Jump to content
Just nu i M3-nätverket

Samlat grepp på reparation av system?


hundisnor

Recommended Posts

Angående; https://forum.macworld.se/index.php?showtopic=16253

 

Mycket användbart! Letar dock någon samlad artikel eller liknande där man kan läsa mer i detalj om dessa saker. Skulle vilja förstå mer om vad de olika åtgärderna egentligen BETYDER, vad som händer när man gör dem. Vad händer egentligen när man reparerar rättigheter, vad är kernel panic m.m. Och vad är faktiskt effektivt? Har det egentligen någon som helst effekt att Zappa prammet numera? Känns lite onödigt att hålla på med meningslösa metoder. Då kan man ju lika väl åkalla högre makter känns det som.

 

Känner mig alltså aningen förvirrad av alla varianter som har figurerat. Om det inte finns redan tror jag det är något som fler kan vara intresserade av. Vad ska man egentligen använda i olika fall och vilka effekter har varje variant? I vilka fall är det dags att ge upp och installera om systemet? Med en god förklaring av termerna för oss som inte redan är experter. Kort sagt: Vad jag efterlyser är ett samlat men relativt utförligt grepp på vanliga och bevisat effektiva metoder att reparera systemet och gärna något om vilka metoder som man kan strunta i. Det skulle kunna vara en utvidgning och uppdatering av ovanstående artikel. Något att reda ut i en artikel i MacWorld annars? Har sett en hel del sådant genom åren men inget som ger en riktigt bra översikt enligt ovanstående.

Link to comment
Share on other sites

Det är bara att googla, finns hur mycket som helst, dels här i forumet, på apples dokumentsidor typ denna och övriga sajter på nätet.

Zappa PRAM är inget "onödigt" liksom reset av SMC och PMU, bara det görs när det är behövligt, det är inget man gör i förebyggande syften.

 

Om Kernel panic finns att läsa

 

Apples eget verktyg Skivverktyg klarar du mycket med, men vill du ha bättre doningar rekommenderas Diskwarrior

Link to comment
Share on other sites

Är ju, som du nämner, ett perfekt ämne för en artikel!

Link to comment
Share on other sites

Är ju, som du nämner, ett perfekt ämne för en artikel!

 

Har en känsla av att Thomas Ytterberg skrivit flera artiklar om detta..

Letade snabbt upp en av hans ypperliga artiklar.

http://macworld.idg.se/2.1038/1.214641/bla...-om-fran-borjan

Finns fler som jag nu så här på studs inte hittar

 

Hittar dock annat

http://support.apple.com/kb/HT1452?viewlocale=sv_SE

http://www.macworld.com/article/42286/2005...cdisasters.html

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla tips Pocahontas. Det borde räcka en bra bit. Tar det tills den ultimata MacWorldartikeln i ämnet dyker upp :-)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...