Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Frimärken är det värt nåt idag?


Semmelman

Recommended Posts

Semmelman

Har en liten frimärkssamling sen barnsben som bara ligger å skräpar och undrar nu om det har nåt värde överhuvudtaget idag? Alltså inga tre skilling banco men lite gamla såna blandat med nyare en del ofrankerade, några album, hitta ett tunnt auktionshäfte och där skulle vissa frimärken kanske kunna va värd 200-300kr styck (svårt avgöra handlar om stämpeln å så å jag är ingen expert), men det var för typ tretti år sen, idag har det väl fallit som en sten eller kan de fortfarande va värda nånting sånt?

Ofrankerade frimärken är val värda alla fall vad som står på dem eller?

 

Om nån har nåt tips där man kan lämna in dom där dom är ärliga så mottages det gärna.

Link to comment
Share on other sites

Semmelman

t ex årshäften, alla frimärken ofrankerade de åren, kan de va nåt värt? Värda knappa hundringen då. En del oöppnade.

 

post-918-023589600 1336407749_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Semmelman

Tack båda, hitta detta på edra länkar:

 

Priserna har sjunkit

Generellt gäller att priserna för nyare svenska ostämplade frimärken och förstadagsbrev är mycket lågt. Det finns helt enkelt så mycket i byrålådorna att tillgången vida överskrider efterfrågan och därmed har priserna sjunkit.

 

Halva frankeringsvärdet

De flesta svenska ostämplade frimärken efter 1965 brukar säljas till priser i stoleksordningen 50 procent av det nominella värdet (frankeringsvärdet). Ibland kan det vara lägre, ibland något högre. Oftast är det alltså bättre att använda frimärkena när man skickar brev än att försöka sälja dem.

 

samt:

”Facitvärde”

Förr talade man oftast om att man köpte eller sålde frimärken till exempelvis 40 procent av vad som anges i denna Facitkatalog. I dag gäller oftast att man för en samling på en auktion endast kan räkna med att få ut avsevärt lägre av det pris som noteras i Facit. Ibland kanske bara 5–10 procent, i ett annat fall kanske 10–20 procent. Mycket handlar om kvalitet och att rätt köpare uppenbarar sig.

 

Ingen rolig läsning... :P

Link to comment
Share on other sites

johnalder

Har också en mindre samling som jag ärvt. Inget speciellt, men några riktigt gamla svenska märken, strax efter shilling banco. Har också tänkt sälja (har inget intresse), men förstått att det nog knappt är värt besväret.

Link to comment
Share on other sites

Semmelman

En titt till gav vid hand att det inte fanns några shilling banco men lite gamla ören.

Link to comment
Share on other sites

Många äldre märken av hög kvalité, vackra/ovanliga stämplar, brev samlas av många och säljs ofta till höga priser, långt över katalogpriserna. Kolla till exempel Frimärkskategorin på Tradera.

 

Däremot ostämplade märken från 60-talet och framåt används med fördel för frankering. Det finns naturligtvis undantag även till denna regel De överkorsade flyplanen i automathäftet Flygpost från 1972 (om jag minns rätt) säljs fortfarande för runt 10.000 Kr på auktioner. Men så kom det endast ut 273 sådana häften av misstag på marknaden...

 

Om man har gamla rabatthäften från åren 1979-1990 så kan man sälja dessa med bra förtjänst bl a på Tradera eller konventionella frimärksauktioner.

 

Ett märke från 1800-talet med ett katalogpris på en krona kan med en välslagen stämpel från en mycket liten ort kosta åtskilliga tusenlappar.

 

Chansen till fynd enligt ovan och liknande är förstås liten i gamla pojksamlingar men man kan med fördel förhöra sig med en frimärksklubb eller auktionist som någon förslog ovan. Eller kanske rentav börja samla själv...?

Link to comment
Share on other sites

johnalder

Kanske ska kolla upp samlingen och leta efter någon snygg stämpel från Tösseboda eller liknande håla!

 

Gäller bara att hitta någon som kan värdera/köpa som man kan lita på ...

Link to comment
Share on other sites

Rabatthäften såldes på posten under åren 1979 - 1990. De två första åren gällde märkena max dubbelt inrikes porto (100 g) inom Sverige. De saknade valörbeteckning. Man fick kuponger i brevlådan som berättigade till två häften per hushåll. Häftena innehåller 20 märken.

 

1981 - 1990 säldes liknande rabatthäften men de hade valörbeteckning och gällde inom hela Norden. Trots valörbeteckningen på dessa så gäller de för dagsaktuellt porto. Ett märke gäller upp till dubbelt brevporto. Fem märken gäller upp till ett kilo inkl. skrymmandeavgift. Gäller inte för högre vikter eller för paket.

 

Alla dessa har obegränsad giltighetstid men får inte kombineras med andra märken. Priset för ett häfte ökade lite för varje år 1981 - 1990. Ett sådant märke kostade i början av 80-talet 1 kr och 40 öre. Man kan alltså för fem sådana märken skicka ett skrymmande brev upp till ett kilo till ett annat nordiskt land, exempelvis Finland. Kostnad med rabattmärken: 7 kr. Kostar normalt 162 kr.

 

1991 gas ett speciellt rabatt märke ut för småföretagare med upp till nio anställda, men nu även för privatpersoner. De kostade 2.30 per styck. och gäller också fortfarande, med liknande regler som ovan.

 

Det utkom rabattmärken även 1991 - 1992 men de gäller inte längre som rabattmärken utan för den valör som står på dom.

 

Häften från 1981 - 1990 köps och säljs på bl a Tradera för runt 150 kr styck.

Link to comment
Share on other sites

Semmelman

Det är lite rätt åt en, där satt man som ung man och drömde sig bort i bilderna, som konstverk, och om en perfekt samling som skulle bli värdefull i en framtid, kändes nästan som sedlar det där, vad händer, jo de osmarta och dumma köper leksaksbilar och kalle anka-figurer för pengarna och de blir värdefulla medans mina fina frimärken är inte mer värt än papperet de tryckts på. :stjarnsmall:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...