Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
axelgermundson

Problem med nätverk i 3 plans hus

Rekommendera Poster

axelgermundson

Vi bor i ett 3 plans hus. VI har fiber indraget med 100/10 (ned/up)

 

På botten våningen står en Time Capsule, fiber nätverket är även indraget hit. Direkt till Time Capsulen sitter en iMac kopplad via sladd och den har oftast ca 100 mbit/s. Vi har sedan en Airport Express på mellan våningen för att utöka nätverket. VI har även dragit en nätverkskabel till våning 3 där vi har en Airport Extreme eftersom vi tidigare haft väldigt svagt nätverk där uppe.

 

När Extremen är inkopplad och igång verkar det som att någon form av konflikt uppstår, datorer, iPads etc kopplar då ständigt från nätverket, det ser nästan ut som att nätverket kraschar. När man då stänger av Extremen och bara kör på Time Capsule och Expressen så går istället hastigheten up och ned hela tiden och varierar mellen ca 60 mbit/s till 2-3 mbit/s. Man får då starta om Time Capsulen och då brukar det fungera en stund igen. Vi kör därför för tillfället bara med Time Capsule och Airport Express, denna kombination fungerar för det mesta bra men hastigheten kan vara opålitlig, vi har med dena kombination även svagt nätverk på plan 3.

 

iMacen som är kopplad via sladd har för det mesta väldigt bra hastighet, kanske den "tar" av kraften på vårt WIFI?

 

Tacksam för tankar om hur man kan konfigurera nätverket optimalt i huset, vilka inställningar som behövs och varför konflikten uppstår.

 

Kolla gärna på PDF filen som finns med om beskrivningen var otydlig.

Tack på förhand! / Axel

Nätverk .pdf

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Ollie Williams

Kan inte svara helt säkert, men om vi utgår från att ingen av enheterna har något hårdvarufel så skulle jag gissa på följande.

 

En kombination av felkonfigurerade routers/accesspunkter samt svag wifi signal.

 

Hade jag varit i dina kläder hade jag gjort följande:

 

Återställ alla nätverksprylar (reset knapp finns på dem) och börja om från noll.

 

1) Börja med en enhet på nedervåningen där fiber kommer in, t.ex. Time Capsule eller Airport Extreme. Kontrollera att detta funkar bra innan du går vidare.

 

2) Anslut nästa enhet på plan 2 med kabel för att säkerställa bra signal fram till den. Läs på om hur du ska konfigurera den (finns gott om trådar här och på Google). Se till att det funkar ok innan du går vidare.

 

3) Samma som punkt 2, men hit har du redan kabel så det slipper du dra igen.

 

 

Du bör nog också mäta upp nätverket lite och se hur bra signal du får runt om i huset. Lämpligtvis efter varje steg, men också när du är helt färdig. Har du en bärbar Mac är det ganska smidigt. Ett bra program som finns i gratis version är Netspot. Du kan också använda dig av Systeminformation som du har bland verktygsprogrammen i Launchpad. Bläddra ner till Wifi under Nätverk så får du signal och brusvärden för varje nätverk. Tryck CMD+R för att ladda om när du flyttar på datorn. Signal behöver vara bättre än brus. Alltså Signal -50 Brus -70 = Ett förhållande där signal överstiger brus med 20. En signal på 15 är dålig, 25 är ok, 35+ är bra.

 

Sedan kan det vara läge att fundera över placeringen av nätverksutrustningen för att få bäst räckvidd/signal. Dessa tips skrev jag i en annan tråd.

 

* Undvik att ha routern väldigt nära en vägg eller omringad av möbler/prylar.

 

* Tjocka väggar är inte bra för wifi signalen.

 

* Metall är inte bra för wifi signalen.

 

* Undvik att ha routern nära elkablar. T.ex. om du har en kabellist full med kabel 20 cm från routern.

 

* Undvik att ha annan trådlös utrustning (eller microvågsugnar) nära routern eller direkt i signalens väg. Det gjorde t.ex. underverk för signalstyrkan på min router när jag flyttade på basenheten för trådlös telefon som stod på samma skrivbord som routern.

 

* Är din router placerad på rätt håll? Vissa routers är t.ex. optimerade för att t.ex. stå på underlag, och fäster man dem då på väggen kan signalen påverkas avsevärt.

 

* Kan du placera dig router lite högre? Kanske rent av i taket? Ju närmre golvet man är, ju fler prylar ivägen som stör signalen.

 

* Skaffa ett program som t.ex. iStumbler och kolla vad alla grannar har för kanal på sina trådlösa nätverk. Det är inte bra om de kör på samma kanal som dig eller en som ligger nära. Byta kanal i din router om det behövs. Om man bor i lägenhet så kan det också vara så att man råkar ha sin router bara några få meter från grannens, vilket stör signalen. Får du mycket bra signalstyrka från grannens nätverk kan det vara bra att flytta sin egen router lite längre bort.

 

* Kolla att du har uppdaterad firmware i din router.

 

* Wifi signalen har svårare att tränga igenom väggar i vinkel. Ju lägre vinkel mellan signalens riktning och väggen den ska igenom dess sämre signal.

 

* Fungerar ingenting så kan det vara läge att investera i fler enheter att förlänga nätverket med.

  • Rösta upp 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...