Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Användning av Macbook Air


Inhammar

Recommended Posts

Hej!

 

Jag har införskaffat mig en Macbook Air och tänkte mest om ni kanske har några tips på några bra och smidiga program. T.ex. "rensnings"-program där jag smidigt kan se hur mycket minne jag har och vad som tar mitt minne. Kanske ett program som kan rensa datorn på "onödiga" filer?

Hur nödvändigt anses det att ha ett virusprogram? Jag har ett F-Secure, men har hört att det inte är det absolut nödvändigaste som man bör ha på datorn, stämmer det?

 

Mvh, Linus.

Link to comment
Share on other sites

Det finns alltså inte VIRUS i ordets rätta bemärkelse. Det finns en bunt trojaner som man kan råka att ladda hem via siter som inte är Apples eller andra företags officiella sida. Det är väldigt sällsynt att få en trojan i Appledatorn. En trojan är ett program som inte kan hoppa in i datorn eller sprida sig, utan man måste ladda in det själv.


...


Det som har varit största bekymret en tid är reklamtillägg som lägger sig i webbläsaren och ger dig en massa reklam i onödan. Fixas med AdwareMedic.


...


Sen ska man akta sig för programmet MacKeeper som säger sig fixa saker men ställer till det i stället. Ladda inte heller ner något från Cnet som "skänker" extra program som ställer om webbläsaren mm. Inget är direkt skadligt eller farligt av dessa men man blir milt sagt irriterad.


...


Största hotet är intrång i datorn. Se till att ha OS X inbyggda brandvägg på, som kollar all trafik till datorn. Sätt gärna datorn i dolt läge så är det svårare för obehöriga att hitta den. Hittas under Systeminställningar/Säkerhet/BrandväggÄr man riktigt nojjig kan man bota det med att köra Little Snitch som kollar all utgående trafik vilket inte brandväggen gör. Det är överkurs och inte helt nödvändigt, men om man är nojjig så finns det hjälp.Bra artikel i MacWorld som tar upp detta.


http://macworld.idg.se/2.1038/1.609249/sa-blir-du-av-med-skadeprogram-pamacen

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...