Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Så fungerar och låter hårddiskar


Thomas Ytterberg
 Share

Rekommendera Poster

Thomas Ytterberg

Eftersom det kommer så många frågor om ljud från hårddiskar är det läge att klistra en tråd om just hårddiskar och ljud.

 

Normalt fungerande hårddisk, hur det ser ut inuti och hur det låter vid vanliga aktiviteter som kopiering och radering.

 

Notera ljudet vid 0.22 - 0.25. Det är ett exempel på det alla diskar gör vid start för att kontrollera att allt är normalt.

 

Detta är en rätt gammal hårddisk som låter ganska mycket. En ny 2,5-tums hårddisk i en Mac Mini eller bärbar är i regel mycket tystare. Exakt ljud varierar förstås från hårddisk till hårddisk men här är i alla fall mönstret på normala ljud.

 

Liknande film fast på en trasig hårddisk:

 

Samling med ljud från hårddiskar med diverse fel:

http://datacent.com/hard_drive_sounds.php

 

Som ni märker en helt annan repetitiv och ilsken karaktär på de ljuden som skvallrar om att något är fel. Och är det fel märker du det också på att det blir badbollar och felmeddelanden. Badboll + regelbundna klickljud från hårddisken är ett klassisk varningstecken på att hårddisken springer söderut.

 

Ifall detta händer ska du genast rädda det som kan räddas och det som är viktigt att räddas, det vill säga sådant som inte kan göras om eller ersättas. Att börja kopiera OS X-installationen och program är mest korkat eftersom dessa har du redan någon annanstans. Du kanske bara har 10 minuter fungerande hårddisk kvar - vad väljer du att rädda?

 

Sedan underlättar det förstås ifall du håller dig med en riktig backup också. :behave:

 

Observera att externa hårddiskar kan börja klicka och ge liknande problem ifall strömförsörjningen till chassit är för dåligt. Felet kan då ligger då hos transformatorn och inte nödvändigtvis i hårddisken. Hårddisken försöker starta, får inte tillräckligt med ström för att spinna igång och försöker om och om igen. Klickljuden kommer då från läsarmen som parkerar, låser, parkerar på nytt, låser igen och så vidare.

Redigerad av Thomas Ytterberg
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Stort tack Thomas.

Jag har länge varit mycket orolig var dag då en förväntad HDD-krasch sågs i sikte.

Den externa USB-hårddisken (40k RAW-bildfiler) har vid varje uppstart stått och jämrat sig ca. 20 minuter

under ständiga uppstartsförsök innan den slutligen snurrat igång.

 

Läste din analys: Observera att externa hårddiskar kan börja klicka och ge liknande problem ifall strömförsörjningen till chassit är för dåligt. Felet kan då ligger då hos transformatorn och inte nödvändigtvis i hårddisken. Hårddisken försöker starta, får inte tillräckligt med ström för att spinna igång och försöker om och om igen.

 

Därefter letades en ny transformator fram ur gömmorna och installerades. Power on >> Omedelbar start.

 

Lugn salakalle :crossfingers: hälsar och tackar.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Om man följer dina youtube länkar hittar man till en film på http://www.youtube.com/watch?v=NA28zXo5e6I som visar ett besök på ett par data recovery företag. Ungefär 4:50 in i filmen säger ägaren till en av firmorna att han är förvånad över att hans företag fortfarande har kunder, att han är förvånad över att vi fortfarande är så totalt beroende av hårddiskar, denna hyperkänsliga teknik (vilket ju också med all önskvärd tydlighet blir synligt i dina filmer): "So disasterous prone", "katastrofbenägna".

 

Vilka goda alternativ har vi för säkerhetskopiering?

Redigerad av Pinnacle
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share



×
×
  • Skapa nytt...