Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
CuslonGodibb

Hjälp med Dock, Finder och Microsoft Office för Mac önskas!

Rekommendera Poster

CuslonGodibb

Hej gott folk!

 

Jag är ny på det här forumet och jag är ny på Mac, så jag har ungefär en miljon funderingar… Jag hoppas att jag inte upprepar alltför mycket av vad någon annan redan har skrivit, men ni kanske kan ha överseende med eventuella upprepningar om jag passar på att först önska er alla en riktigt glad påsk…?

 

Det är inte min avsikt att komma hit med en tråkig attityd, men jag måste ändå konstatera att det inte är frivilligt jag börjat använda Mac. Jag har varit Windows-användare sedan Windows 3.11, men har nu på arbetet blivit tvungen att övergå till Mac OS eftersom min chef beslutat sig för att införa Mac på arbetsplatsen. Jag försöker alltså ha ett öppet sinne, men det är inte helt lätt!

 

Jag tycker att Macen har vissa fördelar jämfört med PC: trevlig hårdvara, överlägsen batteritid och behaglig styrplatta, till exempel. Det är en 13-tums MacBook Air jag kör.

 

Först ville jag slänga ut datorn genom fönstret redan efter ett par minuter, men du har den värsta irritationen övergått till ”okej, då, det är så här man gör, tydligen”, men det finns några saker som jag bara inte KAN hacka i mig, hur mycket jag än försöker:

 

1) Jag får ingen överblick i Docken! Jag vill ha någon form av visuellt aktivitetsfält där man kan se ALLA minimerade fönster UTAN att behöva trycka på någon tangent eller göra någon pek-gest först. Detta har delvis att göra med att jag har ett funktionshinder som gör att jag tycker det blir bökigt med trefinger-gester. Ett finger fungerar, två fingrar är gränsfall, men tre fingrar är direkt jobbigt. Jag gillar alltså inte alls Mission Control. Jag har verkligen försökt gilla det, men det går bara inte! Finns det någon bra lösning på detta – helst gratis? Jag har hittat en app som heter uBar, och den åstadkommer något som liknar Windows aktivitetsfält. Finns något smartare som jag har missat?

 

2) Jag fullständigt AVSKYR dra-och-släpp-metoden när det gäller att flytta filer! Det har återigen med mitt funktionshinder att göra. Det blir mycket jobbigare för mina händer än att köra med tangenter eller mus, men mus vill jag inte behöva släpa med mig eftersom jag förflyttar mig mycket i arbetet. Jag vill köra med Klipp ut och Klistra in i stället, men jag har till min fasa upptäckt att Finder inte accepterar det! Jag avskyr att behöva krångla varje gång jag ska flytta en fil! Finns det något som helst sätt att få Cmd+X och Cmd+V att fungera i Finder (utan en massa andra extra tangentkombinationer)?

 

3) Och så var det det här med Finder… I princip tycker jag att det är okej, men jag saknar vissa fördelar som Utforskaren har. Jag skulle till exempel vilja bestämma att ALLA mappar konsekvent ska visas i samma vy och med samma teckenstorlek, men det tycks inte gå?

 

4) Jag kör Microsoft Office 201X för Mac, och det fungerar rätt bra, men upplösningen på skärmen (som är behaglig i övrigt) gör att allt blir för smått. Jag skulle vilja att Word och Excel alltid öppnas med zoomen inställd på, säg, 150 %. Nu måste jag justera individuellt varje gång jag startar programmen, och det driver mig till vansinne. Kan man på något sätt ändra standardläget här?

 

Jag skulle bli överlycklig om någon kunde hjälpa mig med detta! Ni får gärna tipsa om bra appar i allmänhet också, för jag är som sagt ännu ganska vilsen i Apple Store. Alfred 3 har jag hittat, och den älskar jag.

Det är MacOS Sierra 10.12.3 jag kör, för övrigt.

 

Tack på förhand.

 

/ CuslonGodibb

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Hetlund

Det är tydligen inte många som har orkat läsa ditt långa inlägg, av antalet svar att döma. Jag gör några försök:

 

Fråga 4: Det verkar inte finnas någon generell möjlighet att alltid öppna dokument med en viss förstoringsgrad, men det finns förstås andra sätt. Om det är ett befintligt dokument, öppna dokumentet, välj önskad förstoringsgrad (zoom) och viktigt: gör sedan någon ändring i dokumentet. Skriv till exempel NN någonstans och radera det sedan meddetsamma. Spara dokumentet och nästa gång du öppnar det öppnas det i den önskade förstoringsgraden. Tyvärr måste man göra det här i alla gamla dokument. (Om man inte gör någon ändring - skriver in och sedan raderar - så sparas inte zoom-inställningen.)

 

För nya dokument har jag sedan länge gjort en mall, med önskade marginaler, typsnitt och förstoringsgrad. Mallen ska helst ligga där Microsoft lägger den (Microsoft Användardata ......) men man kan skapa alias och lägga var man vill. Mallen dyker också upp under menyn Arkiv - Ny från mall - Mina mallar.

 

Fråga 2. Jag skulle just föreslå att du skaffar en mus, men ser nu att du inte vill ha det. Annars finns det ju småmöss just för laptops.

 

Fråga 3. Jag har aldrig hittat någon inställning för att öppna alla mappar i samma storlek och ordning. Det blir nog till att öppna varje mapp för sig och göra inställningar. Observera att när du har öppnat en mapp kan du i menyn Innehåll välja att just denna mapp alltid ska öppnas i vald vy.

 

Hoppas detta tar dig en bit på vägen!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Alix

Titta under Hjälpmedel i Systeminställningar. Kanske hittar du något där som passar dig. Annars är det inte så vanligt att få frågor kring Mac och funktionshinder. Därav den relativa tystnaden, skulle jag tro.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
CuslonGodibb

Ni ska ha tack, både Hetlund och Alix, för era svar!

 

Det verkar som att jag till viss del får leva med eländet... Det är inte min avsikt att låta negativ, men det blir lätt så när man påtvingas ett verktyg som man inte har valt själv.

 

Jag har försökt djupdyka i Systeminställningar och mixtra med det som går att mixtra med. Jag har ändrat/lagt till en del kortkommandon som underlättar lite, men det verkar såvitt jag förstår vara stört omöjligt att få Klipp ut och Klistra in att fungera med tvåtangentskombinationer.

 

Att ändra mallen för Word ska jag prova. Tack för tipset! Jag är rätt avancerad som användare på PC-sidan och är van att peta i mallar och systemfiler och sådant, men på Mac har jag ännu inte riktigt kommit underfund om hur systemet funkar och var mallar och de mer dolda sakerna ligger, men jag får väl försöka vänja mig.

 

/ CuslonGodibb

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Pocahontas

Faktum är att man måste släppa allt Windowstänk och börja lära sig Mac helt enkelt.

  • Rösta upp 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
sevensleeper

Faktum är att man måste släppa allt Windowstänk och börja lära sig Mac helt enkelt.

Exakt, kliv ut genom fönstret och ät det förbjudna äpplet. :P

 

I övrigt, gå på de tips du fått. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Raphael

Kopiera och Klistra in, fungerar i Finder. Men Flytta kräver en till knapptryckning.

 

Gesterna är justerbara under Systeminställningar - Styrplatta. Kanske du där hittar ett alternativ som fungerar. Mission Control aktiveras annars genom knappen för det uppe bland funktionstangenterna utan att en särskild gest behöver utföras.

 

Kanske en "mus" i form av en rullist skulle fungera för dig? Ett runt rör som man snurrar på med ett finger och så ta genter nedanför.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...