MacWorld forum Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Orfeus

Medlem
 • Antal inlägg

  242
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om Orfeus

 • Medlemstitel
  Bra
 • Födelsedag 1976-05-22

Profil

 • Plats
  Västerås

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  2011
 • Appleprylar
  2 st. MacBook Air 13" (tidigt 2015) - en privat och en i jobbet, iPad Air (första generationen), Ipad Mini 2
 • Bytt från pc
  Nej

Senaste profilbesöken

325 profilvisningar
 1. God morgon! Jag och min flickvän tänkte göra en meny i pdf-format och skicka till några vänner inför vårt nyårsfirande. Det skulle då vilja göra menyn snyggt och festligt och ingen av oss är inte så jättevana att göra sånt. Min första tanke var att göra det i Keynote, där jag tar mig fram hyfsat och brukar göra mina presentationer. Men att få sidan stående var ett problem (som kanske går att lösa - jag vet inte). Men så Pages; jag har mest använt Words och är väl inte superflink där heller, men det känns som att Pages egentligen skulle göra jobbet bäst. Men jag har också Office-paketet om det skulle passa oss bättre. Vad vi skulle vilja är att ha sidor med en snygg kantlinje i en schyst bakgrundsfärg. Kanske till och med guld eller silvertext. Nån bild kanske slinker med också, men det är ju lättfixat. Bakgrundsfärg - går det att byta i Pages? När jag har Googlat på saken verkar det vara svårt... Finns det någon lösning? Guld eller silver-ram och text. Hur kan man tänka där?
 2. Jag beställde en iPad Pro, 64GB, utan 4G. Den kostar 184kr Brutto, 123kr (33%), 92kr (50%) över tre år.
 3. En förmånsdator är att man får hyra en dator eller vad det nu kan vara genom sin arbetsplats. I detta fallet får vi hyra över tre år och sen köpa ut den. Det brukar vara ganska förmånligt för jag tror att det är så att de drar av innan skatt (men är inte helt bergis).
 4. Jag har tänkt en runda till och tänker såhär: Jag ställde mig frågan om jag verkligen behöver en stor och kraftfull padda. Jag får känslan av att den är gjort för att användas professionellt. Jag ska ju inte bildbehandla eller så eller göra något som kräver så mycket. Sedan kollade jag priserna för förra årets iPhone X och iPhone 8 och också över sikt var iPhone X mycket mycket dyrare än 8an. Jag fick intrycket av att nya Pro är iPadens modell X. Och i det fallet hade jag nöjt mig med en 8a, så därför kommer jag ligga kvar på min beställning. Samtidigt är det ju lite småtrist att beställa en ny och få inte få det senaste. Tänker jag rätt?
 5. Hej! Jag skulle vilja ha lite ny input i ett ärende av iPad Pro. Såhär är grejen: I vår kommun så har vi förmånsdatorer, alltså att man kan köpa datorgrejer och dra av direkt från lönen. I torsdags beställde jag en iPad Pro och beställningen går iväg den 2 november. Nu är det ju såklart den gamla generationen och inte den som visades igår. Den ska betalas under tre år och idag har jag bara den första generationen iPad Air från 2013 tror jag. Den har i och för sig räckt rätt bra, men den börjar så smått bli lite sliten och så har jag känt bara den sista tiden att den har blivit segare. Nu är jag lite i valet och kvalet. Jag tror ändå inte jag har tänkt att köpa en padda, utan detta var en bra grej för mig just nu. Så alternativet är att vänta ett år och gå med i samma grej nästa år, om jag vill ha den nya. Jag har inte kommit igång att använda paddan på så betungade saker än, utan det är mest surfning, musik (både att lyssna och så har jag tänkt att komma igång med lite notskrivningsprogram). Och så LITE spel. Så hur ska jag tänka? Ska jag skippa den gamla beställningen och vänta ett år på nästa och leva på min gamla padda? Jag måste ju dras med denna i minst tre år. Jag är ju inte så mycket "ha det senaste" egentligen, men det kan ju var kul om man ändå köper. Sen kanske det inte blir en lika bra affär, då jag inbillar mig att priserna på gamla generationer kommer att sjunka. Men det är kanske inte det viktigaste aspekten för mig. Och sen också - hänger den gamla fortfarande med bra? Eller är det en avgörande revolution som kommer nu? Den gamla kanske fortfarande är en bra affär - jag vet inte?
 6. Orfeus

  Copyright i Pages?

  Det var en allmän Apple sida, med bilder på nya iPhone 😉
 7. Orfeus

  Copyright i Pages?

  Ja, jag skulle vilja att det står i själva dokumentet när man skriver ut det. Jag hittar inte dokumentinfo heller. Var finns det?
 8. Orfeus

  Copyright i Pages?

  Hej! Jag håller på att skriva ett dokument i Pages som jag vill skriva Copyright på. Hur brukar ni skriva in det i dokumentet? I en fotnot eller finns det något smartare sätt?
 9. (Edit): Det är nog löst. Det verkar som att problemet var att det var en dator, där hon inte hade loggat ut och loggat in med den nya mail-adressen och AppleIDt Hej! Min flickvän har problem med sitt AppleID. Det är så att hon har bytt efternamn, så hon har justerat sitt namn och mail-adress. Dock verkar det gamla namnet ändå finnas kvar i systemet och det känns som att båda mail-adresserna ligger och slår ut varandra. Ibland blir hon hänvisat till den nya adressen när hon loggar in och så, men oftast till den gamla. Varken hon eller jag är så vana vid systemet, så lite råd hur vi ska få bort den gamla tas tacksamt emot.
 10. Tack för tankarna! Är det annars stor skillnad på Python och Swift?
 11. Stort tack för svaret! Nu har jag bara kikat på en film om Swift Playground, men det verkar ju toppen! Ger resultat på en gång, verkar det som, samt att det är rätt spellikt. Så vi börjar nog där. Sen hade jag också på känn med Python. Så jag kanske ska utforska det lite under tiden som han grejar med Swift Playground.
 12. Hej! Min flickväns son är 12 år och jag tror att han skulle både tycka att det vore kul och passa honom riktigt bra att programmera. Själv sträcker sin mina kunskaper till Basic i Commodore 64, så jag undrar om jag kan få lite tips och råd. 1. Vilket språk ska vi rikta in oss på? Jag tänker att bra är ju om det inte är för svårt. Han är ju logisk och smart, men bra är ju om det händer lite saker redan ganska tidigt i processen. Sen vore det ju bra om språket han väljer är något han kan få användning av. Hittar han kompisar som också programmerar är det ju bra om de har samma språk. 2. Har ni några tips på hur man någorlunda enkelt kan lära sig lite grunder? Tacksam för tips!
 13. Tack för svaren! När jag tar förhandsvisning så heter det "Importera från Samsung C460" (vilket är min riktiga scanner och skrivare, som ligger på det trådlösa närverket). Någon som bara heter Importera från Scanner, hittar jag inte. Detsamma gäller VueScan. Den går direkt på min Samsung Scanner och fungerar perfekt med den. Men jag kan inte välja under Import - Källa mer än den och Arkiv. Så jag måste nog på något sätt installera något så att datorn ser skrivaren. Så hur går jag vidare med det? Jag kan inte bara trycka på plus iinarällningar för scannern kommer inte upp där.
 14. Jag köpte precis en ny begagnad scanner på Tradera. Jag ville ha en lite enklare och billig att ta med mig i väskan och som drivs med USB. Nu har jag dock problem med att få i gång den. Scannern heter CanoScan LiDE90 och är väl omkring tio år gammal. Enligt Canons hemsida finns det drivrutiner bara till Mac OS 10.8 (är daterat i augusti 2017) och jag har ju 10.13.3. https://www.canon.se/support/consumer_products/products/scanners/lide_series/canoscan_lide_90.aspx?type=drivers&language=&os=MAC OS X Är det då helkört att få igång Scannern, eller finns det andra sätt? Det kanske finns andra utvecklare som jobbare vidare med gamla drivrutiner? Eller kan man på något vänster köpa med en Windows-drivrutin? Eller finns det något annat smart sätt att få igång den? Den dyker upp under USB-enheter under äpplet, så den verkar ju kommunicera på något sätt...
 15. Toppen! Tack för alla bra svar! Då blir det nog att fortsätta med Office ändå! Och SirKnasen, det är en privat dator, även om jag ibland sneddar in på lite jobb i den. Annars har jag också en jobbdator via skolan jag jobbar på (som har Office-paketet).
×