Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Finns det nån ersättare för Word för Macdator med Intel?


Guest baconatte

Recommended Posts

Guest baconatte

Fick en fil .doc från studerande dotter. Men datorn(mc mini Lion)

meddelade att word inte längre stöds. Surt tycker jag va 17 ska man köpa program för om de plötsligt blier ogiltiga. Finns det annat program, gratis, som man kan ha för att läsa doc?

Link to comment
Share on other sites

Går alldeles utmärkt att installera Word 2008 eller senare, 2004 går inte.

 

Annars har du ju OpenOffice som kan öppna .doc.

Link to comment
Share on other sites

Det stämmer att Office 2004 inte går att köra på en dator med Lion, därför att Apple lämnade Power PC och gick över till Intel-processor. Jag förstår att man kan tycka det är underligt att byte av processor gör att program slutar att fungera, men skälet är att Intels processorer och Power PC fungerar på väldigt olika sätt internet, bland annat sättet att räkna och adressera på. Detta gör att program för Power PC inte fungerar för Intel och program för Intel inte fungerar på Power PC, de skiljer sig för kraftigt åt på systemnivå.

 

När Apple bytte så rekommenderade de programmakarna att göra program enligt universal binary, detta innebar att ett och samma program kunde fungera både på Intel och Power PC.

 

Det var först med Office 2008 som Microsoft lanserade Word och andra Office-program med universal binary, alltså flera år efter att Apple hade bytt från Power PC till Intel.

 

Fram till och med Lion erbjöd Apple ett översättningsprogram kallat Rosetta, som kunde köra Power PC program på Intel-datorer. Detta tar upp plats i datorn och programmen går slöare än på en riktig Power PC. Eftersom det var flera år sedan Apple bytte från Intel till Power PC så ansåg Apple att de flesta program hade uppdaterats till åtminstone universal binary och därmed gjorde Rosetta onödigt.

 

Olika tillverkare av mjukvara har olika policy gällande uppdateringar. Microsoft är inte precis kända för att ge bort uppdateringar...

 

Det finns många program på Mac som kan läsa DOC-dokument, inklusive den inbyggda Textredigeraren... (klarar enklare doc-dokument).

 

Pages anser jag ha den bästa kompatibiliteten med Word, och Pages kostar 149 kr på Mac App Store.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...