Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Steve Jobs ord till första iPhonegänget


Nyhetsroboten

Rekommendera Poster

När Steve Jobs samlade gänget som skulle utveckla iPhone pratade han varken om appar, internet eller hårdvara.<img src="http://feeds.feedburner.com/~r/MacWorldArtikelimport/~4/uuu2Ymp79SE" height="1" width="1"/>

 

Läs hela nyheten på MacWorld.se!

 

Artikeln får det att låta som ideerna kring småprogram var något nytt för Apple med iPhone. Jag skulle snarare säga att den lösningen var väldigt typisk för Apple redan tidigt. Redan med min MacPlus från 1987 följde programmeringsmiljön HyperCard med gratis från Apple. Detta var totalt före sin tid, programmet hade ett roligt nytänkande och handlade just om att användare gavs kraftfullt verktyg att göra enkla "program" i en sorts databasmiljö som var åskådliggjord med "kort" "buntar" och "knappar".

 

Synd att HyperCard försvann, men tänket levde vidare i bl.a. FileMaker och Automator.

 

Ett förenklat gränssnitt för att köra program fanns ju också under en period med gränssnittet At Ease under 90-talet. Mest tänkt för familjen där både barn och vuxna använde datorn och barnen bara skulle kunna göra utvalda saker med ett enda musklick och inte lockas att stöka till i datorn i onödan. AtEase för barn såg ut lite som dagens iOS. Delar av HyperCard och AtEase finns alltså App-världen idag. Det som tillkommit är Appstore (även om det sedan länge funnits BBS-klubbar dit man ansluter för att byta "appar" med varann).

 

Sen fanns ju under en period ett aldrig riktigt sjösatt system under uppbyggnad, OpenDoc vars ide var att man till ett universiellt "öppet" dokument skulle kunna dra in små appar med specialfunktioner, delar av program eller småprogram. Tanken var kanske för visionär, men det är precis det jag saknar i dagens iOS 5 - möjligheten att smidigt använda olika appar för att bygga upp mer komplexa dokument med bildbehandling, kalkyler och presentation utan att behöva ha ett tungt och dyrt Office-paket. För t.ex. iPad skulle det vara perfekt.

 

Men egentligen, handen på hjärtat, det kanske är affärsmodeller som styr den här utvecklingen, inte rent sunt förnuft. OpenDoc, At Ease och HyperCard var mer välmenande än affärssmarta.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...