Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Vilket språk används för att koda ett programs User Interface


PetterMBA

Rekommendera Poster

Om man gör ett program till Mac OS X, vilket språk använder man för att definera hur användargränsnittet ska se ut?

 

Till webben använder man ju t.ex. HTML och CSS.

 

Men till ett operativ system?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

För att ge ett enkelt svar: Applikationer till OSX bygger på Objective-C. Med hjälp av Xcode och Interface Builder har man tillgång till att på ett enkelt sätt använda sig av Cocoas ramverk som gör det lätt att utan så mycket kod föra in standardelement från ett stort API med flera olika lager av ramverk.

 

Om du är intresserad finns mycket att läsa på Apples utvecklarsida.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns även andra alternativa miljöer om man nu absolut föredrar det. RealStudio är ett exempel, som kan kompilera för OSX (inklusive Cocoa), vad jag förstått snart även iOS, Windows och Linux användande i stort sett identisk källkod. http://www.realsoftware.com

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

I en lite snävare tolkning av frågan så kan du implicera själva layouten av komponenter i Mac OS X, vilket görs genom s.k. NIB:ar, NeXT Interface Builder. Filerna har ofta .nib (eller .xib) som extension. Detta är uttryckt som vanliga XML-filer vilka beskriver hur komponenterna (knappar etc) placeras ut på ytan. Dessa brukar man inte gå in i detalj, men ibland behöver man programmeringsmässigt komma åt dessa. Så samma layout kan även läggas i Objective-C. Denna serialisering av objekten kan variera till mer platt typer också. Men det är ett vanligt sätt att hantera layout och "definitionen" av gränssnittet på operativsystemen UI (User Interface). Det återkommer även hos dagens Windows (eller strax morgondagens nr 8, XAML osv).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...