Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Het iMac


Eldberg

Rekommendera Poster

Min gamla iMac 27" från 2010 blir väldigt het upptill när den används. Maskinen har fått hårddisken utbytt för ett drygt år sedan. Jag trodde det kunde vara damm i någon ventilationskanal så jag dammsög den undertill och ovan-bakpå där det verkar finnas en öppning. Ingen effekt.

 

Nån mer som råkat ut för detta?

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag laddade ned och körde Mac Fan Control. Temperaturerna på diverse platser varierade mellan 40 och 65 grader C.

 

Allt verkade vara inställt på "fast varvtal". När jag ändrade till egen inställning och satte maximum till 60 grader, blev det fart på fläktarna.

 

Har dammsugit runt ventilationehålet på baksidan under stativet också.

 

Försökte köra Apple Hardware test men det funkar inte. Kopplade ifrån allt utom tangentbord och mus, stängde av, höll ned D och startade. Ingen kontroll verkade utföras.

 

Eventuellt kan den höga temperaturen har något att göra med att dottern som använder maskinen har ställt skärmens ljusstyrka till 100%. Hon kör bara Roblox och det verkar vara lite skumt eftersom Dock alltid blir jättestor efter omstart, fast jag har förminskat den.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Damm och värme

Vad är "väldigt varmt"? När är det "väldigt varmt"? Macen är av aluminium och chassiet används till kylning. När du knappt kan hålla i den pratar vi 55° vilket inte är särskilt hett sett från en dators vinkel. Men du kanske har damm i underkanten i luftintaget och mitt bak på i det luftintaget vilket försämrar kylningen. På ett års användande KAN Macen vara helt igensatt av damm. Bifogar lite läsning. Det är två olika länkar fast de ser lika ut i förkortat utförande.

http://macworld.idg.se/2.1038/1.492947/sa-sopar-du-dammet-ur-macen?queryText=mac%20damm

http://macworld.idg.se/2.1038/1.534134/nar-macen-blir-for-varm?queryText=mac%20damm

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

"MCP heatsink" är tydligen där det blir som varmast. 72 grader. Resten av datorn har blivit lite svalare sedan jag drog ned ljusstyrkan.

 

Det märkliga är att jag har en likadan (fast ett år nyare) iMac i rummet bredvid som inte alls blir lika varm. Där är högsta temperaturen 52 grader, vid "Platform controller".

 

Och dammsugit har jag som sagt gjort.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Men dammsugning åtgärdar bara inloppen. Inte det eventuella böset som redan har fastnat där inne.

...

Sen om du jämför två olika iMacar är det olika processorer med olika värmeutveckling så det är inte helt enkelt att jämföra rakt av.

...

Sen kan en process hänga sig och belasta i onödan vilket man kan se i Aktivitetskontrollen.

...

Vidare verkar vissa OS X göra att vissa Macar går varmare.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...