma uppgift. Men om jag öppnar en bild som är 5120 x 2880 pixlar i Förhandsvisning och väljer »Verklig storlek«, så blir bilden större än skärmen kan rymma...

 

 

/ Kiwi

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Menade att du skulle hålla alt när du är i Skalad-rull-listen…

 

 

Det blir ingen skillnad då heller. Det enda som händer är att knappen »Sök bildskärmar« dyker upp.

 

Det verkar som om macOS Sierra har gjort att det är ännu svårare att faktiskt kunna styra över upplösningen. Och jag börjar ifrågasätta mitt val att fortsätta på Mac-sidan, om inte ens de inbyggda programmen kan visa material korrekt i 100 procent.

 

 

/ Kiwi

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Inlägg #14 kom närmast en lösning!

 

Jag har alt-klickat på de olika alternativen på »Skalad«-undermenyn, men inte förstått att jag skulle alt-klicka på själva »Skalad«-texten för att få fram fler alternativ. Typiskt Apple att gömma avancerade saker så där, haha!

 

Nå, nu kan jag äntligen njuta av 5K-upplösningen i sin helhet. Bilder och filmer visas i sin fulla upplösning utan skalning hit och dit.

 

Problemet nu är ju att allt annat blir supersmått. Det tar en halv förmiddag att släpa musen från ena änden av skärmen till den andra.

 

Att Apple inte kan komma på det mest uppenbara: Låta varje enskilt program välja om det vill skala eller ej. Och ha en möjlighet att låta GUI:t vara fristående från skärmupplösningen, så att menyer och ikoner är i »normal« storlek, medan allt annat är högupplöst.

 

Jag får väl anse mitt problem vara löst, men jag hade aldrig kunnat tro att upplägget var så här dåligt. Tack alla som deltog i problemlösningen!

 

 

/ Kiwi

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...