Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

haller

Medlem
 • Antal inlägg

  45
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om haller

 • Medlemstitel
  På gång
 • Födelsedag 1982-09-05

Profil

 • Kön
  Male
 • Plats
  Stockholm

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1999
 • Appleprylar
  Macbook Pro
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

273 profilvisningar
 1. Tack för råden om 2015-modellen och dess vassa skärm! Det är just sådana specialinsikter som jag själv saknar, då mitt datorintresse är begränsat. Jag kommer sannolikt att försöka hitta en begagnad 27"-iMac av den årgången. Som jag förstår det kan jag sedan enkelt utöka minneskapaciteten om det skulle behövas i framtiden.
 2. Tack för input. Nej, extern skärm är inget bra alternativ -- har provat det, och det blev för plottrigt. Har även provat ett laptopställ för min Macbook, med externt tangentbord och trackpad, men skärmen kändes för liten i det läget; jag satt och lutade mig fram eller behövde kisa. Jag förstår att en större skärm inte automatiskt ger större text -- men kanske en modernare skärm erbjuder bättre upplösning, vilket är vilsammare för ögonen. Dessutom behöver jag inte scrolla så mycket, eftersom en större skärm rymmer fler tecken. Och framför allt: med en iMac får jag upp skärmen i ögonhöjd eller strax under. Det sistnämnda är viktigt för mig, då jag helst arbetar stående vid höjbart skrivbord.
 3. Frilansar allt oftare som skribent, och märker att min Macbook Pro inte funkar ergonomiskt för så många skärmtimmar. Söker därför en stationär Mac som framför allt ska fungera som en ögonvänlig skrivmaskin. Stor och/eller skarp skärm är viktigare än att själva datorn är kraftfull. Jag ska inte spela nätverksspel, ladda ner enorma filer eller göra 3D-animeringar, utan i första hand skriva, mejla och pyssla med foton och musik (Bilder och Spotify). Min budget är begränsad men jag vill av estetiska och utrymmesmässiga skäl ha en ”allt i ett”-dator, typ iMac. Funderar på dessa alternativ: 1. Begagnad, ”renoverad” iMac 2013 med 27-tumsskärm (https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/stationara-datorer/all-in-one-dator/apple-imac-21a5-mmqa2ksa/245637.8942/) 2. Ny iMac (2017) med 21-tumsskärm (https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/stationara-datorer/all-in-one-dator/apple-imac-21a5-mmqa2ksa/245637.8942/) Vilken av dessa tror ni passar bäst för mina behov? Dvs., vilken skärm kommer mina ögon att uppleva som behagligast -- en större, äldre eller en mindre, modernare? Mycket tacksam för råd!
 4. Jag löste det inte, trots att jag provade flera av tipsen i den här tråden. Men utan att jag ändrat något har det på sistone funkat lite bättre, peppar peppar.
 5. EricF: Jag provade Trådlös diagnos. Den upptäckte genast problem i anslutningen och skrev en "rapport", men rapporten består endast av en massa obegripliga filer i en mapp. Hur kan man få ut något av den?
 6. Tack, ska prova Wifi Diagnostics. Signalstyrkan är god och modemet är bra placerat: jag har bra hastighet när allt funkar. Det är inte så att internet blir segt ibland, utan antingen går det fort eller så försvinner det helt. Så det är inte där det brister.
 7. Telly: Bara en smartphone och den surfar jag inte tillräckligt mycket på för att märka eventuella hack i uppkopplingen. Använder den bara sporadiskt till internetärenden. Har dock aldrig märkt några problem där, men det säger inte så mycket.
 8. Tack för förslagen. Jag kan inte prova med kabel eftersom min Macbook saknar ethernetport. Har inte testat datorn på annan plats, nej. Problemen kvarstår oavsett webbläsare (och förekommer även i Mail). Ska prova säker start.
 9. Kör wifi från comhem med deras senaste och starkaste modem. Bor i hyreshus med lättbetongväggar. Flera gånger om dagen, ibland flera gånger i timmen, förlorar datorn kontakten med internet. Det yttrar sig dock på ett märkligt sätt. Jag får oftast inte upp det vanliga felmeddelandet i browsern om att anslutningen brutits. Inte heller bleknar wifi-ikonen överst på skärmen. Det enda som händer är att Chrome står och "tuggar" (om jag ser på video kommer den snurrande radarikonen fram och bilden fryser) och visar meddelandet "Tolkar värden …” längst ner till vänster. Om jag då stänger av Wifi via menyraden och sedan sätter på det igen, då hittar datorn anslutningen och allt börjar funka. Com hem säger att det här beror på att modemet störs av mina grannars surfande och ständigt måste leta efter lediga kanaler. Ibland lyckas inte det och då förlorar jag anslutningen. Detta ska vara något man får räkna med; det enda sättet att ha en stabil anslutning är att köra via ethernetkabel. Stämmer det? Har alla ni som bor i flerfamiljshus samma problem? Det verkar ju absurt. Jag kan inte spela spel eller se film eller fotboll online utan att drabbas av ständiga avbrott. Kan det vara meningen?
 10. Hej! Sedan en tid beter sig Skype (senaste versionen, körs på Macbook från 2010) underligt. Vissa objekt som brukade vara klickbara, som ”history”, går inte längre att klicka på. Ibland svarar programmet långt i efterhand på mina klick. Och en del symboler som ska vara i programfönstret har slutat att visas. Det känns som att köra ett buggpackat program på en urgammal dator. Men alla andra program går lika fint som vanligt! Så det är inte datorn som är seg. Jag har provat att ominstallera Skype (https://support.skype.com/en/faq/FA12073/how-can-i-completely-uninstall-and-then-reinstall-skype-for-mac-os-x). Slängde då allt utom application support-mappen för jag ville ha kvar mina samtalsloggar. Programmet är ändå lika segt efter ominstallation. Tacksam för tips! Oskar
 11. Tack för svaren. • Skrev fel – jag körde redan 1080p. Visste inte att det var samma sak som 1920x1080 60Hz. Så det är ”löst”, även om bilden fortfarande är flummig. • Telly82: Jag använder nu en liknande adapter, fast Mini Displayport till HDMI (ej original, utan Macally). Du rekommenderar alltså att köpa en MDP–DVI-adapter och köra DVI-D i stället? Hur kan det förbättra bilden? När jag jämför skärmarna är kontrasten, ljusstyrkan och skärpan det som skiljer mest. Texten ser pixlig ut när jag drar upp skärpan och suddig när jag drar ner den – så icke på Macbookskärmen, där är den mjuk och lättläst. Det är nog den låga ljusstyrkan–kontrasten som gör att det vita ser dassigt ut, misstänker jag. Som om bakgrundsbelysningen är svag. Men jag ska prova att kalibrera färgerna. • Hur drar jag över Dock-menyn m.m. till den andra skärmen? I Bildskärmsuppställning kan jag visserligen flytta skärmarnas relativa positioner, men inte deras innehåll.
 12. Telly: Tack för snabbt och bra svar. • Vad jag har kunnat läsa mig till ska HDMI och DVI vara ungefär likvärdigt, förutom att HDMI också överför ljud. Menar du att även bildkvaliteten skiljer dem emellan? • Samsungskärmen verkar sakna Displayportutgång. HDMI, DVI-D och VGA är alternativen. Skulle DVI göra bilden bättre jämfört med HDMI? • Jag har misstänkt att Bildskärmsdubblering är en del av problemet, men när jag stänger av den får jag inte med Finder-menyerna i skärmens överkant till storskärmen. Bilden blir dock något skarpare, så bra tips. Men kontrasten förblir dålig – det klarvita på Macbooken blir smutsvitt på storskärmen. • Hur kommer jag åt alternativet 1920x1080 60Hz?
 13. Hej, köpte nyligen en stor, extern skärm till min Macbook (från 2010) för att spara ögon och nacke. Var först inne på att köpa en Apple Cinema Display, men tyckte att den var onödigt dyr. Ska mest ha skärmen till att skriva långa texter och redigera mina icke-professionella fotografier. Fastnade därför för Samsung Syncmaster 23" (http://www.proshop.se/Bildskarm/Samsung-23-SyncMaster-F2380MX-2225330.html), som verkade vara av tillräckligt god kvalitet för mina behov. Jag har nu kopplat in den med HDMI-adapter + kabel och är förvånad över resultatet. Trots att upplösningen verkar vara korrekt ser bilden kornig och lite flummig ut, lite som på den allra första iMacen jag hade (1999!). Texten går absolut att läsa, men ser inte alls bra ut. Jag upplever det mer ansträngande att använda den stora, nya Samsung-skärmen än Macbookens egen skärm. Vad jämför jag då med? Ja, dels med Macbooken, dels med högst ordinära, något mindre HP-skärmar som finns i skolan, samt med moderna iMacar som jag lånat i skolan och på internetkaféer. Alla dessa tycks producera en mycket skarpare, mjukare och mer behaglig bild än min splitternya Samsung. Det ser ut ungefär som när man ställer in Macbookens egen skärm på en alltför låg upplösning, men enligt bildskärmspanelen är upplösningen ”1080i” vald, och jag antar att det syftar på skärmens optimala upplösning, 1920 x 1080. Jag kör med Macbookens skärm nersläckt (stänger locket vid uppstart). Är detta priset man får betala för att välja en så stor skärm som inte är Thunderbolt eller Cinema? Eller har jag gjort något galet med inställningar eller kablar? Tacksam för input.
 14. Jag ska köpa en extern skärm och koppla till min MacBook för att skona nacke och ögon. Har aldrig köpt en skärm förut. Min första tanke (pga. estetiska skäl) var Apple Cinema Display – men dessa verkar riktigt dyra. Andra tillverkare tycks göra mycket billigare, om än fulare, skärmar. Är det bara designen man betalar extra för, eller är Apples skärmar bättre på något annat sätt? Jag kan betala max 2500–3000 kronor. Köper gärna begagnat om bra skick. (Detta är inte en annons, men jag vill klargöra i vilket spann jag letar.) Tacksam för råd och tips.
 15. Stänger och startar programmet – när? Direkt efter att jag skapat kopian, eller efter det att jag redigerat klart den?
×
×
 • Skapa nytt...