Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Svolder

Medlem
 • Antal inlägg

  17 440
 • Gick med

 • Vunnit antal dagar

  119

Svolder vann dagen: 15 mars

Svolder hade det mest gillade innehållet!

Anseende på webbplatsen

2 295 Fantastiskt!

Om Svolder

 • Medlemstitel
  Lysande

Profil

 • Plats
  Här
 • Intressen
  Många

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1986
 • Appleprylar
  iPhone, iPad Mini, MacBook Pro, Airport Express

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Det här är så dumt att det knappt ens är värt att svara på. Det som skiljer är vilken fart spridningen får i begynnelsen, ju fler människor som blir smittade i början av ett förlopp med exponentiell utveckling, desto snabbare spridning får man, och desto fler blir smittade per veckoenhet för överskådlig tid. Börjar du med fem personer som kom hem efter en skidsemester, eller börjar du med 20 000 personer som blev smittade på en fotbollsarena. Har du en fördubbling av smittan var tredje dag så kommer exempel a (Sverige) att efter tre veckor ha 640 smittade medan exempel b. (Italien och Spanien) efter samma tid att ha 2,5 miljoner smittade. Inga faktorer skiljer mer än hur många infekterade som fanns i begynnelsen. Därför kan vi inte vet hur det kommer att se ut i Sverige ännu. Det enda vi vet är att många kommer att dö här också.
 2. Jag har för mig jag skrev att vi inte hade de "superspridarna" som fanns i Italien och Spanien i form av fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang med över 40 000 åskådare där spridningen tog fart, något vi saknade. Jag missade väl att skriva det, så jag skriver det här nu.
 3. Det vet vi inte ännu. Det vi vet är att vi inte haft de "superspridare" som fanns i både Italien och Spanien i form av fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang med 40 000 åskådare i slutet av februari/början av mars och de skidorter där det spreds våldsamt i februari låg i Italien och Österrike. Vi ligger några veckor efter, men det finns inget som säger att vi skall ropa hej ännu. Spridningstakten verkar öka även i Sverige nu, speciellt i storstadsområdena och skidorterna.
 4. Risken finns ju också att vårt vägval är det som inte fungerar. Vad gör vi då? Allt är avvägningar där man kalkylerar med en viss risknivå. Alla vet att stora mängder människor kommer att avlida vilken väg man än väljer. frågan är ju bara vilken väg som A. får lägsta dödligheten per capita och B. får minst ekonomiska konsekvenserna för samhället och C. som ger upphov till minst antal efterföljande självmord och D. lyckas hålla samhällskontraktet levande och som kan ha kvar åtminstone en rudimentär välfärd. Ingen har facit ännu. Om två år kan vi börja utvärdera. Förhoppningsvis.
 5. Sitter i självvald "karantän". Rättare, vi tillhör riskgrupper och vill inte riskera att drabbas i den galopperande infektionen, så vi håller oss hemma, undantaget promenader med hundarna. Jag räknar med att vi får hålla oss med det åtminstone fram till midsommar, om vi klarar oss så länge.
 6. Människans behov av lek kommer att finnas kvar, men det är fullt möjligt att lönenivåerna för underhållarna kommer att justeras. Liksom tillåten publikstorlek, givet att man idag tror att den moderna motsvarigheten till 1347 års sicilianska pestskepp är en fotbollsmatch i Italien.
 7. Vi kan fortfarande inte veta om det går att anordna 2021 heller. Alla verkar anta att det är över med virusspridandet då, men det kan vi faktiskt inte ha en ens vag uppfattning om. Ett vaccin kan finnas om ett år, men det kan också ta (mycket) längre tid att ta fram. Har man inte fått covid-19 under kontroll med massiva vaccinprogram har jag svårt att tro att man kan arrangera tillställningar med publik på tusentals till tiotusentals åskådare redan nästa år. På samma sätt tror inte jag (som inte är sportintresserad, men gärna springer på konserter) att det kommer att vara aktuellt med några vare sig större eller mindre turnéer nästa år av samma anledning. Covid-19 har lagt en död hand över samhället för den närmaste framtiden, inte bara i Sverige, och vi kan gnöla lite, tycka det är trist, men vi kan de facto inte göra något mer än just att tycka det är trist, och vi vet inte, kan inte ens gissa när allt detta är över, och hur det samhälle ser ut som växer fram ur askan av modernitetens slut.
 8. Med tanke på att nya epostadresser inte kostar något och att det finns ett otal operatörer runt hela jorden som förmedlar tjänsten så har jag svårt att se att man kan komma åt det med mindre än inloggning via bank-id. Jag skulle kunna skapa ett sekundärkonto på fem minuter om jag skulle önska det, men ingen kan naturligtvis få koll på vem som döljer sig. IP-koll? Då kopplar jag ju bara upp via telefonen i stället för bredbandet. VPN går också fint. Så, bank-id om det är ett problem. Jag vet inte vem det gäller, men det är väl ointressant, jag ser det mer som en generell diskussion.
 9. Svolder

  Bildvisartråden

  Det fanns också en mycket sällsynt dubbelhalsad trana med fyra ben att njuta av.
 10. Svolder

  Bildvisartråden

  Nej, det var en väldig skillnad mot hur det ser ut i Skåne. De kanske kommer om några dagar. Det flög in hur mycket tranor som helst medan vi var vid Pulken utanför Yngsjö och tittade i går eftermiddag.
 11. Svolder

  Bildvisartråden

  Den tiden på året, trots otrevlig infektion. Det var inte så himla många människor som tittade på tranorna i år, inga tranvärdar, inga uppsatta kikare, ingen korvförsäljning, och det fåtal besökare som var där höll ordentliga avstånd till närmaste granne. Det fanns cirka 5000 tranor, ett gäng gravänder, en del andra mindre fåglar samt tre storkar på grodjakt.
 12. Då missuppfattade du mig. Min poäng var att det kan vara ett stort problem även för den som är under 65, och att ingen kan utgå från att "bara för att jag är ung så kommer jag att få milda symptom" eller att mängden "under 65" kommer att minska inom IVA. Att en större andel av de som är yngre än 70 överlever intensivvården är en sak, vårdbehovet en annan. Alla måste göra sitt bästa för att skydda sig och omgivningen.
 13. Den kommer upp även på min PC
 14. Jodå, den informationen finns där, och jag är normalt inte orolig med tanke på att det förflutit så lång tid sedan jag slutade, men nu anges bara det ytterst oprecisa "före detta rökare" som riskfaktor för covid-19. Jag är otvivelaktigt "före detta rökare", men i den informationen som ges gällande covid-19 gör man ingen skillnad mellan om man slutade för en vecka sedan eller för flera decennier sedan.
 15. Jag kan tycka att det är fascinerande oprecist - "före detta rökare", hur länge är man det, är det livslångt? Jag har rökt i ungdomen, men det är över 30 år sedan jag slutade, är jag fortfarande att betrakta som "före detta rökare". Tekniskt sett är jag naturligtvis det, men hur är det ur medicinsk synvinkel? Det är samma som de skriver om andra riskfaktorer. Jag har högt blodtryck, i teorin, sedan cirka 40 år tillbaka, troligtvis genetiskt eftersom det är oberoende av vikt och motion, men medicin håller det nere på låga nivåer. Ingen information om det är okontrollerat högt blodtryck eller hypertoni som utgör risken. Diabetes samma sak, jag är diagnosticerad med diabetes typ 2, men har inte något problem med det, mina värden är numera "friska" utan medicinering, men enligt vården kan man inte bli "frisk" från en kronisk sjukdom som diabetes. Hur skall man då bedöma risken man är utsatt för? Normalt brukar man kunna skylla sådan här oprecis information på massmedia, men inte i det här fallet. Det här är precis lika vagt uttryckt från sjukvården. Jag kan acceptera att de inte vet, men de borde kunna uttrycka sig tydligare än vad de gör ändå.
×
×
 • Skapa nytt...