Jump to content
Just nu i M3-nätverket

externa diskar o backup


kiplon

Recommended Posts

Att skaffa fler externa diskar för lagring och backup tror jag är bäst, iaf med tanke på att jag bara har det utrymme som MBA 13 tum Mitten 2011 har. Fick ju också ett sånt svar på frågan https://forum.macworld.se/topic/151051-iphoto-o-aperture/page__pid__1564573#entry1564573

 

Nåväl, det är ju enbart två st USB-portar på datorn därför har jag en hub som är elförsörjd, dock enbart med 4 uttag. OCh dom är upptagna. Om jag skaffar ytterligare 2 externa diskar, en för fotolagring och en för backup på fotodisken så borde jag vara helgarderad? Att seriekoppla hubbar borde gå bra?

 

Men vad ska jag skaffa? En hubb + två externa diskar? Eller ska jag organisera detta på nåt bättre sätt? Det blir liksom väldigt många "mata ut" varje gång jag ska bära med mig datorn. Dessutom ser det rätt snårigt ut på mitt skrivbord med denna trasselröra av USBsladdar än hit och än dit. Förutom externa disken så behöver jag ha en sticka ansluten samt att jag har externt tangentbord och skärm. Så mestadels funkar det som en stationär, men behöver också kunna ta med mig datorn då och då, ibland rätt ofta. Dockningstationen http://alltommac.se/nyheter/ny-dockningsstation-till-macbook-air/ tror jag inte på, dessutom vill jag då och då använda pekplattan.

 

Finns det några smarta tips?

Link to comment
Share on other sites

Ha två HUB:ar i de två USB-uttagen på datorn. Du kan ha tangentbordet och uttag för minnessticka till en av HUB:arna.

Jag har en HUB med 7 uttag och det verkar ju vara något i den klassen som skulle passa dig tror jag. :)

 

När det gäller externa hårddiskar för lagring och backup...

Jag tror det mer är tre hårddiskar du behöver då än två.

En för backup av datorn, lämpligast via TImeMachine.

En för arkivering av sånt du vill spara men inte behöver ha i datorn hela tiden.

En för säkerhetskopiering av din arkiv-hårddisk.

 

Så kör jag, och jag kör iBackup för backup av min arkiv-hårddisk till backup-hårddisk.

Och TimeMachinef för min interna.

 

Dock så är mina arkiv och arkiv-backup via FireWire men det har du inte i din MBA, men du har väl en Thunderbolt? (beror iofs på hur gammal din MBA är...).

Om du har Thunderbolt så säljer Apple en Thunderbolt -> FireWire 800 kabel. http://store.apple.com/se/product/MD464ZM/A?fnode=51

 

Och då kan du köra hårddiskarna via FireWire, för FireWire hårddiskar brukar nämligen ha extra uttag för seriekoppling. Jag har FireWire 800 hårddiskar från LaCie och de är seriekopplade. En kabel in i datorn och så en kabel mellan hårddiskarna.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...