Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Nån som vet hur man får ut de olika metallerna ur malmen?


Semmelman

Recommended Posts

Just det, malm t ex i en koppargruva innehåller väl inte bara koppar utan lite av andra metaller liksom malmen i en silvergruva eller järnmalmsgruva inte innehåller bara en metall utan bara en högre procentandel av den åtråvärda metallen, kan man tänka sig eller hur? Så hur kunde man förr då t ex utvinna ren koppar, eller ren silver o s v, kan de ha olika vikter eller smälttemperaturer så de skikta sig i masugnen så först hälldes de tyngsta metallerna ut, bly t ex och sen vartefter man hällde ut smältan eller vad det heter så kom det ut olika metaller... en gissning bara men nån som vet? Samma metod, masugn, användes på bronsåldern, järnåldern, knappast va?

Link to comment
Share on other sites

Om du har nian kunde du för en tid sen se Tidsresenärerna (original: Time Team) och ett program i serien som handlade om kopparframställningen i Wales fram till mitten av 1960-talet, en verksamhet som höll på i över 200 år!

 

Det visade sej i avsnittet att för att få fram bara några få kilo koppar måste man först göra sej av med gaser ur åtminstone hundra kilo malm genom att rosta den, sen hamra den följt av smältning och hamring igen. Minst fem steg krävs för att få fram detta kopparämne. Här finns deras hemsida.

 

http://www.timeteamdigital.com/digs/the-copper-works.html

Link to comment
Share on other sites

Tack för intressanta länkar. Intressant att det anses va relativt enkelt att göra järn så nästan varje bonde kunde det.... Men jag kanske missa nåt, vet inte om svaret på min fråga går att finna bland dem? LKAB och de andra gruvorna tar väl upp en mängd olika grundämnen och inte bara järnmalm, så de måste ju sorteras ut på nåt sätt men hur?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...