Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Webfonter


xeric

Recommended Posts

Sitter och letar webfonter (till @font-type).

 

Hittat ett bra substitut för Lucida Grande -> Luxi Sans. Tror det är det närmsta man kommer. I a f så är de båda gjorda av samma personer.

 

Sen har man ju sina favoriter som man brukar använda i sin CSS. Men det är lite irriterande när man hittar "fria" varianter av andra sorter som man samtidigt kan hitta dem för ≈ $30,-. Törs man använda den "fria"? Har svårt att hitta copyright el aktuell licens för enskilda fonter.

 

Både "Helvetica Neue Light" och "Andale Mono" har jag hittat som "fria" och som köpvariant. Tycker de flesta sidor/guider över vad som gäller med licensering - vad man får använda/inte använda - är lite otydliga.

 

T ex Fontzone.com:

Over 50,000 Free Fonts

FontZone.net offers thousands of free fonts to enhance your own websites, documents, greeting cards, and more. You can browse popular fonts by themes, name or style.

 

FontZone.net helps millions of designers across the globe expressing their creativity with much more diversity.

 

http://fontzone.net/

Ex Gratis: http://fontzone.net/download/HelveticaNeue-UltraLight/

Ex $29,-: http://www.fonts.com/findfonts/detail.htm?productid=45430

 

Inte ett ord på Fontzone om att det ens kan förekomma/behövas en licens. Ändå gör de reklam för Fonts.com - det stället där man får betala. Kan det vara så att "det de tar betalt för" (webfonterna) är själva konverteringen till andra format ... det man kan göra gratis på t ex fontsquirrel.com?

 

Samtidigt kan man ju tycka att om jag köper en font för $29,- och så jag kan använda den.... Men samtidigt har jag ju redan "köpt" den, genom att jag har betalt för mitt OS, där den faktiskt ingår.

 

Sitter o kikar lite i Linotype's EULA (http://www.linotype.com/2061-28225/licenseagreementforfontsoftwarendashlinotypeeula.html). Men hittar inget mer konkret om det. Mesta av texten verkar kopplad till själva köpet och vad man får göra med den köpta kopian. Står ingenting om egna redan innehavda fonter. Typ en EULA för själva fonten i sig.

 

Har hittat liknande light och ultra-light fonter som är gratis, men ingen är snarlik - antingen alldeles för breda eller för hoptryckta eller för svaga.

 

 

Hur resonerar/gör ni? Använder ni fria fonter, som även finns som köpevariant?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...