Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Jolundis

LÖST Mac Mini - Skivverktyg vill inte radera, partionera SSD

Rekommendera Poster

Jolundis

Hej!

 

Jag har installerat en 256gb ssd i min mac mini 2012.

I mac os finner jag ett felmeddelande om att datorn inte kan läsa skivan/hårddisken, valet "formatera" ges..
Där trycker jag och väl inne i skivverktyg trycker jag under Radera fliken, format: "mac os extended (journalförd)"
och ssd;n nya namn. sedan trycker jag "Radera"

sedan börjar datorn tugga på och det står.. "Partionerar. upskattad tid: 43 minuter"
och resultatet är att snart därefter blir 43 till 44 till 45 till 46 osv.

Borde inte detta gå på 1 min ca?? i skrivande stund står den på 46 min tuggandes uppåt..

Är lite rädd för att stänga ner "skrivverktyg" då jag får varningen "att avluta mitt i vissa åtgärder kan göra skivan oanvändbar"

lösning på problemet? :)

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
xeric

Använd fliken Partionera istället.

Välj 1 partition (el fler om du vill/behöver)

Skriv namnet på disken, välj oS X ext (journal...)

Klicka på knappen under alternativ/options, och välj GUID.

 

Här var en bild jag hade...

 

post-64246-0-13768000-1389437765_thumb.png

Redigerad av iEricF
  • Rösta upp 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

Grymt engagerat svart :)

jaa jag har testat det oxo.. jag har varit fram och tillbaka med att göra partioner osv.
jag finner:

 

post-69689-0-65864900-1389439513_thumb.jpg

 

post-69689-0-00222300-1389439524.jpg

 

post-69689-0-72573100-1389439528_thumb.jpg

 

som du ser är "disk1s1" inte ifyllt tjockt likt "macintosh HD" är

"Det tuggar på med "Väntar på att skivorna ska dyka upp igen" kommer inte längre än så :/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
xeric

Grymt engagerat svart :)

 

jaa jag har testat det oxo.. jag har varit fram och tillbaka med att göra partioner osv.

jag finner:

 

attachicon.gif1.jpg

 

attachicon.gif2.jpg

 

attachicon.gif3.jpg

 

som du ser är "disk1s1" inte ifyllt tjockt likt "macintosh HD" är

 

"Det tuggar på med "Väntar på att skivorna ska dyka upp igen" kommer inte längre än så :/

Det står längst ner på bilderna: "Schema för partionskarta: .... MBR"

Glömde du sätta GUID? eller kanske det dyker upp sen när det är klart.

 

Att den är nertonad där är ok, den är ju inte formaterad än. Sen när det är klart kommer det finnas en som igen (fast dold). Det är EFI-partionen.

 

Om den segar... låt det köra ett tag. Allt för länge är ju inte normalt. I värsta fall kanske det är ngt fel på disken. Det var det med min 1'a SSD när jag formaterade om den.

 

Om den inte blir klar - avbryt och till första fliken och kör verifierad disk och/eller reparera disk.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

Det står längst ner på bilderna: "Schema för partionskarta: .... MBR"

Glömde du sätta GUID? eller kanske det dyker upp sen när det är klart.

 

Att den är nertonad där är ok, den är ju inte formaterad än. Sen när det är klart kommer det finnas en som igen (fast dold). Det är EFI-partionen.

 

Om den segar... låt det köra ett tag. Allt för länge är ju inte normalt. I värsta fall kanske det är ngt fel på disken. Det var det med min 1'a SSD när jag formaterade om den.

 

Om den inte blir klar - avbryt och till första fliken och kör verifierad disk och/eller reparera disk.

Jag sätter "Guid" så det borde va rätt..

 

Angående segar.. så lät jag det stå "Väntar på att skivorna ska dyka upp igen" i 30 min typ. Detta stängde jag ner tror inte man ska behöva vänta så länge...

 

SEN trycker jag "reparera disken"

 

post-69689-0-31591600-1389447165_thumb.png

FORMATERA OM dvs radera??

 

post-69689-0-82417200-1389447742_thumb.png

 

 

Skärmavbild 2014-01-11 kl. 14.29.30.bmp

 

 

Jag sitter fast med andra ord..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
xeric

Jag sätter "Guid" så det borde va rätt..

 

Angående segar.. så lät jag det stå "Väntar på att skivorna ska dyka upp igen"

 

i 30 min typ. Detta stängde jag ner tror inte man ska behöva vänta så länge...

 

SEN trycker jag "reparera disken"

 

attachicon.gifSkärmavbild 2014-01-11 kl. 14.11.06.png

FORMATERA OM dvs radera??

 

attachicon.gifSkärmavbild 2014-01-11 kl. 14.35.21.png

 

 

attachicon.gifSkärmavbild 2014-01-11 kl. 14.29.30.bmp

 

 

Jag sitter fast med andra ord..

Prova att reparera disken ..inte partitionen.

 

post-64246-0-90873700-1389450413.png

 

Om det kanske har ngn betydelse. Annars är det väl som det står där att det är ngt fel på disken. Eller om den kanske är partionerad på en annan dator (läs PC) tidigare som gjort ngt med den.

 

- - -

 

Efter det skulle du kunna prova att "mounta" den partionen du har där, så den inte blir gråtonad och se om du kan få bort den sen.

 

I Terminal kan du köra:

defaults write com.apple.DiskUtility DUDebugMenuEnabled -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DUShowEveryPartition -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility advanced-image-options -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DUShowUnsupportedNetworks -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DRBurnOptionsVerifyBurn -bool true;

Det är några xtrainställningar som finns... Kör alla om du vill, eller välj någa enskilda. :)

 

Men f f a de 2 första där är användbara. Debugmenyn gör att man bl a kan visa/gömma dolda partitioner (dvs det som 2'an gör där).

 

 

Om du kan köra i Terminalen:

 

diskutil list /dev/disk1

 

Och klistra in här sen vad du fick. Bara så man får se vad det är för nåt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

Prova att reparera disken ..inte partitionen.

 

attachicon.gifdisk.png

 

Om det kanske har ngn betydelse. Annars är det väl som det står där att det är ngt fel på disken. Eller om den kanske är partionerad på en annan dator (läs PC) tidigare som gjort ngt med den.

 

- - -

 

Efter det skulle du kunna prova att "mounta" den partionen du har där, så den inte blir gråtonad och se om du kan få bort den sen.

 

I Terminal kan du köra:

defaults write com.apple.DiskUtility DUDebugMenuEnabled -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DUShowEveryPartition -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility advanced-image-options -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DUShowUnsupportedNetworks -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DRBurnOptionsVerifyBurn -bool true;

Det är några xtrainställningar som finns... Kör alla om du vill, eller välj någa enskilda. :)

 

Men f f a de 2 första där är användbara. Debugmenyn gör att man bl a kan visa/gömma dolda partitioner (dvs det som 2'an gör där).

 

 

Om du kan köra i Terminalen:

 

diskutil list /dev/disk1

 

Och klistra in här sen vad du fick. Bara så man får se vad det är för nåt.

 

Jag kan säga det att den är inte portionerad på ngn annan dator då SSD är helt ny ;)

Det går enbart att köra "kontroll" och "reparera skiva" på min "disk1s1" partion INTE på Disken :/

Hmm slog in kommandon men upplevde ingen skillnad i inställningar,

 

post-69689-0-62839600-1389455992_thumb.png

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

Hehe

 

jag har suttit i 6timmar konstant nu och jag börjar överväga möjligheten om att plocka isär allt igen.. och sätta i SSD med sata kabel i min PC och formatera därifrån om det går bättre??

 

som sagt vore skönt och slippa allt trassel med skruvar och meckande i mac minin en gång till :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
xeric

Hm... verkar som de "defaults..." inte gick in helt. Kan ha blivit något med radbryten kanske. :fundersam:De meddelandena där brukar komma när kommandot är felgjort.

defaults write com.apple.DiskUtility DUDebugMenuEnabled -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DUShowEveryPartition -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility advanced-image-options -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DUShowUnsupportedNetworks -bool true;
defaults write com.apple.DiskUtility DRBurnOptionsVerifyBurn -bool true;


Varje "rad är 1 kommando. Börjar med "defaults" ... och slutar med "true".

- - -

Den här koden skulle man kunna ha som sista utväg.

dd if=dev/zero of=/dev/rdisk1 bs=1m

Obs! Viktigt nu är att det blir rätt. "rdisk1" där disk1 är samma som din disk och r framför att den raderar allt vad som finns på disken. Om det är en annan disk så raderas allt på den. :crossfingers:

Kör du: diskutil list
Får du upp alla diskar och kan se vilken disk det är. Men sett till dina bilder och den info du gav så verkar det just vara disk1 (som i disk1s1 på bilden). s1 s2 s3 ... är varje partition.


Här var en tråd där du ser hur det kan se ut med alla diskar...

Längre ner i en kommentar ser du ett liknande kommando (med "dd"), fast med count=1. Så om du har disk1 blir det:

dd if=/dev/zero of=/dev/disk1 bs=512 count=1

Den ovanför jag skrev (tidigare) tar bort allt och skriver på hela disken.

dd if=dev/zero of=/dev/rdisk1 bs=1m

dd kan ta en liten stund att köra klart. "rdisk" är dock snabbare än "disk", men det exemplet skriver ju bara 512K 1gång. (≈1min). Prova med den med "512" först - kolla om det går att partionera som vanligt, annars kör nästa med rdisk1.

Diskutil list ...
Så här ser det t ex ut när jag skall kolla efter min SSD som är på 120GB.

post-64246-0-96069100-1389458709_thumb.jpg

Din har väl disk1 ?

Funkar inte det här, är jag nästan övertygad om att det är fel på själva disken.

Redigerad av iEricF

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

post-69689-0-84242300-1389461651_thumb.png

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
xeric

Ja precis.. Och där har du nog också en grej som "kan" påverka... Ingen "Label" el nåt på partitionen. Tror jag läste det någon stans att sånt kan påverka. För disken verkar "för-partitionerad".

- - -

Men prova först då med:

attachicon.gifSkärmavbild 2014-01-11 kl. 18.29.23.png

dd if=/dev/zero of=/dev/disk1 bs=512 count=1

Tar bort partitionstabellen.

Testa och se om det går att partionera nu, annars kör:

dd if=/dev/zero of=/dev/rdisk1 bs=1m

Då "nollas" hela disken. :crossfingers:

Redigerad av iEricF

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

hur märker man om det funkar när den nollas? :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
xeric

just "dd"-processen tar lite tid (rdisk är snabbare). Men om den kör klart utan några problem, kan det stå ungfär.

# körde en test i en mapp...
dd if=/dev/zero of=test.iso bs=1m count=2

# resultat
2+0 records in
2+0 records out
2097152 bytes transferred in 0.011691 secs (179383971 bytes/sec)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

post-69689-0-00390300-1389467485_thumb.png

 

heheh jag tror vi får gå igenom grunderna med hur man slå alltsammans i "Terminal" för jag vette tusan vad jag håller på med ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
xeric

ingen fara... missade att själva unmountningen. "sudo, löser permission-problemet. Du får frågan om att ange ditt lösenord. skriv in det (kommer inte synas medan du skriver)

 

umount /dev/disk1;

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/disk1 bs=512 count=1;

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

ingen fara... missade att själva unmountningen. "sudo, löser permission-problemet. Du får frågan om att ange ditt lösenord. skriv in det (kommer inte synas medan du skriver)

 

umount /dev/disk1;

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/disk1 bs=512 count=1;

 

 

post-69689-0-32010300-1389469400_thumb.pngpost-69689-0-32010300-1389469400_thumb.png

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

Kan nämna det oxo att... SSD syns inte alltid när jag går in i skivverktyg, måste starta om datorn en lr två gånger, och om man håller nere SHIFT tangenten brukar det gå vägen :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

En update på vad som har gjorts:

post-69689-0-92523900-1389477830_thumb.png

 

Det har nu skiftat från att SSD med sin partition låg "/dev/disk1" till "/dev/disk0/"

 

post-69689-0-95640100-1389477841_thumb.png

 

post-69689-0-48758900-1389477850_thumb.png

Sedan efter att ha slagit in 512 koden massvis med gånger kan jag under SSD disken i skivverktyg att partionen "disk01s" försvinner och jag försöker då slå in en ny partion och blir tom meddelad om att en ny skall göras men får då följande meddelande;

post-69689-0-22859100-1389477861_thumb.png

 

"Väntar på att skivorna skall dyka upp igen" fortsätter att ticka på..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jolundis

JAG LÖSTE PROLEMET!! :)

 

Bytte plats på 1tb (5400 rpm) och SSD;n och då gick formatering/partionering aldelles utmärkt!

 

Tack så jätte mkt ändå för all hjälp! ;)

  • Rösta upp 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
xeric

JAG LÖSTE PROLEMET!! :)

 

Bytte plats på 1tb (5400 rpm) och SSD;n och då gick formatering/partionering aldelles utmärkt!

 

Tack så jätte mkt ändå för all hjälp! ;)

[+] Gôtt att det löste sig :yeahbay: och att det inte var värre än så.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu



×
×
  • Skapa nytt...