Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Poca och hans bigård


Pocahontas
 Share

Rekommendera Poster

Den här tråden är nog den mest intressanta jag läst. Tack Pocha. :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

:) Tackar och bockar.

 

Det är roligt att ni uppskattar den, skulle önskat att jag kunde haft fler bilder med i tråden.

Men jag vill inte hålla i kameran...

 

Det är bara "sååå kladdigt" om fingrarna av propolis när man håller på ramarna vid denna tiden på året.

Propolis är ett ämne som bina kittar igen alla springor i kupan, framför allt uppåt "taket" dvs de små brädor jag täcker bikupan med.

Dem kittar de igen, så jag måste använda min kupkniv för att bända loss täckbrädorna.

Propolis samlar de från grenveck och knoppar i träden. Otroligt klibbigt.

Många vill köpa de av mig, för det anses hälsobringande, botar förkylningar och mycket annat.

(fan trot)

Börjar man tugga på det fastnar det som superlim i tänderna :w00t:

En liten länk till Österbottens biodlare Ligger i Finland om jag inte är fel ute ...

 

Blir kladdigt av honung också, men det är främst propoliset som sätter sig som harts på fingrarna,

och får jag det på kameran ser den inte rolig ut :)

 

Ska dock försöka ta lite bilder nu när biåret börjar gå mot sitt slut, nu dör många bin, "utbrända" skulle man kunna säga, ty de har jobbat hårt, och vingarna tar stryk av allt flygandet och fläktandet, så de går i trasor helt enkelt, så de får ingen bärkraft under vingarna.

Störtar till marken och dör en kvalfull död kan jag tänka mig.

Kommer ingen undsättningspatrull och hämtar upp dem där inte.

Så antalet bin i kuporna minskar drastiskt, och jag får plocka bort många ramar ty de

fyller inte dem ändå.

I mitten, slutet på september är det dags för mig att invintra dem, då ska de sitta på max 10 ramar.

Så jag har ett pill nu och gallra ut alla "gamla svarta" ramar, och att de invintras på nytt vax.

 

Mera om Propolis

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 10 months later...

Väcker till liv en slumrande tråd :)

 

Bättre att jag håller mig på ett ställe med rapporterna från min bigård :D

 

Gjorde en liten avläggare, med det menar jag att jag tar bort en eller flera ramar med bin och placerar dem i en egen liten kupa.

Ibland kan man låta drottningen följa med, eller så tar man en ramar med enbart ägg och där bina får mata upp en egen drottning. Eller som i mitt fall idag, här hade bina påbörjat ett bygge med drottningar, och jag lyfte sonika ut hela den vaxkakan, med påsittande bin och satte den i en låda som bara rymmer en ram. Oftast har jag större avläggare och fler bin med. Men idag fick det bli en ram, med ett flertal Drottningceller på.

 

På bilden syns bara en cell, de andra är på andra sidan, ni ser den längst ner, i hålrummet ovanför trälisten, en konformad cell. I den ligger det en blivande Drottning och badar i "Royal Gelé.

 

Cellkoppen är fortfarande öppen, och ambina matar henne, om några dagar så stänger de till botten på cellen, och larven genomgår förvandling till drottning.

Jag har glasskivor på båda sidor om vaxramen och kan nu följa utvecklingen närmsta veckan, och förhoppningsvis fotografera varje dag, skulle ha flax om jag kunde filma eller fotografera när Drottningen äter sig ut :)

 

Det går ett bi längst ner på bilden, rakt ovanför den ser ni Drottningcellen, eller som vi biodlare säger "Visecell"

 

post-113-1152550473.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Full rulle i min lilla avläggare där det så småningom ska kläckas en ny drottning.

Om hon fötts idag hade jag döpt henne till Victoria :whistling:

 

post-113-1152869426.jpg

 

Grävde upp det som återstod av en minst 25 år gammal röd vinbärsbuske.

Varit otroligt goda och söta, men sista åren har det dött ut så mycket på den att jag beslöt mig för att avlägsna den helt. Kan ha varit sjuk.

 

Nu blir det gräsmatta :lol:

post-113-1152869564.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Varit i vår föreningsbigård ikväll, flera nya hade kommit dit för att lära sig bli biodlare.

Kom fler än dessa..

 

post-113-1153163410.jpg

Tog kortet när jag anlände...

 

Samhällena fick en genomgång, nu slapp jag själv hålla i bina, och hade händerna fria för kameran.

 

Skattlådan har lyfts av och under den ligger spärrgallret som hindrar Drottningen från att gå upp i skattlådan

post-113-1153163539.jpg

 

Nu är spärrgallret borta

post-113-1153163629.jpg

 

Och en ram tas upp och besiktigas

post-113-1153163660.jpg

 

 

 

 

I ett annat samhälle kollades det om det dragit upp några nya Viseceller ( Nya Drottningar)

Och på denna kakan fanns det fem stycken, det skymtar en i främre delen av vaxkakan.

Den lilla "bulan" mitt på bilden är en blivande Drottning

post-113-1153163788.jpg

 

Som "proffs" ser jag ytterligare 3 Viseceller på kakan :)

Redigerad av Pocahontas
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

post-113-1153164792.jpg

Glömde en bild..

 

 

Här på denna kakan är det enbart honung under det vita på bilden.

Det vita är "täckvax", bina täcker honungen med ett tunt lager vax när den är mogen för "konservering".

Vattenhalten i honungen är sänkt till under 18%, hur bina vet detta är något vi inte vet.

När kakan är täckt med täckvax till minst 3/4 vet jag som biodlare att jag kan ta in kakan, dvs "skatta" bina, då riskerar jag inte att få in honung som innehåller för mycket vatten.

 

Är det över 20% vatten i honungen så kan man vara helt säker på att den kommer i jäsning, såvida jag inte själv försöker torka ut honungen. (Går med hjälp av ex.vis avfuktare)

Det finns jästsvampar överallt i vår natur, och även i honung, och är betingelserna gynnsamma, rätt värme, runt 25°, vattenhalt över 20%, så börjar det jäsa och bildas alkohol..

 

Men det är inte det jag vill ha, vikingarna ville det, det var av honung de gjorde sin mjöd..

Spetsade med lite flugsvamp, (innehåller visst LSD) och blev halvgalna..och gick bärsärkagång :w00t:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack Poca för den här tråden. Inte orkat läsa igenom innan, men jag blir väldigt fascinerad av biodling och all möda du lägger ner på det. Fortsätt skriv! :ThumbsUp::ThumbsUp:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack.

Ska göra så gott jag kan för att hålla intresset uppe i denna tråden. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag håller med alla andra, som har skrivt positiva omdömen om denna tråd. Den är enormt lärorik, och intressant.

Redigerad av Mizhou
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

I rumstemperatur och tätt lock, dock inte utsatt för soljus.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Nu har jag slungat på morgonen, svettigt ska ni veta, 28° inne i mitt lilla slungarrum :D

30 st ramar hade jag tagit in från 2 samhällen.

 

Här är en fin ram, helt fylld med honung, en sådan ram, 30 x 30 cm ger ungefär 2,1 kg honung.

post-113-1153212209.jpg

 

Efter att jag tagit bort täckvaxet ser den ut så här:

post-113-1153212268.jpg

 

Därefter sätter jag den i ett slungargaller som ska ner i slungan

post-113-1153212325.jpg

 

Här är det full fart och ni ser ur honungen slungas ut mot väggarna

post-113-1153212440.jpg

 

Snart börjar honungen visa sig i kranöppningen och faller ner i första grovsilen

post-113-1153212532.jpg

 

Snart har jag en hink full

post-113-1153212565.jpg

 

Honungen är nu silad i två grövre silar, nu ska den över i finsilen och vidare ner i ett större kärl.

post-113-1153212662.jpg

 

När ramarna tömts på honungen ser de ut så här, en del av dem kan jag ge tillbaka till bina och de kan fylla på mer honung. Andra mörka ramar kasserar jag och smälter om vaxet till nytt vax.

post-113-1153212827.jpg

 

Resultatet av dagens slungning ser ni här, 64 kg honung blev det, motsvarar 90 st 700gr- burkar.

post-113-1153212922.jpg

Redigerad av Pocahontas
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej Poca. Hade en liten fråga: Hur påverkar blomsorten smaken på honungen? Har hört att raps är ingen hit för god honung. Skiljer sig smaken mycket över en säsong?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Inte för att jag är expert på bin, men jag vet att blommorna spelar stor roll för smaken. Det finns t.ex Akaciahonung med en alldeles egen smak. Som Poca skrev också, så ger nog lavendel en bra smak på honungen. De olika blommorna ger ju olika nektar, och det påverkar smaken.

Poca kan säkert fylla i mera, eftersom han har mer ingående kunskaper i ämnet än vad jag har.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Oj, det finns oändligt antal variabler på honungssmaken, all den stund bina blandar alla blommor och varje blomma har sin smak och arom.

 

Den "starkaste" arom och smak har Ljunghonungen, menlösast är nog rapsen, men det växer ingen här hos mig så den slipper jag.

Hallon, klöver, björnbär, rallarros, lavendel, gurkört, jag kan räkna upp hur mycket som helst.

Maskrosen får vi inte glömma :lol:

 

Olika proportioner ger olika smak...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Denna tiden i Juli tryter tillgången på nektar i blommorna, dessutom är det extremt torrt och det gör sitt till.

Huvudstyrkan är arbetslösa och får inte komma in i kupan tomhänta...

post-113-1153756583.jpg

 

Den vackra hortensian ger ingen nektar alls till bina

post-113-1153756647.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Oj, det finns oändligt antal variabler på honungssmaken, all den stund bina blandar alla blommor och varje blomma har sin smak och arom.

 

Den "starkaste" arom och smak har Ljunghonungen, menlösast är nog rapsen, men det växer ingen här hos mig så den slipper jag.

Hallon, klöver, björnbär, rallarros, lavendel, gurkört, jag kan räkna upp hur mycket som helst.

Maskrosen får vi inte glömma  :lol:

 

Olika proportioner ger olika smak...

375280[/snapback]

 

kan man skilja smaken på dom också.... många nyanser finns det ja... men många

är säkert närbesläktade.... man kanske skall tala om olika grupper

 

t.ex det som växer i uppe i norr (Fjällvärlden) växtriket i extremt torrt klimat mm ^_^

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vi har en "Honungsbedömningskommité" inom varje Biodlarförening, och varje år bedöms medlemmarnas inlämnade burk. Har suttit med ett antal ggr i dessa kommitéer och jag kan säga att det knappt finns en burk som är lik den andra i smak och karaktär.

 

Det är väldigt svårt efter att ha provsmakat mellan 20-25 olika burkar att blande dem utse bästa honungen.

Det är som vinprovning, spott ut och dricka vatten mellan varje sked :lol:

Gärna tugga på en bit knäcke för att ta bort smaken på den förra skeden.

Det är många kriterier som en burk honung ska uppfylla innan den blir godkänd.

Inte bara smak, färg och lukt som avgörs, det är renhet och konsistens, vattenhalt mm.

 

När allt är poängsatt och godkänt kan medlemmen köpa ut de etiketter som talar om att det är en godkänd honung och som uppfyller de krav som ställs.

 

De flesta erhåller godkänt, men det är alltid en eller några som inte får godkänt, då får de bättra sig till nästa år.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Fick hjälp med honungsslungandet idag, vilket jag tacksamt tog emot.

Tösen skötte slungan och vändningarna, och jag skötte avtäckningen.

50 kg blev det idag, c.a 70 burkar :ThumbsUp:

 

Det tråkigaste är all diskning, som jag får göra utomhus, aldrig bra att stå och blaska med vatten i närheten av honung.

Tryckluft är bra att torka med när det är sådant väder som idag.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Idag blir det ett program om honung och bin i ettan kl 17oo.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Idag blir det ett program om honung och bin i ettan kl 17oo.

403143[/snapback]

 

 

Repris, men sevärt ändå.

Typiskt nog slumrade jag till strax före :nanakudde: Man blir trött även när man är ledig :whistling:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det ser ut att gått bra, de är invintrade på socker nu, de borde ha insett att sommaren är slut men de flyger för fullt ännu i denna värmen som råder, finns dock ingen nektar att hämta då de flesta blommor gjort sitt..

 

Är snart klar med invintringen av mina egna här i bigården.

Ska på försök invintra en liten avläggare, brukar vara svårt, men det beror på vintern..lite bin orkar inte hålla kylan borta..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Slungat det allra sista, bidde bara 13 kg honung, knappt värt det jobbet, men det måste göras.

 

Nu är det mesta materialet diskat och undanställt för i år, känns skönt.

Ingen rekordskörd för mig i år precis. 154 kg. :deppig:

 

Dog ju 3 samhällen för mig i vintras, och de kvarvarande 3 var det inte mycket bevänt med, ja ett var bättre än de andra, så jag fick rätt snabbt igång det och kunde göra en avläggare, (dela på samhället) och fick igång en ny drottning, sedan blev det fler avläggare och nya drottningar, sammanlagt drog jag fram 4 nya drottningar, 2 av dem var från ägg jag tog i vår föreningsbigård, som fick parat sig här med mina drönare, och så köpte jag en för att få in helt nya gener i min bigård.

Så nu har jag invintrat 6 samhällen med 5 nya drottningar, en av de gamla får leva till nästa sommar. Ett av samhällena är nog att betrakta som ett expriment, det är en avläggare som inte han växa sig så starkt som önskat, invintras på 5 ramar, tveksamt om de klarar vintern, men under har skett förut. Dragit in 9 kg socker, så nog verkar de vilja övervintra. :yeahbaby:

 

Nu är det inte mycket som återstår att göra i min bigård innan vintern kommer, det är mest rengörning av mer material, och förstås tappa upp burkar med honung från den tunna jag nu har i mitt slungarrum.

Har sålt det mesta av min honung redan, har runt 25-30 kg kvar bara..och det går åt.

 

I oktober får man lämna in sitt vax till omsmältning, och jag har 100 ramar i 5 pappersäckar som jag ska fara ner till Varberg med.

I Oscar Gustafssons biredskapsfabrik smälter de ur vaxet i ramarna, och kokar dem i sodalösning, sen är det bara att hämta hem dem rena och fina, och samtidigt köpa nytt rent vax till nästa år.

 

post-113-1159094345.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share




×
×
  • Skapa nytt...