Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
carlfranzon

Facebooks Backend-service Parse får iOS app

Rekommendera Poster

carlfranzon

Ett av Facebooks senare uppköp, Backend-as-a-service bolaget Parse, har länge varit populära hos webb- och mobilutvecklare för att tillhandahålla server-delen som en tjänst. Det är en tjänst som till stor del påminner om det nyss visade "CloudKit"-ramverket från Apple, men för fler plattformar än iOS.

 

Fördelen med denna lösning är att utvecklaren endast behöver fokusera på att utveckla klienten, och kan betala Parse för att ta hand om den ofta mer komplicerade backend-server-biten.

 

Till hjälp för utvecklaren finns ett webbaserat verktyg, kallat Data Browser, där utvecklaren får en tabelliknande vy över sitt data, och kan gå in och redigera om det behövs.

 

Ett frustrerande problem med denna vy är att den inte stöder mobila Safari, den webbläsare som oftast körs från iOS-enheter.

 

Nu har en svensk utvecklare löst detta problem genom att helt enkelt använda företagets egna SDK och byggt en native iOS-app för att hantera det data man har lagrat hos Parse.

 

Appen heter "Data Browser for Parse", kostar i skrivande stund 7kr, och låter en ange de "klasser" (Parses namn för tabeller) man är intresserad av, och hämtar sedan alla objekt (rader) som finns i den klassen. Därefter kan man lätt via appen antingen lägga till nya objekt, lägga till kolumner, redigera info på befintliga objekt, eller radera data man inte vill ha kvar.

 

Ett tydligt användningsområde är t ex om man tillhandahåller en app som hämtar viss statisk information (kan vara en FAQ, en hjälp-text eller annat). Om man bygger in denna information "hårdkodat" i appen, och sedan vill ändra den, måste man uppdatera hela appen och gå igenom Apples granskningsprocess varje gång, vilket kan vara tidskrävande.

 

Ett bättre alternativ kan då vara att lagra informationen hos Parse, och sedan "hämta ner" den till appen när den ska visas. Skulle man då behöva ändra den är det lätt att göra det hos Parse, och ändringen går då ut direkt till alla användare.

 

Och nu kan man alltså sköta dessa typer av ändringar direkt från sin iPhone. Väldigt smidigt.

 

Som app-utvecklare förespråkar man ju ofta en "mobil" livsstil och att kunna sköta det mesta var man än befinner sig, och nu kan man alltså även själv leva upp till sina egna standards och sköta även app-uppdateringar från bussen, tunnelbanan eller utomlands, även om man glömt datorn (eller helt enkelt inte orkar ta fram den ur väskan).

 

 

Mer info om appen kan läsas på följande sida: http://parsebrowserapp.carlfranzondesigns.com

PressKit: http://press.carlfranzondesigns.com

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...