Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Ali Baba

Medlem
 • Antal inlägg

  6
 • Gick med

 • Senaste besök

Anseende på webbplatsen

0 Neutralt

Om Ali Baba

 • Medlemstitel
  Nykomling

Profil

 • Plats
  Lund

Macanvändare

 • Macanvändare sedan
  1986
 • Appleprylar
  MacAir, Mac SE30, iPhone 7, Apple TV
 • Bytt från pc
  Nej
 1. Jobbat lite till med det, hittat en lösning även om det är typ nödens och slitens lag 1. Så vitt jag kan se så är det bara när Foton flyttas från Finder till Bilder som problemet uppstår. Foton från Bilder till Finder verkar inte vara något problem. (så det betyder förhoppningsvis att problemet tog slut när jag slutade dubbelspara nya foton som nu bara finns i Bilder med korrekt namn (och lätt kan flyttas till Finder om önskat.)) 2. Flyttar jag på t.ex. 10 foton med nya filnamn från Finder till Bilder i en export kommer typ 5 st att flyttas över med korrekt filnamn typ "Putte i blåbärsskogen" för respektive foto. De övriga flyttas över med det ursprungliga filnamnet "IMG_1234" oavsett om man gör flera försök etc. I bägge fallen ser man filnamnet som en grå ruta under bilden där texten försvinner om man klickar i den. Verkar föga förvånande att det inte är någon skillnad JPG och HEIC format. 3. För att få in det korrekta filnamnet kan man antingen a Kopiera korrekta filnamnet i inforutan (om det följt med från Finder) och sedan klistra in det i raden ovanför "lägg till en titel". Blir då identiska filnamn och skapelsedatum. Kan sedan redigeras om man så vill. b För felaktiga filnamn. Kopiera av filnamnet i Finder och klistra in på samma sätt som ovan. I bägge fallen blir rutan under fotot i Bilder ändrad från grå till svart och är redigerbar. Det verkar fungera på de foton som jag testat men skulle fortfarande uppskatta om någon känner till en enklare metod att få med filnamnet direkt utan krångel.
 2. Förstår din undran. Logiken i det hela är att allt gammalt arbete med filnamn redan är gjort i Finder och jag vill ha det med i Bilder. Och när det fungerar som det ska följer filnamnet med synligt till bilder. Men som sagt var i urspr frågan, inte alltid.
 3. I begynnelsen var det film och papperskopior som gällde, inga problem med ettor och nollor, bara med 24 eller 36. Kartonger gällde som arkiv. Sedan kom möjligheten att få en CD-kopia och det nappade man förstås på och la in och sorterade bilderna i Finder, ordning och reda rådde! Och scanna in gamla negativ kunde man också komplettera med. Arkivet växte. Sedan kom Digitalkameran och bildantalet ökade exponentiell men fortfarande hamnade fotona i Finder men antalet osorterade/oidentifierade började öka. Men man hade förstås sina gamla välorganiserade mappar kvar så de mesta nya hamnande fortfarande i Finder. Och nu har man sin iPhone att missbruka som fotograf och nu rinner filerna och annat in i Bilder direkt istället för i Finder i en outsinlig ström. Har försökt mig på att köra parallellt ungefär som BjornS ovan och ha dubbla arkiv vilket åtminstone ger mig en visst lugn trots backup medTime machine. (Ja, ja jag vet...!) Det är under den här dubbelriktade transfern som mina problem som ovan dyker upp. BjornS Du importerar till Finder och flyttar sedan över filerna till Bilder. Hur gör du när du sätter namn på filerna? T.ex byta från numret IMG_1234.jpg till namnet Putte i blåbärsskogen? Före eller efter? Tillbaka? F.ö. har jag inte lyckats att knäcka problemet än som tyckts ha fler bottnar som jag provar mig igenom. Kommer jag ut med en lösning som är klar och reproducerbar hör jag av mig
 4. 1 Telly Det här är de inställningar som finns på bilder om det är till någon hjälp. Kan inte minnas att jag pillat på dessa på en evighet. 2 Lappen Vad som fungerade igår borde fungera idag. Jag har verkligen noga försökt beskriva vad jag gör. Om det i en serie på 5 påföljande bilder tappar namnet på fyra och får behålla det på en???
 5. Tack för svar men du har nog missuppfattat frågan. Att jag byter namn på en fil är för min egen skull och inte datorns så jag vet vad det är t.ex. för namn på en person. Bilder sköter sig via exif sortering och allt hamnar i tidsordning som jag skrev. Problemet är den anarkistiska namnbytet.
 6. Har hamnat i ett kaos vid överföring av foton från finder till bilder. Jag har några tusen gamla bilder (på min Macair med Mojave) som ligger i finder. Det finns foton tagna både med digitalkamera och iPhone liksom bilder från scanningar, Whatsup etc. Håller på att städa upp, slänga dåliga bilder, dupletter etc. och flytta över till Bilder. Jag sätter namn på samtliga efter identifiering och importerar sedan dessa till Bilder där de mestadels hamnade snyggt och prydligt i tidsordning med nytt filnamn precis som önskat. Jag har klarat av ett antal år/tusen bilder utan minsta problem men nu verkar det som fullständigt anarki utbrutit. Foton överförs nu plötsligt oftast utan det nya filnamnet men med det gamla kvar. Ett flertal antal dupletter med samma filnamn kan ofta plötsligt dyka upp helt oombedda. Ibland (i samma fotoserie/tillfälle) kan korrekt ändrat filnamn dyka upp bland de övriga med det gamla filnamnet som det verkar. Någon gång har bilden importeras som en suddig kopia eller endast som en grå ruta men det brukar försvinna när man öppnar filen. Vet inte hur jag ska korrigera detta så jag får rätt på skutan, jag har inte gjort några (medvetna) ändringar i rutinen att importera. Har prövat med att slänga alla oönskade dupletter inkl originalet och sedan importera på nytt med samma tråkiga resultat. Har sett vid några tillfällen att korrekt ändrat filnamn importerats när man tittar under rubriken "Importer" i Bilder men att samma foto under rubriken "Bilder" plötsligt tappat sitt nya filnamn. Importera tillbaka från Bilder och sedan åter-importera från finder är lika dödfött. Försöka ändra filnamn ånyo innan import är lika verkningslöst. Det enda som verkar fungera är att kopiera av det nya filnamnet i finder och sedan klistra in det på motsvarande i Bilder. Då verkar det som om det nya filnamnet sitter kvar. Om man nu har gott om tid och ambitioner kan man syssla med det men det verkar förvisso bättre om någon kan lösa problemet med detta anarkistiska beteende. Bekymrad fotograf
×
×
 • Skapa nytt...