Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Figursätta via Alfakanal indesign


Linuz M

Recommended Posts

Har figursatt lite bilder idag i Indesign och jag figursatte via PS-bana. När man figursätter bilder i Indesign via panelen "Figursättning" så kan man figursätta en bild som sparats med Photoshopbana. Finns en listpil i panelen där man kan välja Photoshopbana eller Alfakanal. Jag är med på att man kan välja "Photoshopbana" om man sparat photoshopbana med bilden och bilden figursätts jäms banan.

Det finns nåt som heter "Alfakanal" som man kan välja och antar att man väljer detta om man sparat alfakanal i ibilden i PS.

 

Vad är det för skillnad på en Alfakanal och en Photoshopbana?

 

Gogglade runt lite och att det har nånting med mask, genomskinlighet att göra. Är Alfakanal en bana som är pixelgrafik som består av genomskinlighet och en Photoshop bana är vektor?

 

Fråga2:

Längst ner i listrutan så finns det även nåt som heter "Samma som urklippsbana". När använder man detta?

 

Undrar alltså vad Alfakanal är för något och när man använder alternativet "Samma som urklippsbana" i listrutan.

 

Tack på förhand!

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Är Alfakanal en bana som är pixelgrafik som består av genomskinlighet och en Photoshop bana är vektor?

 

 

Ja. En alfakanal kan även vara en gråskalebild utan transparens, där helt svarta delar tolkas som 100% transparens och helt vita delar som 0% transparens. (det är så den ser ut när du skapar den i tex photoshop)

Link to comment
Share on other sites

Det finns flera sätt att frilägga en bild, med en vektorbana blir det en skarp kant och det funkar ibland. Med en Alfakanal eller mask kan du tona ut friläggningen vilket fungerar bäst på bilder.

 

"Samma som urklippsbana" är det alternativet längst ned i listan?

 

I så fall heter den i engelsk version "User Modified Path", den svenska översättningen är inte alltid bra. Om du lägger in en bild som har en bana så kan du sen ändra den banan i InDesign (Obs du ändrar inte i bildfilen) och då har du alternativet "User Modified Path" valt.

 

En annan fiffig funktion är att du sen kan göra om banan till att bli ett ramobjekt som du sen kan sätta linjetjocklek och färg på. Kan ibland ge bra effekter.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...