Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Varning för MediaMarkt


Fredrik_S

Rekommendera Poster

Mina kära föräldrar köpte nyligen en ny iMac, 21,5" instegsmodellen med 3,06 i3. Innan köpet kollade de upp olika butiker för att se om det fanns något bra erbjudande att få och bland annat på Mediamarkt. Jag fick hjälpa dem och prata med en av säljarna eftersom de var lite osäkra och inte kan mkt alls gällande teknik. Vilken processor, minnesmängd, hårddiskstorlek och grafikkort som sitter i vilken dator är helt enkelt långt över deras kunnande. Försäljaren på Mediamarkt, som jag fick prata med över telefon var såklart tillmötesgående och de hade självklart en iMac att sälja till oss, och det var den senaste påstod hon varpå jag dubbelkollade att den hade i3-processorn. Svaret var blev till min förvåning nej! Detta var modellen med C2D som enligt henne var lika snabb och bra som den nyaste. Det räckte dock inte utan för att verkligen försöka övertyga mig så förklarade hon att den nyaste hade de inte på lager och eftersom att efterfrågan på den var så hög kunde vi nog inte räkna med att hitta en sådan på ett tag, hon trodde själv inte att de skulle lyckas få in några förrän närmare jul.

 

Hade det i detta läget varit mina föräldrar själva som pratat med försäljaren hade det antagligen slutat med att de köpt en gammal modell för ett högre pris än den nya. Självklart förstår jag att Mediamarkt gärna vill få sälja av alla gamla modeller innan de tar in de nya men känns onekligen förjävligt när man märker att de medvetet ljuger och vilseleder sina kunder.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Säljaren hade antagligen dålig koll. Som kund har man dock ett eget ansvar att kolla upp vad det är man köper.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är väl så med Siba och Elgiganten och andra ställen.

Som ovanstående sa, upp till kunden att kolla vad man köper.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Oftast tror jag faktiskt inte att säljarna på kedjorna medvetet försöker vilseleda oss, men de har helt enkelt dålig koll. Och när de pressas så drar de till med något om den senaste modellen osv. Säljaren i detta exempel hade förvisso koll på att det inte var den senaste modellen och där var det väl mer ett fall av medvetet försök till vilseledning.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

MediaMarkt här i stan (Sundsvall) har varit väldigt bra de gånger jag handlat något där.

Hyfsat kunnig och väldigt trevlig personal.

En gång när jag skulle köpa en TV så hade jag kollat upp exakt vilken modell jag ville ha.

Då fanns det två olika modeller av exakt den TV'n, med endast en liten siffra i modellnumret och en tusenlapp i pris som skiljde dem åt.

Den dyrare hade inbyggd digital mottagare (ja, detta var några år sedan) vilket den billigare inte hade.

När jag kom dit stod den dyrare på en hylla, men enligt skylten var det den billigare.

Killen i butiken frågade om jag behövde hjälp, och jag sa att jag ville ha den TV'n, men till det priset som stod på skylten.

Han kollade på datorn och sedan sa han bara OK. De båda apparaterna var EXAKT identiska (förutom en liten klisterlapp med modellnumret).

 

 

- Slice -

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Säljarna får inte tillräcklig utbildning på vad de säljer, och en viktig del i sammanhanget är att de säljer många olika produkter och omöjligt kan hålla allt i minnet. Att gå från iMac till Siemens dammsugare och senaste spelen till Xbox samt förklara de djupaste teknologin i en ny digitalkamera för att sedan presentera bästa hembiolösningen - det är rätt övermäktigt faktiskt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mediemarkt och Elgiganten har satt detta sätt att lura kunderna i system. Det är på gränsen till bedrägligt beteende. Det är verkligen teknikens Ullared. Stay away!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Personligen köper jag nästan aldrig större saker på de stora butikerna (elgiganten, mediamarkt mm)

Visst har de ibland några hundralappar lägre pris men den service och hjälp man får i en liten specialbutik tycker jag är mer värd än den lilla prisskillnaden.

Även om jag vet exakt vad jag vill ha sedan innan tycker jag det är säkrare att gå till en mindre butik. Skulle det hända något med prylen brukar de ofta var mer villiga att hjälpa mig och har kanske t.o.m en tekniker på plats.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bättre att köpa direkt ifrån Apple Store. De kommer jag alltid göra, sen kvittar de om de kostar mera. Man vet att man får dem nyaste prylarna och att dem är tillgängliga direkt :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag var in på Mediamarkt för någon månad sen och tänkte handla ett vettigt tangentbord+mus till flickvännens bärbara PC.

Spanade in en modell som de ville ha 1.399 för. Tyckte det lät lite dyrt så upp med iPhonen ur fickan...

Hittade det för 899 på nätet, plus nån hundring i frakt var det väl.

Högg tag i en säljare men det var tvärstopp. Det var ju inte de som satte priserna, vi kan ju inte konkurrera med nätet, och han hade ingen möjlighet etc..

 

Tänkte att jag beställer väl på nätet då, men eftersom ElGiganten låg inom promenadavstånd så var jag in dit också.

Hittade samma paket för 1.390 där. Gjorde ett nytt försök och säljaren började på ett konstruktivt sätt förklara att de inte kunde hålla sin "prisgaranti" mot nätbutiker pga andra kostnader och så men sa ändå att vi kunde ju göra ett försök..

Fair enough; hon började knappa på sin dator, kollade runt på Prisjakt etc.. och var allmänt trevlig och tillmötesgående. Det slutade med att jag fick betala ett par tior mer än om jag hade beställt från den där lilla skumma nätbutiken.. :) Så jag klagar då inte.

 

Hur var det nu? "Allt annat känns puckat"? Hahaha...

 

Överlag så kan man väl säga att alla de där butikerna lurar folk. Tänk om jag inte hade kollat på nätet, eller varit fräck nog att ifrågasätta prissättningen?

De stora butikerna är bra de gånger man i förväg bestämt precis vad man ska ha. Inte annars...

Jag föredrar mindre butiker för elektronik och vitvaror om jag behöver råd inför ett köp, och det brukar sällan vara några problem att få till ett bra pris.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

MediaMarkt i Norrköping är bra på Mac. Jag och vänner har köpt våra senaste där och de är kunniga inom området. Antingen har ni haft otur med dem eller så har vi haft tur :)

Tror det är dumt att varna rakt av för MediaMarkt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Håller med till 100% att det kan vara svårt att hålla koll på allting fullt ut när man har drivor med prylar att skilja på. Jag har all respekt och tålamod för att någon inte är fullt uppdaterad vad gäller den absolut senaste modellen av en viss tillverkares datorer och därför kanske gör en miss då denne informerar. Det ursäktar dock inte att man drar till med att "Ni kommer antagligen inte kunna få tag på den senaste modellen förrän runt jul eftersom efterfrågan är så hög!" Det är en ren lögn som hon drog till med när hon märkte att jag hade alltför god koll. Säljaren försökte få iväg en äldre modell till ett högre pris genom att medvetet vilseleda kunden, och det tycker jag är fullständigt oacceptabelt.

 

Jag tror ingen t.ex. skulle bli särskilt nöjd om ni gick in på en APR och de drar till med att "nja den där senaste modellen har vi inte, men vi har den här äldre modellen! Den är precis lika bra och kostar bara 1500 kr mer." Skulle de dessutom dra till med "Ni lär inte få tag på den senaste modellen på flera månader heller, efterfrågan är så hög!" så blir man riktigt sur när man sedan går in å kollar på Apple Store och märker att exakt den modellen är redo att skickas inom 24 timmar..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Varför det? Det är ju min skyldighet som kund att veta vad det är jag köper, och om de försöker sälja fel produkt till mig så köper jag inte. Jag går inte in i en butik som säljer datorprylar och tror att jag kan få hjälp av säljaren. I ungefär hundra fall av hundra kan jag mer än killen (för det är oftast en kille) bakom disken, sedan må butiken heta "Datapryl", "Elgiganten", "Jansson Data", "Macoteket" eller "MediaMarkt".

 

så om de packar ner en annan produkt åt mig än vad de påstår att de gör så är det kundens fel?? Och om försäljaren påstår att en produkt har egenskaper den inte har, så är det väl rimligen på försäljarens ansvar att rätta till detta om det upptäcks.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag tycker personligen att ni verkar lägga mycket vikt på att kunden själv ska vara insatt... Man ska kunna lita på säljare!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag tycker personligen att ni verkar lägga mycket vikt på att kunden själv ska vara insatt... Man ska kunna lita på säljare!

 

 

Oj..drömkund

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag tycker personligen att ni verkar lägga mycket vikt på att kunden själv ska vara insatt... Man ska kunna lita på säljare!

 

Jag håller med. Som säljare själv vet jag att det i långa loppet alltid lönar sig att vara ärlig och se till kundens bästa. "En nöjd kund kommer tillbaka" är verkligen sant!

Om jag som kund känt mig väl bemött kan jag i många fall välja en viss butik trots att de inte alltid är billigast. Det blir liksom en vi-känsla.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mediamarkt funkar jätte bra, om man vet vad man ska ha :)

Köpte mitt 50/1.8 för 990:- när billigaste butik i stan låg på 1290:-

Bara åka dit de hade en hylla med typ 100 lådor det var bara ta och gå till kassan inget strul

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Troligen var den datorn billigare än vad Applestore var.

 

Jag köpte min iMac billigare än Applestore på PC-City i Jönköping. Då var Leopard nysläppt och var inte installerat på datorn utan den levererades med Tiger och sen fick jag själv installera Leopard. Helt Ok med mig att få den 2000 kr billigare för det...

 

De låga lockpriserna på MediaSibaGigantenOff är ju ofta för att de fått tag på ett lager med utgående modeller, samma sak med TV och annat där. Det är ju upp till konsumenten att vara medveten, och med dagens teknik med surf i mobiler m.m. så är det ju lättare än nånsin att kolla upp prisnivåer "live" i butiken.

 

Generellt är ju Apples produkter aldrig kraftigt prissänkta.

 

Gällande säljarens uttalande om att C2D är lika snabbt som i3 så är det samma inkompetens som på alla dessa ställen (MediaSibaGigantenOff). De är säljare och inte experter, du får varorna billigare för att de inte är utbildade något nämnvärt. Vill du få hjälp kontakta de dyrare lokala specialisterna, det brukar vara bättre (inte alltid dock).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag måste säga att jag upplevt MediaMarkts säljare som många gånger kunnigare och trevligare än kollegorna på ElGiganten, Siba, OnOff etc, och dessutom finns där nästan alltid säljare lediga, om det inte är någon jätterea. Visst har jag fått felaktiga uppgifter hos dem också ett par gånger, men det är undantagen.

 

Hos de andra är det däremot snarare regel att man 1) får vänta minst en kvart innan det blir en säljare ledig (= en kvart per avdelning man skall till!), 2) blir nonchalant, eller direkt ovänligt, bemött, och 3) upptäcker att säljaren antingen inte kan just någonting, eller också kan något, men hyser så mycket förakt för kunder som inte kan något att han inte vill nedlåta sig till att tala om vad han vet, allra minst på ett pedagogiskt sätt.

 

Jag vet inte om jag skulle handla en hel dator hos MediaMarkt, men för tillbehör, och andra typer av varor, är det definitivt dit jag går först. Eller, ja, först går jag till grannen (vanligen ElGiganten) och skriver upp deras priser, sedan går jag över till MediaMarkt och handlar; vid behov hänvisandes till prisgarantin.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Grabbarna på Mediamarkt, Sisjön Mölndal är rätt kunniga skulle jag tro.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Även de säljarna på MM på Bäckebol är duktiga.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är ju ett dilemma att vilja handla... för att vara säker måste jag ju veta en del men samtidigt vill man ju kunna lita på personalen. Vems är felet när det går fel? Å ena sidan är det ju så att det är omöjligt att hålla allt i huvudet som tidigare nämts, men man vill ju inte bli blåst därför att personalen inte kan.......................................

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har som vana att aldrig handla datorer eller annan elektronisk utrustning på Media Markt eller Siba/onoff/elgiganten för den delen. Nu är ju skadan redan skedd. Sök Er till specialbutiker i framtiden. Evt är de dyrare men det lönar sig i längden. I varje fall är det min erfarenhet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...